Sari direct la conținut

Presa internationala despre demisia Papei Benedict al XVI-lea: Vaticanul pregateste o perioada de tranzitie inedita pana ce Papa va parasi functia; Papa Benedict al XVI-lea isi va respecta angajamentele inainte de demisie

HotNews.ro

Presa internationala a reactionat dupa ce Papa Benedict al XVI-lea si-a anuntat retragerea, incepand cu 28 februarie, invocand ca motiv varsta sa, intr-un discurs pronuntat in latina intr-un consistoriu la Vatican. Intre ultimele activitati in aceasta functie, Papa il va intalni pe presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Numeroase personalitati si-au exprimat „respectul” fata de decizia „curajoasa” a Papei Benedict al XVI-lea de a demisiona din cauza varstei.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca „am fost mandri de copatriotul nostru, primul Papa german dupa un secol”.

Presedintele american Barack Obama i-a multumit Papei Benedict pentru „rolul crucial” jucat de Biserica Catolica din Statele Unite si din intreaga lume.

Premierul britanic David Cameron i-a transmis cele mai bune urari, adaugand ca „prin demisia Papei Benedict al XVI-lea se pierde un lider spiritual pentru milioane de oameni”.

Papa Benedict al XVI-lea a contribuit la imbunatatirea relatiilor dintre crestinism si iudaism, favorizand „o diminuare a actelor de antisemitism din lume”, a declarat luni marele rabin askenaz al Israelului Yona Metzger, citat de AFP.

„Sub autoritatea sa, relatiile dintre Marele Rabinat si Biserica, dintre iudaism si crestinism, au devenit mult mai stranse, ceea ce a condus la o diminuare a actelor antisemite in lume”, a declarat pentru agentia franceza de presa un purtator de cuvant al marelui rabin, citandu-l pe acesta din urma, in reactie la anuntul retragerii actualului Papa.

Vaticanul a inceput marti o perioada de tranzitie unica, in urma anuntului-soc facut de Papa Benedict al XVI-lea, care va demisiona din functie la sfarsitul lunii februarie. Pana pe 28 februarie, Papa isi va respecta toate angajamentele, inclusiv intrevederile programate in aceasta saptamana cu presedintii Romaniei si Guatemalei, informeaza AFP.

Anuntul demisiei Papei Benedict al XVI-lea a venit ca un transet din senin. Biserica Catolica a parut ca este, sub conducerea sa, intr-o negare perpetua, fie in problema abuzurilor copiilor sau a homosexualitatii.

Femeile se pot simti discriminate in multe institutii, dar putini au facut-o atat de ostentativ precum Biserica Catolica. Refuzul de a intra intr-un dialog constructiv cu privire la posibilitatea clerului feminin subliniaza cat de dominata de barbati ramane institutia, titreaza CNN.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro