Sari direct la conținut

Posibila explicatie pentru strania revenire a celor 20 de ministri demisionari: miza reala e controlul celor 2 miliarde de lei pentru baroni de la ministerul lui Sevil Shhaideh

HotNews.ro
Sevil Shhaideh, Foto: mdrap.ro
Sevil Shhaideh, Foto: mdrap.ro

Joi, dupa ce guvernul Grindeanu a picat la motiune, s-a inregistrat unul dintre cele mai stranii gesturi politice din ultima perioada: 20 de ministri care demisionasera saptamina trecuta au facut cereri oficiale pentru retragerea demisiilor. Miscarea ministrilor a fost concertata, dovada textele identice ale cererilor, cu tot cu greseli de ortografie. Care e miza acestui gest politic aparent de neinteles? Surse din PSD sustin ca miza reala sint cei 2 miliarde de lei pentru primari si baronii locali de la ministerul lui Sevil Shhaideh, care nu pot fi impartiti decit daca ministrul loial al lui Dragnea revine in minister.

Pentru a intelege situatia, trebuie sa facem o scurta recapitulare a situatiei: ministrii din Guvernul Grindeanu au demisionat toti joia trecuta (cu exceptia lui Augustin Jianu), punind presiune pe premier sa demisioneze si el. Vineri, Grindeanu a trimis la Cotroceni propunerea de demitere a lui Shhaideh (alaturi de cea a lui Carmen Dan) si inlocuirea ei cu Augustin Jianu. Cu doar citeva ore inainte, Shhaideh anuntase ca a terminat analiza proiectelor inscrise in etapa a doua a Programului National de Dezvoltare Locala (PNDL), in valoare de 2 miliarde de lei si a decis cine va primi finantare. O arma politica teribila in batalia pentru cistigarea voturilor de la motiunea de cenzura si, in general in controlarea liderilor locali. Duminica, Grindeanu a demis 12 demnitari din Ministerul Dezvoltarii (toti secretarii de stat, subsecretarii de stat, secretarul general al ministerului), astfel incit a blocat practic alocarea banilor.

Asadar, in acest moment, cei 2 miliarde de lei sint blocati, nimeni din Ministerul Dezvoltarii nu are drept sa semneze alocarea lor. Or, banii sint esentiali pentru PSD si ca sa rasplateasca liderii locali care si-au presat parlamentarii sa voteze motiunea de cenzura, dar si pentru a atrage eventuale alte voturi daca Iohannis le accepta propunerea de premier.

Surse din PSD au declarat pentru HotNews.ro ca ieri a avut loc la Ministerul Dezvoltarii o sedinta pentru deblocarea situatiei. Concluzia la care au ajuns directorii din minister e ca singura sansa pentru alocarea banilor de investitii din PNDL 2 (poduri, scoli, gradinite, drumuri comunale, sali de sport etc.) este revenirea lui Sevil Shhaideh ca ministru, fie si temporar.

Asa s-a ajuns la cererea surprinzatoare a lui Sevil Shhaideh de retragere a demisiei. Cum se explica totusi ca 20 de ministri au semnat cereri similare? E posibil ca fiecare dintre ei sa aiba obiective guvernamentale de indeplinit, sau sa aiba rolul de a masca adevarata nevoie a PSD.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro