Proprietarii RAFO au votat acceptarea planului de reorganizare
Proprietarii RAFO au votat ieri acceptarea planului de reorganizare pe care il depuseseră. Asta după ce şi-au creditat propria societate. Decizia statului, care are de luat 9.000 de miliarde de lei, nu mai contează.
Adunarea creditorilor RAFO a votat ieri planul de reorganizare a societatii. Statul, principalul creditor, nu a avut nici un cuvint de spus, cu toate ca detine cea mai mare parte a creantelor. Conform legii, exista 5 categorii de creditori care voteaza, iar decizia se poate lua cu votul a 3. Presedintele AVAS, Mircea Ursache, a admis ca este posibil ca votul lui sa nu conteze.
Acesta ne-a declarat ca, oricum, AVAS a solicitat o aminare a votului, in vederea studierii dosarului si a perfectarii transferului de creante de la Ministerul Finantelor.
Balkan centreaza, Balkan da cu capul
Actionarul Balkan Petroleum si-a asigurat votul planului de reorganizare prin intermediul a doua firme proprii, care ar fi acordat credite societatii. Votul SC Faber SA (cu creante de 5.000 de miliarde) a fost suficient pentru asigurarea categoriei marilor „creditori garantati”. Din aceasta categorie face parte si compania Petrom (care are de luat 2.
250 de miliarde), care nu s-a pronuntat, dar al carei vot oricum nu ar fi schimbat nimic. A doua categorie, a micilor „creditori garantati”, este constituita din VGB Oil, apartinind tot actionarilor Balkan Petroleum, si din citeva firme ale lui Ovidiu Tender. Si acesti creditori au votat pentru planul de reorganizare. Socotelile s-au incheiat o data cu votul pozitiv al salariatilor.
„Este treaba lor ce-au votat”
Celelalte doua categorii nu mai conteaza. Creditorii chirografari (printre care Electrica si SNCFR) nu au fost prezenti in proportia necesara si astfel votul lor a fost considerat impotriva, iar statul, chiar daca obtine aminarea ceruta, nu mai poate rasturna decizia masei credale. „Este treaba lor (a creditorilor – n. red.) ce-au votat”, ne-a declarat Mircea Ursache.
Acesta a precizat ca AVAS a obiectat fata de valoarea de conversie a actiunilor.
„Nimeni n-a vrut sa citeasca legea”
Manevra a fost posibila din cauza Legii falimentului. Una dintre multele modificari face posibila votarea unui plan de reorganizare chiar daca principalul creditor (in cazul acesta statul) nu este de acord. Marin Anton, consilier al Balkan Petroleum, ne-a declarat ca planul de reorganizare a fost conceput conform legii. „Nimeni n-a vrut sa citeasca Legea 64”, ne-a declarat Anton.
Arin Stanescu, presedintele asociatiei lichidatorilor, ne-a spus ca procedura mentionata este legitima si ca legea a fost modificata pentru ca oricum dintre categoriile de creditori doar cei care detin garantii au sanse rezonabile de a mai recupera ceva.
Termen impins dupa alegeri
Urmatorul termen, cind judecatorul sindic se va pronunta pe baza votului, este pe 8 decembrie, adica dupa alegeri. AVAS poate considera ca s-a „spalat pe miini”. A evitat sa ia o decizie, iar masa credala a hotarit ca statul sa devina actionar in contul creantei.
Conform planului de reorganizare, societatile RAFO si Carom ar urma sa fuzioneze, iar statul va deveni actionar cu 60% la noua societate. In schimb, contribuabilii trebuie sa renunte la 9.000 de miliarde de lei, inghititi de RAFO, si la 7.000 de miliarde, inghititi de Carom.