Sari direct la conținut

Presedintele interimar conduce in sondajele de opinie pentru alegerile din Polonia

HotNews.ro

Liderul polonez Bronislaw Komorowski isi conduce rivalii inainte de alegerile prezidentiale din 20 iunie, convocate dupa moartea presedintelui Lech Kaczynski intr-un accident aviatic, informeaza AFP.

Liberalul Komorowski, presedintele Camerei inferioare si purtator de cuvant al Parlamentului, desemnat presedinte interimar dupa dezastrul din 10 aprilie, a obtinut peste 50% din preferintele participantilor la doua sondaje, devansandu-l pe Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al regretatului presedinte.

Un sondaj realizat de TNS OBOP Pollsters a constatat ca 51% dintre oamenii chestionati ar vota pentru Komorowski, un aliat-cheie al premierului liberal Donald Tusk. Un total de 38% ar vota pentru conservatorul Kaczynski, liderul opozitiei, conform sondajului care a interogat 949 de oameni intre 7 si 10 mai.

Alt sondaj, realizat intre 8 si 13 mai de institutul CBOS pe un esantion 1.000 de oameni, i-a acordat lui Komorowski 50% din voturi fata de cele 27% pentru Kaczynski.

Ceilalti opt candidati pentru alegerile prezidentiale nu au nici o sansa serioasa pentru a castiga un suport semnificant, potrivit sondajelor recente. Daca nici unul dintre candidati nu castiga cel putin 50% dintre voturi, al doilea tur de scrutin va fi organizat pe 4 iulie.

Alegerile au fost declansate dupa ce Lech Kaczynski si alte 95 de persoane, printre care zeci de figuri militare de rang inalt din Polonia si politicieni importanti au murit intr-un accident aviatic in Rusia, pe data de 10 aprilie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro