Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Regele Abdulah bin Abdul Aziz al Arabiei Saudite propunea implantarea de cipuri detinutilor de la Guantanamo; Peste 15.000 de militari americani vor ramane in Irak dupa termenul limita 2011

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Marea Moschee din Lyon, indignata de acuzatiile SUA de legaturi cu Al Qaeda. Rectorul Marii Moschei din Lyon s-a declarat indignat de faptul ca Statele Unite considera acest loc un centru de recrutare al Al Qaeda in Europa, conform unei liste publicate de Wikileaks. „Marea Moschee din Lyon este o institutie cunoscuta in toata lumea pentru functionarea exemplara, nu este nevoie sa justificam aceste acuzatii ridicole, a declarat Kamel Kabtane. Oficialul va merge in audienta la ambasadorul Statelor Unite in Franta, pentru a sustine ca aceste suspiciuni dauneaza moscheei, liderilor si adeptilor ei. Potrivit documentului emis de Pentagon si publicat de Wikileaks, mai multe moschei si centre islamice au fost folosite de Al Qaeda pentru recrutarea si pregatirea militantilor, printre care cele din Karachi, Montreal, Lyon si Cairo, scrie AFP.

Regele Arabiei Saudite propunea implantarea de cipuri detinutilor de la Guantanamo. Regele Abdullah al Arabiei Saudite propunea in 2009 ca detinutilor de la Guantanamo Bay sa le fie implantate cipuri electronice pentru a putea fi localizati, informeaza WikiLeaks. Pe 15 martie 2009, regele Abdullah bin Abdul Aziz al Arabiei Saudite a discutat timp de 90 de minute cu John Brennan, consilierul prezidential american pentru combaterea terorismului. In cursul intrevederii s-a discutat despre situatia din Orientul Mijlociu, in special despre problemele din Irak si Iran, conform unui mesaj diplomatic secret al ambasadei americane din Riyad. De asemenea, s-a discutat si despre situatia de la penitenciarul militar din baza de la Guantanamo, unde sunt detinuti numerosi cetateni sauditi. Regele Abdullah era preocupat de modalitatile pentru monitorizarea acestora, in conditiile in care Administratia Barack Obama promisese inchiderea penitenciarului de la Guantanamo. Regele Abdullah a avut o idee originala, cea de implantare a unor cipuri electronice suspectilor pentru a-i putea supraveghea. „Asa se face in cazul cailor si soimilor”, a spus regele saudit. Brennan a replicat: „Caii nu au avocati buni”, anunta Reuters.

Vladimir Jirinovski va candida la alegerile prezidentiale din Rusia in 2012. Vladimir Jirinovski, liderul Partidului Liberal Democrat si vicepresedintele Dumei de Stat, a declarat marti ca va candida la alegerile prezidentiale din Rusia in anul 2012. „Vom lua parte la alegerile prezidentiale, deoarece lipsa unui partid ar scadea competitia”, a anuntat Jirinovski. Alegerile se asteapta sa fie castigate de catre actualul presedinte Dmitri Medvedev sau de predecesorul sau, actualul prim-ministru Vladimir Putin. Cei doi vor ajunge la un acord cu privire la cel care va candida. Partidul Liberal Democrat al lui Vladimir Jirinovski ocupa pozitia a treia in sondaje, dupa Rusia Unita (partidul lui Medvedev si Putin) si Partidul Comunist din Rusia, informeaza Ria Novosti.

Peste 15.000 de militari americani vor ramane in Irak dupa termenul limita 2011. Guvernul de la Bagdad se pregateste sa accepte prezenta a peste 15.000 de militari americani in Irak pentru a proteja interesele SUA dupa termenul limita privind retragerea trupelor americane stabilit pentru sfarsitul lui 2011, a informat marti un ziar irakian. „Guvernul irakian va stabili un statut special care va permite celor peste 15.000 de militari sa ramana in Irak si dupa incheierea acestui an”, a informat ziarul al-Mashriq citand surse bine informate. Potrivit publicatiei, mii de angajati care lucreaza pentru firmele de securitate straine vor ramane de asemenea in tara pentru a proteja personalul ambasadei SUA, contractorii americani, inginerii si investitorii. ‘Retragerea trupelor americane va fi anuntata asa cum a fost stabilit, la sfarsitul anului 2011, iar ramanerea a mii de militari americani va fi destinata protejarii personalului ambasadei, corpurilor diplomatice straine si companiilor internationale din tara’, a precizat ziarul citat. Premierul Nouri al-Maliki intentioneaza sa trimita o delegatie in Iran pentru a le explica autoritatilor de la Teheran aceasta decizie si pentru a le da asigurari ca ramanerea trupelor americane pe teritoriul irakian nu va fi folosita impotriva Iranului, scrie al-Mashriq. La mijlocul lui 2010, prezenta SUA in Irak a fost redusa la mai putin de 50.000 de militari. Washingtonul a afirmat ca trupele care au ramas in Irak conduc misiuni de sprijin si instruire a militarilor irakieni, scrie AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro