Sari direct la conținut

Presa internationala despre alegerea Papei Francisc I: Fostul cardinal Bergogio are sarcina de a redresa Biserica Catolica intr-o perioada de criza / In 2005 nu s-a simtit pregatit pentru a deveni Papa / Primul Suveran Pontif din America Latina

HotNews.ro

Ziarele internationale dezbat pe larg alegerea noului Papa, fostul cardinal argentinian Jorge Mario Bergoglio, primul de pe continentul latino-american in istoria de 2000 de ani a Bisericii Catolice. Acesta este descris drept umil si smerit, traind intr-un mic apartament si calatorind cu transportul in comun, dupa ce a renuntat la limuzina cu sofer.

Reuters anunta ca decizia celor 115 cardinali electori intruniti la Vatican a venit mai devreme decat se asteptau multi experti. Acestia s-au confruntat cu o sarcina grea in gasirea unui lider capabil sa depaseasca crizele provocate de abuzurile asupra minorilor si scurgerile de documente secrete papale care au scos la lumina coruptie si rivalitate in interiorul Bisericii Catolice. Francisc devine cel de-al 266-lea Papa in istoria de 2000 de ani a Bisericii Catolice, intr-un moment de mare criza si dificultati. Desi conservator, el este vazut ca un reformator si nu s-a aflat printre favoriti inainte de alegeri. De asemenea, s-a spulberat una dintre principalele ipoteze, cum ca noul Papa va fi relativ tanar.

Cand a fost numit cardinal, in anul 2001, Bergoglio a convins sute de argentinieni sa nu calatoreasca la Roma pentru a sarbatori impreuna cu el, ci sa doneze saracilor banii pe care i-ar fi cheltuit pe biletele de avion. In anul 2009, Jose Mario Bergoglio a tinut prima pagina a ziarelor argentiniene dupa ce a criticat guvernul lui Ernesto Kirchner, sotul actualului presedinte Cristina Fernandez de Kirchner, sustinand ca a fost „imoral, ilegal si nedrept”, permitand ca inegalitatile din tara sa creasca, scrie The Guardian.

La Conclavul pentru alegerea Papei din anul 2005, cardinalul Ratzinger a condus dupa prima zi a alegerilor prin obtinerea a 47 de voturi, in spatele sau aflandu-se cardinalul Jorge Mario Bergoglio cu 10 voturi. In a doua zi de vot, Ratzinger a ajuns la 65 de voturi, iar Bergoglio la 35, provocand o adevarata surpriza. In urmatoarea zi era prevazuta alegerea cardinalului Ratzinger, iar in cazul in care acesta nu primea voturile necesare, atunci se discuta alegerea cardinalului Bergoglio. Potrivit unor surse anonime, Jorge Bergoglio a anuntat Conclavul ca nu este gata sa accepte functia de Papa, pentru ca nu se simte pregatit, iar multi dintre sustinatorii sai l-au votat pe cardinalul Ratzinger in a patra zi de alegeri, care a devenit Papa Benedict al XVI-lea, noteaza analistul John Thavis pe blogul sau.

AFP: Cardinalii au facut o alegere istorica: primul Papa din America de Sud, continentul cu cei mai multi catolici, care nu este recunoscut la adevarata sa valoare. Alegerea unui nou Papa in varsta s-a facut intr-un context inedit: demisia din urma cu o luna, prima in ultimii 700 de ani, a Papei Benedict al XVI-lea, in varsta de 85 de ani. Papa Francisc I a preluat conducerea Bisericii Catolice intr-un moment in care institutia fierbe: este divizata, in special in America Latina, de grupuri de penticostali si scandaluri sexuale, inclusiv preoti pedofili.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro