Sari direct la conținut

Prefectul de Cluj il acuza pe primarul Ionel Farcas de incalcarea legii

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Un nou scandal al concesionarilor ilegale de terenuri a izbucnit la Cluj. Prefectul judetului, Alin Tise, a dispus inceperea unui control in comuna Apahida. Autoritatile locale de aici au concesionat zeci de hectare pe malul lacului din Campenesti, situat la aproximativ 15 kilometri de Cluj-Napoca, zona in care ar urma sa fie amenajat un teren de golf.

Seful Prefecturii sustine ca au fost concesionate mai mult de 2.300 de parcele de teren. Unele dintre ele sunt situate chiar pe malul lacului pentru ca o parte a beneficiarilor contractelor de concesiune doresc sa isi construiasca locuinte de vacanta pe piloni, chiar pe apa. Alin Tise il acuza pe primarul din Apahida, Ionel Farcas, ca nu ar fi respectat legea.

Potrivit prefectului, la nici o licitatie nu exista studio de opor-tunitate. Apoi, desi legea prevede ca autoritatile pot concesiona cel mult 250 de metri patrati de teren pentru o casa de vacanta, exista situatii in care parcelele date concesionarilor depasesc 1.000 de metri patrati.

O alta neregula este legata de publicitatea licitatiilor. Primaria Apa-hida publica doar cate un anunt pe an, in care instiinta ca din doua in doua saptamani are loc licitatie. In perioada 2000-2005 au fost facute doar doua caiete de sarcini. Din anul 1999, a functionat aceeasi comisie de licitatie, desi prevederile legale arata ca trebuie numita o comisie pentru fiecare licitatie in parte.

Mai mult, membrii comisiei au fost numiti de catre primar prin dispozitie, si nu de catre consilierii locali, care ar fi trebuit sa adopte o hotarare in acest sens.

Licitatii cu cantec

Alin Tise a mai declarat ca primarul a imbinat in mod curios organizarea unei licitatii deschise cu strigare cu una in plic inchis. El ii aduna pe cei care depusesera plicuri inchise la caminul cultural din comuna, iar apoi licitau prin ridicarea mainii. La final erau deschise doar plicurile depuse de cei declarati castigatori, iar restul erau depuse nedeschise in arhiva.

De asemenea, prefectul a spus ca au fost incheiate acte aditionale ilegale. Acestea se referau la ma-rirea parcelelor concesionate sau la prelungirea termenului legal de doi ani in care beneficiarii concesiunii erau obligati sa inceapa lucrarile de constructie.

In opinia juristilor Prefecturii, toate aceste acte sunt ilegale. Alin Tise a adaugat ca doar in circa 100 de dosare exista autorizatii de constructie. El a afirmat ca nu a reusit inca sa verifice toate cele 2.300 de dosare de concesiune. Prefectul i-a cerut primarului din Apahida, Ionel Farcas, sa constituie o comisie care sa restabileasca legalitatea.

In acele dosare in care exista clauze unilaterale de reziliere, Primaria va fi obligata sa ceara rezilierea. In celelalte dosare, angajatii administratiei locale vor fi nevoiti sa inceapa actiuni in instanta pentru anularea contractelor de concesiune.

In caz contrar, juristii Prefecturii vor porni procese pentru anularea acestor contracte.

De asemenea, Alin Tise a declarat ca o parte a celor care au primit concesiuni ilegale pe malul lacului din statiunea Belis au primit ilegal terenuri si in Campenesti.

La Campenesti, prefectul a mentionat ca au primit terenuri oameni din toate partidele si din toate institutiile publice. Lista lor va deveni publica dupa ce dosarele vor fi verificate de catre comisia special formata in acest scop.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro