Sari direct la conținut

Obama si-a raspuns aparent la intrebarea cine conduce la Kremlin: interlocutorul principal i-a fost omologul sau, Medvedev

HotNews.ro

Obama a dat Cezarului ce-i al Cezarului: el a mers la Moscova sa discute reducerea armamentului strategic, dreptul de tranzit spre Afghanistan, cooperarea nucleara si militara, scutul antiracheta cu omologul sau, presedintele Dmitri Medvedev si a fost foarte clar in aceasta privinta, in ciuda faptului ca multi considera ca Putin detine puterea la Kremlin. Obama are acum ocazia sa isi dea seama cine exact conduce Rusia: are planificate patru ore de intalniri cu Medvedev si doar una cu Putin, insa premierul rus a fost obligatoriu inclus in program.

Barak Obama a fost intrebat, inca de la inceputul conferintei de presa comune cu Dmitri Medvedev, daca si-a clarificat cine „conduce cu adevarat Rusia, presedintele sau premierul Putin”.

„Eu inteleg ca presedintele Medvedev este presedintele, primul ministru Putin este premierul”, a raspuns Obama, spre satisfactia omologului sau rus care se afla alaturi. „Si ei isi impart puterile in concordanta cu forma de guvernamant a Rusiei, in acelasi mod in care noi separam puterile in Statele Unite”, a completat el, sugerand in mod evident ca presedintele detine puterea. Ba mai mult, presedintele american a arata ca este interesat sa discute cu omologul sau. „Ceea ce ma intereseaza este sa discut direct cu omologul meu, presedintele, si sa intind o mana premierului Putin si tuturor celorlalte sectoare importante din societatea rusa”, pentru a-si contura o imagine completa asupra nevoilor Rusiei.

Totusi, Obama a incercat sa fie conciliant fata de premier, dupa schimbul de replici de saptamana trecuta, spunand ca impresia lui este ca presedintele Medvedev si premirul Putin lucreaza foarte bine impreuna si ca interesul SUA este sa discute cu autoritatile ruse ca un intreg pentru a imbunatati relatiile bilaterale asa cum crede el ca pot fi imbunatatite.

Inaintea vizitei presedintelui Obama la Moscova, el a spus, intr-un interviu pentru Associated Press, ca stie despre marea influenta pe care o are Putin in Rusia, insa ca pentru el este important sa progreseze in discutii impreuna cu Medvedev, dar ca abordarea lui Putin de tip razboi rece a relatiilor americano-ruse este depasita si ca este vremea sa existe o alta directie de actiune, iar aceasta noua directie este intruchipata de Medvedev. „Cred ca Medvedev intelege asta. Cred ca Putin e cu un picior intrecut si cu unul in prezent”, a spus plastic Obama.

Replica a venit neinterziat: „Daca am sta cu un picior in trecut, cu altul inainte, stiti, e o vorba pe la noi, nu foarte literara – nu stim sa stam cracanati, stam ferm pe picioare. (…) Este una din trasaturile Rusiei. Rusia si-a permis intotdeauna sa mearga inainte si sa se intareasca. Asa va fi si pe viitor, nu am nicio indoiala”, a spus Vladimir Putin.

Tot acest schimb de replici a ridicat tensiunea inaintea intalnirii de la Moscova si a dus la speculatii privind intentiile presedintelui american, care a spus clar ca isi doreste resetarea relatiilor cu Moscova, deteriorate in cel de-al doilea mandat al ambilor presedinti – Bush Jr. si Putin. Declaratiile au parut oarecum provocatoare la adresa lui Putin – la fel ca si interviul acordat ziarului de opozitie Novaya Gazeta sau intalnirile programate cu opozitia de la Moscova, printre care cu Gary Kasparov – si analistii de la Stratfor au gasit doua explicatii: administratia de la Washington vrea sa creeze o ruptura intre Putin si Medvedev, imposibila din punctul de vedere al comentatorilor rusi care sustin ca Medvedev este total dominat de Putin, sau a fost o incercare a lui Obama de a porni pe o nota agresiva intalnirea de marti cu Putin.

Succese…

Intalnirea de luni dintre Obama si Medvedev a fost considerata un succes, indiferent ca citesti presa occidentala sau presa rusa, dovada ca cei doi presedinti au gasit un limbaj comun, in ciuda limbilor diferite pe care le vorbesc.

Sunt amandoi tineri, Obama are 47 de ani, Medvedev – 43, ambii avocati de profesie, ambii reprezinta noua generatie de lideri si sustin ca vor „o resetare” a relatiei bilaterale, potrivit cuvintelor lui Obama, care sa fie „mai eficienta, mai de incredere in, in ultima instanta, mai moderna”, dupa cum a spus Medvedev. Au ales ca in tipul tete-a-tete-ului sa foloseasca traducere simultana, pentru a nu pierde timp cu translatori si sa discute patru ore in cele doua zile ale vizitei lui Obama la Moscova. Prin comparatie, intalnirea Obama-Putin a fost de 90 de minute. Si chiar daca Medvedev a spus ca problemele mai spinoase vor fi reluate marti, dupa intrevederea cu putin, Obama a fost extrem de clar in a arata ca in discutia lui cu premierul rus nu vor exista aceste chestiuni nici marti si niiciodata, singurul subiect fiind chestiunile economice. pe restul le discuta cu presedintele.

Rezultatul discutiilor cu Medvedev? Un acord asupra neproliferarii armelor nucleare, unul de tranzit a fortelor aeriene americane in spatiul rusesc, spre Afganistan, crearea unei comisii comune pentru imbunatatirea relatiilor comerciale si un acord privind investitiile masive ale SUA in Rusia, precum si intelegerea de a demara o noua epoca a relatiilor dintre cele doua state.

“Lista intelegerilor convenite de cei doi presedinti este impresionanta, mai ales daca tinem cont de caracterul din ultimii ani al relatiilor ruso-americane”, comenteaza publicatia rusa Kommersant.

Cotidianul Vedomosti estimeaza ca tema cheie a discutiilor a fost problema reducerii armamentului strategic ofensiv. Documentul semnat in acest sens de presedintii Barack Obama si Dmitri Medvedev si care, dupa cum subliniaza publicatia, nu are statut juridic de constrangere, vorbeste despre diminuarea numarului de incarcaturi nucleare si a rachetelor purtatoare.

In paginile ziarului Trud, expertul Nikolai Petrol, de la Centrul Carnegie, sustine ca “numai si acest moment constituie o mare realizare. Summit-ul nu are menirea de a rezolva toate divergentele, cat de a pune bazele solutionarii lor. Discutiile au oferit o noua directie relatiilor de colaborare. Iar faptul ca documentul semnat cuprinde cifre concrete constituie dovada de netagaduit a capacitatii partilor de a rezolva probleme concrete”, sustine expertul.

In opinia Kommersant, cel mai important moment il constituie acordul privind tranzitul pe teritoriul Rusiei a transporturilor militare spre Afganistan. Mai mult, Rusia a obtinut ca toate avioanele sa fie inspectate la incarcarea lor in SUA. Kommersant considera acest lucru un adevarat succes pentru Moscova, pentru ca inspectorii militari rusi vor primi accesul la obiectivele militare ale SUA.

In general, despre rezultatele primei zile a vizitei lui Obama in Rusia, ziarele scriu pozitiv. “Dupa prima zi a discutiilor de la Moscova se poate constata ca presedintele american impreuna cu Dmitri Medvedev au apasat ferm pe butonul detensionarii relatiilor ruso-americane”, conchide Vremia Novostei.

… si esecuri

Intalnirea dintre cei doi presedinti, conferinta de presa, semnarea acordurilor de catre generali rusi si americani cu Obama si Medvedev in fundal, toate aceste memorabile momente Kodak nu au putut ascunde dezacordul celor doua parti pe chestiunile sensibile – scutul antiracheta si extinderea NATO in fosta sfera de influenta sovietica.

Obama a amanat discutiile pentru toamna acestui an, cand secretarul de stat Hillary Clinton va face o vizita la Moscova, indicand clar ca Washingtonul nu este dispus sa le discute acum, in ciuda faptului ca Medvedev spusese la conferinta de presa ca e doar prima zi de discutii si ca negocierile vor continua dupa intalnirea cu Putin.

Cei doi presedinti au spus doar, pe tema scutului antiracheta, ca au cazut de acord sa se faca un studiu despre amenintarea cu rachete balistice si sa se creeze un centru de schimbare de informatii.

Si totusi… Putin

Evident ca o resetare a relatiilor cu Rusia nu il putea trece cu vederea pe Vladimir Putin, Obama intalnindu-l la un mic dejun pe premierul rus. Este prima lor intalnire, spre deosebire de o prima intrevedere Medvedev-Obama care a avut loc in aprilie, la Londra, in marja Summit-ului G20.

Potrivit Reuters, care citeaza un ajutor al lui Putin, Obama a asigurat ca va lua in considerare opiniile Rusiei in relatiile sale cu Ucraina si Georgia. „Au vorbit despre Georgia, au vorbit despre Ucraina si in general despre zona post-sovietica. Presedintele SUA a promis sa ia in considerare particularitatile relatiei noastre cu aceste tari”, a spus Iuri Usakov.

Pana la urma, au fost discutate si alte chestiuni decat cele economice. Tonul cordial al discutiei celor doi este relatat de intreaga presa internationala, care vorbeste despre laudele adresate de Obama lui Vladimir Putin, referitor la „munca extraordinara” pe care a facut-o in perioada in care a fost presedinte. La randul sau, Putin a replicat ca „sperantele pentru dezvoltarea relatiei bilaterale” se leaga de numele lui Obama.

Cordialitatea lui Obama a mers pana acolo incat sa glumeasca pe seama vremii si sa spuna: „Vreau sa ii mai multumesc primului ministru pentru ca a aranjat o vreme foarte frumoasa la Moscova”. Luni, la sosirea la Moscova, Obama a fost intampinat de un cer innorat si temperaturi foarte scazute.

Sa fie remarca lui Obama semn ca a inteles totusi, in urma intalnirii cu Putin, ca premierul este cel care aranjeaza ploile la Kremlin?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro