Sari direct la conținut

Politic Show: Sever Voinescu: Alegerile locale si parlamentare, impreuna, la inceput de noiembrie; Boc a discutat la Guvern cu Dacian Ciolos despre subventii si fonduri europene in agricultura; Imaginea PSD, platita cu 20.000 de dolari pe luna; Nastase crede ca PDL ataca PSD din disperare

HotNews.ro
Politic Show, Foto: Colaj foto
Politic Show, Foto: Colaj foto

Sever Voinescu: Alegerile locale si parlamentare, impreuna, la inceput de noiembrie. Ideea comasarii alegerilor parlamentare cu cele locale este una buna, sustine purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu. Potrivit acestuia, cea mai buna varianta ar fi organizarea acestora in prima jumatate a lunii noiembrie. „Ideea este buna din doua motive. Unul, intr-un an electoral institutiile publice paralizeaza, pentru ca asa este de 20 de ani. Este un obicei prost, as spune un blestem. Nimeni nu mai face nimic in asteptarea rezultatelor alegerilor. In al doilea rand, prelungirea disputei politice, a campaniei electorale pentru doua tipuri de alegeri, inseamna sa ne intindem pe parcursul unui an, iar asta este ceva ce Romania nu-si mai poate permite”, a aratat Sever Voinescu. Pe de alta parte, potrivit purtatorului de cuvant al PDL, se vor face economii din punct de vedere financiar, iar partidele in loc de doua campanii, vor finanta una. In ceea cepriveste data organizarii acestor alegeri trebuie tinut cont de un lucru important si anume ca in Constitutie este prevazuta durata mandatului parlamentarilor. Potrivit legii alegerilor locale, madatele primarilor pot fi modificate in anumite situatii, fiind astfel nevoie de o modificare adusa legii in acest sens, scrie EVZ.

Boc a discutat la Guvern cu Dacian Ciolos despre subventii si fonduri europene in agricultura. Premierul Emil Boc s-a intalnit marti seara, la Palatul Victoria, cu comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, discutiile vizand printre altele subventiile care vor fi acordate anul viitor in domeniul agriculturii si absorbtia fondurilor UE. Intrevederea a durat peste o ora. „Problemele discutate au fost politica agricola comuna, subventiile care se vor acorda fermierilor romani in 2012, absorbtia fondurilor europene precum si viitorul exercitiu financiar al UE”, au declarat surse oficiale, anunta Gandul.

Imaginea PSD, platita cu 20.000 de dolari pe luna. Cu 20.000 de dolari pe luna, timp de un an, PSD si-a „ferchezuit” imaginea in fata americanilor, printr-un act incheiat de PSD pe vremea cand era condus de Mircea Geoana. Contractul incheiat in perioada mai 2009-mai 2010 a expirat exact cu doua luni inainte ca Mircea Geoana sa anunte fastuos ca va efectua o vizita in SUA. Prin documentul pus la dispozitia „Adevarul” de reprezentantii Institutului pentru Politici Publice (IPP) si semnat de social-democratul Valeriu Zgonea, in numele Secretariatului General al PSD, firma de lobby „Global Policy Initiatives” (GPI) se angaja sa le ofere consultanta social-democratilor pe probleme de comunicare, strategii guvernamentale, planificare si relatii publice. Pentru a-si imbunatati relatiile cu SUA, PSD era sfatuit sa cultive legaturi printre liderii americani si factorii de decizie. Totodata, social-democratii erau consiliati sa colaboreze „intr-o maniera strategic-agresiva cu partenerii democrati”. Sa ii informeze pe politicienii americani in privinta PSD, sa promoveze agenda social-democratilor si sa caute suport pentru acestia in interiorul administratiei Obama sunt cateva dintre obiectivele pe care firma de consultanta se angajeaza sa le onoreze la finalul contractului avand stampila „Secretar general/ Consiliu National/ Partidul Social Democrat”, informeaza Adevarul.

De ce nu ar fi suficient 51% pentru USL. Viitorul premier va fi numit din cadrul USL doar daca unul dintre partidele Uniunii obtine majoritatea parlamentara, spune Traian Basescu. In replica, USL ameninta cu suspendarea presedintelui. Ambele tabere mizeaza pe propria interpretare a Constitutiei. Basescu a explicat ca articolul 103 din Constitutie, care se refera la desemnarea premierului, nu vorbeste de majoritatea obtinuta de aliante, ci doar de partide. „Daca ar fi vrut Constitutia, ar fi scris: partid, aliante, asociatii de bloc si nu mai stiu ce. Dar prevede expres: „partid”. Tocmai pentru ca aliantele sunt variabile; astazi sunt, maine nu sunt”, a afirmat el intr-o interventie televizata. Presedintele a precizat ca in cazul aliantei Dreptate si Adevar (PD si PNL) care a castigat alegerile in 2004 nu s-a pus problema majoritatii parlamentare absolute. „Alianta DA nu a revendicat 51%. A fost o batalie politica, au fost consultari cu toate partidele”, a explicat el. Potrivit Constitutiei, presedintele „desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament”. scrie Romania Libera.

Cum se vede miscarea de dreapta. Sebastian Lazaroiu, ministrul muncii, da din nou de lucru analistilor politici. Fostul consilier prezidential profeteste infiintare unei miscari politice de centru-dreapta, al carei membru va deveni si el. Anuntul sau nu-i sperie pe pedelisti. Pe de alta parte, unii liberali nu zic nu unui dialog dintre PDL si PNL. „Alba-ca-Zapada este inevitabila”, a spus in urma cu trei zile Sebastian Lazaroiu intr-un interviu pentru site-ul blogary.ro. Fostul consilier al lui Traian Basescu lasa de inteles ca infiintarea formatiunii politice va avea loc in curand si ca el va deveni unul dintre membrii ei. „Nu mi-a conditionat nimeni sa intru in PDL si nici nu intentionez sa fortez eu lucrurile. Eu cred ca ar trebui sa urmarim cu atentie ce se intampla in anul urmator, pentru ca mai e pana la alegeri si eu as fi interesat sa intru intr-o miscare mai larga, care sa aiba legatura cu centrul-dreapta. O miscare de centru-dreapta, care sa mobilizeze energiile de centru-dreapta ale societatii”, a spus Lazaroiu, anunta Puterea.

Nastase crede ca PDL ataca PSD din disperare. Atacurile PDL la adresa conducerii PSD tradeaza disperarea unora dintre liderii portocalii, sustine presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase. „Mie imi devine din ce in ce mai clar ca atacurile PDL la adresa conducerii PSD si la adresa lui Victor Ponta, cu precadere, tradeaza disperarea unora dintre liderii portocalii, in frunte cu „fruntasu” Emil Boc. Ce ma surprinde, insa, este nivelul la care oficiali ai statului roman coboara stacheta discursurilor publice. Practic, nu fac altceva decat sa improvizeze pe temele impuse din deal, isi copiaza „baciul” in scapari si derapaje retorice”, scrie Adrian Nastase pe blogul personal. Liderul social-democrat subliniaza, totodata, ca PSD si Romania, in ansamblul sau, nu mai au nevoie „de nicio infrangere in fata regimului PDL”. „Tocmai de aceea, eu si, cred eu, multi romani din tara facem tot ceea ce ne sta in puteri pentru a castiga urmatoarele alegeri”, mai scrie Nastase, informeaza EVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro