Sari direct la conținut

Pesedistii si-au fraudat propriile alegeri!

HotNews.ro

Aproape 20 de candidati au obtinut cu mult mai multe voturi decat… numarul de votanti

Din 15.710 pesedisti prezenti, duminica, la vot, in judetul Suceava, 18.022 l-au votat pe Octav Cozmanca. La Vrancea, 13.155 de votanti au dat 13.539 de voturi pentru Miron Mitrea. Doru Ioan Taracila se mandreste cu 6.918 voturi din 6.324 de membri de partid care s-au prezentat la urne. Cu alte cuvinte, mai multe voturi decat votanti sau chiar decat totalul alegatorilor locali.

Sunt 10 judete in aceasta situatie, ceea ce reprezinta un sfert din circumscriptii. Asa reiese din statistica oficiala data publicitatii de catre PSD si inmanata triumfal lui Adrian Nastase, care a fluturat-o fericit in fata presei. Materialul a avut si audienta internationala, pentru ca partidul de guvernamant l-a afisat in cateva ore pe pagina de Internet.

Primul in topul inadvertentelor este judetul Mehedinti. Aici, scorurile obtinute de candidatii in alegerile preliminare bat numarul pesedistilor din judet. Deputatul Eugen Nicolicea, candidat la Camera Deputatilor, are cu 282 de voturi mai mult decat totalul membrilor de partid: 10.200 voturi fata de 9.918 pesedisti. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a scos 10.

114 voturi pentru un loc in Senat, cu 1.760 mai mult decat votantii si cu 196 de voturi mai mult decat alegatorii din judet. Celor doi le urmeaza deputatul Manuela Mitrea, sotia ministrului Transporturilor, care a depasit cu 380 de voturi numarul celor prezenti la vot. Ea a obtinut 8.734 voturi, pentru Camera, comparativ cu 8.354 votanti. Intr-o situatie similara se afla Clujul.

Seful Agentiei de Strategii Guvernamentale, Vasile Dancu, se lauda, pe listele de Senat, cu 8.580 de voturi, iar fostul prefect Vasile Soporan are 8.599 la Camera Deputatilor. Singura problema este ca numarul de votanti care apar inscrisi pe procesul-verbal este mai mic, adica 8.534. La Iasi, actualul senator Ion Solcanu a reusit o adevarata performanta: el si-a asigurat un nou mandat, cu 15.

310 voturi la un total de 13.011 pesedisti prezenti la vot. Adica cu 2.299 mai multe voturi decat votanti. La Buzau, celebrul prefect Ion Vasile a castigat, pentru prima pozitie la Senat, cu 89 de voturi peste numarul celor veniti la vot. El a fost ales de 6.833 de pesedisti din totalul de 6.744.

Un alt prefect, cel de Teleorman, Teodor Nitulescu, nu a ramas mai prejos, primind si el voturi in plus: 8.553 fata de 7.892. Asta in conditiile in care, conform procesului-verbal, nu fusesera trimise situatiile din trei localitati, printre care municipiul Turnu Magurele. Ioan Cindrea, primul pe lista de deputati din Sibiu, a primit 8.713 stampile electronice de la 8.596 de persoane prezente.

In Vaslui, Gabriela Cretu are 13.664 voturi pentru Camera, fata de 11.939 prezenti la vot. Toate aceste situatii vin sa confirme suspiciunile unor deputati care declarau, luni, ca „a fost furt pe fata”. Explicatiile primite de la PSD sunt incalcite.

Dupa primul moment de deruta, oficiali ai partidului au dat-o cotita, incercand sa ne explice ca este vorba de raportari intermediare, cifre provizorii si situatii neincheiate. Presedintele executiv Octav Cozmanca a fost una dintre persoanele care au sustinut cu tarie o asemenea varianta, admitand, in cele din urma, ca nu s-a uitat pe procesele-verbale.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a proce-selor-verbale a venit la partid a doua zi dupa alegerile preliminare, in jurul pranzului, cand nu mai putea fi vorba despre rezultate partiale. Unele dintre judetele mentionate au incheiat numaratoarea la cateva ore de la inchiderea urnelor si au transmis procesele-verbale ca fiind definitive.

Absolut toate docu-mentele au semnaturile membrilor comisiei care a supravegheat votul si doar doua-trei nu aveau stampila biroului judetean. Dupa ce s-au dezmeticit, mai-marii PSD au sustinut ca abia astazi vor fi date publicitatii ceea ce ei apreciaza ca fiind rezultate finale.

Cert este ca, la conferinta de presa de luni dupa-amiaza, presedintele PSD Adrian Nastase nu a rostit in nici un moment cuvantul „partiale”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro