Sari direct la conținut

Privatizare facuta cioburi la „Somvetra” Gherla

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Privatizarea de la „Somvetra” Gherla ‹ judetul Cluj ar urma sa fie anchetata de serviciile speciale de combatere a coruptiei ale Ministerului Administratiei si Internelor, a anuntat deputatul independent Mircia Giurgiu. Fabrica de sticla a fost privatizata acum un an, iar in prezent se afla in faliment.

Sindicalistii din cadrul societatii intentioneaza, de asemenea, sa sesizeze Departamentul National Anticoruptie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Datorii de 20 de miliarde catre „Distrigaz”

Compania „Distrigaz Nord” a intrerupt, din 11 noiembrie 2005, furnizarea gazului metan din cauza datoriilor de 20 de miliarde lei. De la privatizarea fabricii de sticla, compania cumparatoare, „Feromat” Bucuresti, nu a platit nici una dintre facturile la gaz. Acum, autoritatile cauta solutii pentru cei 650 de fosti angajati ai „Somvetra”.

Mircia Giurgiu cere plata unor salarii compensatorii de la bugetul de stat, in timp ce primarul din Gherla, Ovidiu Dragan, incearca sa ii angajeze pe o parte dintre acestia la regiile si companiile din subordinea administratiei locale. Fabrica de sticla era cea mai mare unitate economica din oras si a trecut prin doua privatizari esuate.

Sindicatul din cadrul „Somvetra” a cerut de la inceputul anului rezilierea contractului de privatizare, deoarece cumparatorul nu a respectat nici una dintre clauzele contractuale privind investitiile. Reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au ignorat, insa, cererile sindicatelor si au refuzat sa ceara rezilierea contractului.

Cu toate acestea, zilele trecute, reprezentantii „Feromat” au trimis ei o notificare prin care cer acest lucru, dupa ce au vandut toata productia din stocul fabricii, precum si o serie de active.

Printre acestea se numara caminul de nefamilisti, pe care au incasat patru miliarde lei, adica de trei ori mai mult decat suma platita de compania bucuresteana pentru pachetul majoritar de actiuni de la fabrica din Gherla.

Practic, bucurestenii de la „Feromat” au aplicat metoda de falimentare brevetata de John Perez la societatea „ARO” Campulung, cumparand o companie la un pret inferior valorii activelor sale, pe care le-au vandut, iar in final au cerut declararea falimentului, insa doar dupa ce profitul a fost transferat in conturile administratorilor.

Transformarea datoriilor in actiuni, singura solutie salvatoare

Sindicalistii sustin ca „Somvetra” ar fi putut sa fie salvata daca AVAS ar fi acceptat transformarea datoriilor la „Distrigaz” in actiuni. Astfel, compania ar fi fost curatata de cele mai importante datorii, iar „Feromat” ar fi pierdut pozitia de actionar majoritar. Ultima perioada a fost marcata de confruntari deschise intre sindicalisti si reprezentantii actionarului majoritar.

Dupa dispute care au durat o jumatate de an si dupa ce, in 31 mai 2005, sindicalistii de la „Somvetra” au intrat in greva generala, primul administrator al fabricii de sticla, Gheorghe Radu, si-a dat demisia, in 7 iulie. Sindicalistii au acuzat de la bun inceput AVAS ca ar fi neglijat oferta de cumparare depusa de un investitor american in favoarea companiei „Feromat”.

In adresa cu numarul 3.574 din 2 martie 2005, semnata de presedintele AVAS, Gabriel Zbircea, trimisa deputatului Mircia Giurgiu, se arata ca oferta pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de AVAS la „Somvetra” a fost publicata la 30 iunie 2004, dar nu a existat nici o oferta de cumparare.

Dupa ce autoritatile au incercat sa atraga diversi investitori, oferta a fost republicata in 26 august 2004. Nici de data aceasta nu s-a prezentat vreun ofertant.

In 26 octombrie, anul trecut, a fost facuta o noua publicare a ofertei de vanzare, cu termen de depunere a ofertelor de cumparare pana in 10 noiembrie 2004. Singura oferta depusa a fost cea a societatii „Feromat” SA Bucuresti. La fiecare scoatere la vanzare, pretul fabricii a scazut, astfel incat in cele din urma „Somvetra” a fost privatizata la pretul unui apartament de bloc.

„In intentia de a se realiza privatizarea societatii prin vanzarea actiunilor detinute de stat si a nu intra in lichidare din cauza arieratelor mari inregistrate la bugetul de stat si furnizorii de utilitati, respectiv „Distrigaz Nord”, oferta de vanzare a continut un singur criteriu de precalificare, si anume ca pot participa la privatizarea fabricii producatoare de sticla numai persoanele fizice ori juridice romane sau straine, care, in mod direct sau prin intermediul societatilor comerciale la care sunt actionari ori asociati, nu au inrautatit in mod vadit situatia economico-financiara a unor societati privatizate anterior, ca urmare a neindeplinirii ori a indeplinirii cu intarziere a obligatiilor asumate prin contractele de vanzare-cumparare de actiuni incheiate cu institutia noastra”, se arata intr-un comunicat al AVAS.

In urma ofertei depuse de SC „Feromat” SA, AVAS a incheiat contractul de vanzare-cumparare cu numarul 85 din 13 decembrie 2004, prin care cumparatorul se angaja sa investeasca 650.000 de euro in „Somvetra” Gherla, in termen de cinci ani de la cumpararea actiunilor, si inca circa 100.000 de euro drept capital de lucru in doi ani de la privatizare. De asemenea, „Feromat” s-a angajat sa plateasca datoriile fabricii de sticla.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro