Rastignirea
Vinerea Patimilor, sau Vinerea Mare, este ziua in care Hristos, arestat fiind, a fost dus la guvernatorul roman Pilat din Pont. Acesta L-a trimis la Caiafa.
Sub pretextul ca iudeii nu au voie sa ucida, L-a retrimis la Pilat. Evreii, intaratati de mai-marii lor, au cerut rastignirea.
Iisus a pornit cu cununa de spini pe cap si Crucea in spate pe drumul Golgotei. La iesirea din cetate, Domnul a cazut sub povara ei. Atunci, ostasii l-au silit pe Simon Cirineul sa-I duca Crucea.
O femeie pe nume Veronica i-a dat o naframa alba cu care si-a sters sudoarea si asa s-a imprimat pe naframa chipul Domnului Iisus Hristos, care se gaseste astazi pictata in biserici.
Ostasii romani L-au rastignit pe Domnul pe Cruce si I-au batut piroane in maini si picioare, au pus o tablita pe Cruce pe care scrisese Pilat: „Iisus Nazarineanul Imparatul Iudeilor!”.
Dupa Scriptura, Iisus Hristos a fost rastignit „la ceasul al treilea”, adica dimineata, la ora 9.00, si „pe la ceasul al noualea”, respectiv, dupa-amiaza pe la ora 15.00, a strigat cu glas tare, cutremurator: „Eli, Eli, Eli, lama sabactani?” – „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit?”.
„Parinte, in mainile Tale incredintez duhul Meu. Si acestea zicand si-a dat Duhul”.
Prohodul Domnului
In seara aceasta, crestinii ortodocsi merg la Biserica sa asculte prohodul si sa ia parte la Inmormantarea Domnului. Tot in aceasta seara se scoate si se asaza pe masa din fata Altarului Sfantul Epitaf (o tesatura pe care este pictata sau brodata Asezarea Mantuitorului in Sfantul Mormant).
Credinciosii trebuie sa ingenuncheze in fata lui de trei ori, sa sarute Sfanta Evanghelie si apoi icoana Mantuitorului. La sfarsitul slujbei, preotul si dascalii iau sfanta panza, ies afara si inconjoara biserica de trei ori, impreuna cu toti credinciosii. Se tine post negru.