Sari direct la conținut

Parlamentari PSD acuzati de frauda electorala

Flacara Iasului

La sfarsitul saptamanii viitoare, PSD Iasi va relua alegerile preliminare in opt comune din judet. Decizia a fost luata de Biroul Electoral Central, in urma unor sesizari din teritoriu. Dupa verificari, s-a constatat un surplus de 3.100 de voturi in comunele Coarnele Caprei, Dagata, Popesti, Sinesti, Horlesti, Tibana, Erbiceni si Lungani.

Asta inseamna ca, in cele opt comune, s-au prezentat la urne de cinci ori mai multi votanti decat cei inscrisi pe liste. situatie asemanatoare exista si in orasele Targu Frumos si Pascani, precum si in comunele invecinate. Vinovati de aceste nereguli se fac deputatul Pavel Tarpescu si senatorul Vasile Mocanu.

Din informatiile pe care le detinem in prezent, cei doi, ajutati de primarii din cele doua orase, au reusit sa atraga mai multe voturi atat pentru ei, cat si pentru preferatii lor, respectiv presedintele PSD Iasi, Ion Solcanu, si consilierul judetean Dragos Ranca.

Mecanismul fraudei

Disperati ca nu vor mai prinde un loc caldut in Parlament, de unde sa-si poata rezolva problemele si afacerile personale, Tarpescu si Mocanu au gasit o modalitate ilegala de a iesi invingatori la alegerile preliminare din interiorul partidului.

Si unde puteau actiona mai bine, decat in orasele pe care cei doi le coordoneaza, Targu Frumos si Pascani!? Astfel, cu doua saptamani inaintea alegerilor interne, cei doi au completat in fals mai multe adeziuni. Aceasta operatiune a fost dusa la bun sfarsit cu ajutorul primarilor din cele doua comune, si anume Gheorghe Tataru si, respectiv, Neculai Ratoi.

Inspirandu-se din listele de la asociatiile de locatari, acesta din urma a facut rost de datele personale ale celor in numele carora au fost completate adeziuni false la PSD, asigurandu-si tot atatea voturi.

Mai mult, in ziua alegerilor, cei doi primari au adus oamenii cu camioanele de la tara si, cu adeziunile deja semnate si parafate in mana, „prostimea” a votat dupa indicatiile primite: cat mai multe voturi pentru Mocanu, Solcanu, Tarpescu si Ranca. Aceste date au fost transmise si Biroului Electoral Central, care nu a luat deocamdata nici o decizie, in acest sens.

Victimele fraudei

Fraudarea alegerilor de catre deputatul Pavel Tarpescu, senatorul Vasile Mocanu si consilierul judetean Dragos Ranca s-a facut cu scopul vadit de a putea iesi pe primele locuri, in urma scrutinului de vot. Practic, interesul celor trei a fost plasarea pe locurile eligibile, astfel incat, in urmatorii patru ani, sa beneficieze de imunitate fata de ilegalitatile comise.

Numai ca, prin fraudarea votului, au fost dezavantjati deputatii Traian Dobre, Cristian Sandache, Ionel Adrian si subprefectul Corneliu Rusu Banu, persoane cunoscute la nivelul judetului, pentru activitatea lor.

Exista informatii conform carora persoane din conducerea PSD au cerut in mod expres primarilor din comune si liderilor de organizatii locale ca votantii sa fie influentati sa nu voteze cu Dobre, Ionel, Rusu Banu si Sandache.

Comisia de Integritate Morala e in ceata

In cursul zilei de ieri, reporterii cotidianului Flacara Iasului au luat legatura cu prof.univ. Gheorghe Popa, membru al Comisiei de Integritate Morala a PSD. Acesta a refuzat sa ofere informatii concrete, referitoare la modul de verificare a corectitudinii alegerilor interne, precum si la modul in care vor fi sanctionati vinovatii.

„Pana in prezent, noi nu am primit nici o informatie referitoare la fraudarea alegerilor in judetul Iasi. Vom analiza situatia de la Iasi si vom tine cont si de aceste informatii. In ceea ce priveste modul de sanctionare, nu va pot da un raspuns acum, pentru ca decizia va fi comuna.

In urma datelor pe care le strangem din teritoriu, vom decide ce masuri se impun”, a declarat in cursul zilei de ieri Gheorghe Popa. In ce-l priveste pe Sandu Manolache, cel care s-a ocupat de bucataria electorala interna a PSD Iasi, de doua zile, sta cu telefonul mobil inchis si evita orice contact cu presa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro