Sari direct la conținut

Politic Show: Fisura de la sectorul 6 se adanceste in USL: Antonescu nu exclude candidaturi separate la primarie; Mircea Geoana, senator: "Nu-mi tranzactionez votul!"; EBA isi explica votul din Parlamentul European; Radu Mazare, anchetat la afacerile cu bani europeni

HotNews.ro
Politic Show, Foto: Colaj foto
Politic Show, Foto: Colaj foto

Fisura de la sectorul 6 se adanceste in USL: Antonescu nu exclude candidaturi separate la primarie. Presedintele PNL, Crin Antonescu nu exclude posibilitatea ca in cazul in care nu se va ajunge la o intelegere cu PSD la nivelul sectorului, liberalii si social-democratii sa mearga pe liste separate in acest sector. La nivelul acestei administatii, social-democratii emit pretentii prin senatorul Gabriel Mutu, in timp ce liberalii condusi de liderul filialei de sector, Rares Manescu, sustinuti numai de Antonescu, dar nu si colegii de la celelalte sectoare, tin cu dintii de candidatura la aceasta primarie, amenintand ca vor merge pe liste separate in caz contrar. „Nu am luat o decizie inca. (…) Nu s-a certat nimeni cu nimeni, pe cuvantul meu de onoare”, a dat asigurari Antonescu la RTV. Intrebat daca este posibil ca PNL si PSD sa mearga pe liste separate in ceea ce priveste candidatul la primaria sectorului 6, liderul liberalilor a dat un raspuns in doi peri pe motiv ca nu are de ce sa puna raul in fata. „Sub o forma sau alta ne vom intelege. (…) Cautam o solutie prin care sa mergem impreuna, nu separat. Este mai bine. Dar daca nu o vom gasi, putem sa mergem si separat, nu este nici un fel de problema”, a precizat Antonescu, scrie EVZ.

EBA isi explica votul din Parlamentul European: „Rezolutia Kosovo nu respecta pozitia oficiala a tarii mele”. La doar cateva ore dupa ce votul pe rezolutia Kosovo i-a fost modificat din „pro” in „contra”, Elena Basescu a explicat, pentru gandul, de ce s-a pronuntat impotriva acestui document nelegislativ adoptat saptamana trecuta de Parlamentul European. „Am votat impotriva acestei rezolutii deoarece ea nu reflecta realitatea si nu respecta pozitia oficiala a tarii mele”, a declarat eurodeputata PDL, membra a grupului popularilor europeni (PPE). „Exista cinci state membre, printre care si Romania (celelalte sunt Spania, Grecia, Slovacia si Cipru, n.red.), care nu recunosc independenta Kosovo. Este dreptul lor suveran, pentru ca recunoasterea unui stat este o prerogativa nationala, iar Parlamentul European nu ar trebui sa intervina in aceasta problema”, a adaugat fiica presedintelui, anunta Gandul.

Mircea Geoana, senator: „Nu-mi tranzactionez votul!” Fostul presedinte al PSD joaca, din nou, un rol important in viata politica, in conditiile egalitatii dintre Putere si Opozitie in Senat. Mircea Geoana, care are statut de independent, detine, la ora actuala, votul decisiv in Senat, unde Puterea si Opozitia sunt la egalitate cu 66 de voturi. De votul lui Geoana depinde victoria uneia dintre parti, dar acesta nu pare dispus sa bata palma nici cu PDL, nici cu USL. Cu toate acestea, Geoana declara intr-un interviu pentru „Adevarul” ca ar putea vota motiunea de cenzura a USL daca se va referi strict la situatia de la UMF Targu-Mures. Geoana are cuvinte critice fata de PSD, partid care l-a exclus din randurile sale, si despre care crede ca a facut o greseala imensa acceptand paritate cu liberalii si renuntand sa aiba propriul candidat la Cotroceni. Integral in Adevarul.

Ministru turc relateaza sfaturi primite de la Boc: Nu faceti tot ce zic europenii! Ministrul turc al Afacerilor Europene relateaza o discutie avuta in urma cu 2 ani cu Emil Boc, care l-ar fi sfatuit ca Turcia sa nu faca „tot ce spun europenii”, explicand ca Romania a ajuns in situatie economica dificila deoarece a fost prea flexibila in negocieri si a acceptat lucruri prea repede. Ministrul turc al Afacerilor Europene, Egemen Bagis, care este si negociatorul-sef al tarii sale in relatia cu UE, a explicat ca Turcia incearca inca din 1959 sa devina membra a structurilor comunitare, invatand foarte mult din experienta aderarii Romaniei. In acest context, ministrul turc a povestit continutul unei discutii pe care a avut-o in urma cu doi ani cu premierul de atunci Emil Boc si sfaturile acestuia pentru Turcia. „Imi aduc aminte de ultima mea vizita aici, acum circa doi ani. Cand l-am vizitat pe premierul de atunci, Boc. Era ziua in care semnase actele legislative cu unele dintre deciziile foarte dificile pe care a trebuit sa le ia apropo de criza economica – prelungirea varstei de pensionare, scaderea unora dintre salarii, cresterea anumitor taxe. Ma rog, nu era o zi prea buna pentru el sa se intalneasca asa, cu un ministru dintr-o alta tara venit in vizita. Am intrat la el in birou si am inceput sa vorbesc, insa mi-am dat seama ca gandurile ii erau in alta parte. Si i-am zis: «Domnule premier, nu va ingrijorati»”, a spus Bagis, scrie Romania Libera.

Radu Mazare, anchetat la afacerile cu bani europeni. Institutia care supravegheaza modul in care se folosesc fondurile europene in Romania, s-a sesizat cu privire la ingineriile primarului din Constanta. Departamentul pentru lupta Antifrauda (DLAF) s-a autosesizat in urma anchetei publicata de EVZ legata de afacerile cu fonduri europene derulate de primarul Constantei, Radu Mazare, si Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean, si a demarat o investigatie pe aceasta tema. EVZ arata cum firme cu actionariat in off-shore-ul cipriot si in spatele carora se ascund interesele celor doi politicieni castiga licitatii pe bani europeni. EVZ va prezinta astazi o noua afacere, aflata la final, in care hotelul detinut oficial de Mazare si Nicusor Constantinescu a fost modernizat pe bani europeni chiar de catre firma in spatele carora se afla interesele celor doi. Ancheta EVZ a dezvaluit cum licitatii de zeci de milioane de euro pe bani publici locali si guvernamentali, dar si pe bani europeni, sunt castigate de Mobitom SA si Five Holding SA, firme detinute de Ditline Investment Ltd, un off-shore cipriot. Acestea isi au sediul in Constanta, pe strada Ion Roata nr.3, cartierul general al tuturor firmelor in care au fost sau inca mai sunt oficial actionari Mazare si Nicusor Constantinescu, anunta EVZ.

Kelemen: Revenirea cazului Borbely in actualitate nu e intamplatoare. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, comentand situatia in care se afla Laszlo Borbely, ca este vorba despre un caz mai vechi, adus in atentia opiniei publice si anul trecut, cand nu s-a declansat urmarirea penala, revenirea in actualitate inaintea alegerilor nefiind intamplatoare. Kelemen Hunor a reiterat faptul ca este vorba de un caz mai vechi, care a fost adus in atentia opiniei publice si anul trecut, cand DNA a comunicat printr-o declaratie scrisa, ca nu va declansa urmarirea procedurii penale impotriva lui Borbely Laszlo, potrivit unui comunicat UDMR remis joi. „In pofida acestei declaratii, totusi, cu putin inaintea alegerilor, acest subiect revine in actualitate, iar temporizarea nu este tocmai intamplatoare”, a afirmat liderul UDMR. Kelemen Hunor este pe deplin convins, ca Borbely Laszlo a excelat in functia de ministru, iar Uniunea se bazeaza in continuare pe munca sa, deoarece increderea in persoana sa este incontestabila, informeaza Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro