Sari direct la conținut

Razbunare la Biblioteca Judeteana Bihor

Romania Libera - Editia de Transilvania-Banat

Conducerea Bibliotecii Judetene Bihor se razbuna pe familiile celor care au participat la evacuarea unei sectii a institutiei de cultura din sediul pe care aceasta il foloseste fara drept de un deceniu si jumatate.

Sotia purtatorului de cuvant al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a fost concediata de directiunea bibliotecii pentru ca nu ar fi opus rezistenta la actiunea legala de evacuare, in conditiile in care ea nu fusese angajata pe post de gardian sau de paznic, ci era contabila.

Directorul interimar al institutiei de cultura, Mircea Popa, a emis decizia cu numarul 28 din 3 iunie 2005, prin care bibliotecarei Ramona Jula i se desfacea contractul de munca. Aceasta este sotia purtatorului de cuvant al Episcopiei Greco-Catolice, juristul Florin Jula.

Totul a inceput cand Biblioteca Judeteana a fost evacuata partial din sediul Palatului Episcopal, care fusese retrocedat de un deceniu si jumatate Episcopiei Greco-Catolice si care era ocupat abuziv de institutia culturala.

Directorul Mircea Popa ii reproseaza fostei sale angajate ca ar fi facilitat intrarea prin inselaciune „in spatiile detinute de institutie, a unor persoane straine, care au evacuat bunurile aflate in gestiunea salii de lectura”.

Numai ca incaperile respective nu erau detinute de biblioteca, ci de Episcopia Greco-Catolica, iar persoanele care au evacuat bunurile bibliotecii nu erau decat credinciosii acestui cult, care spuneau ca sunt exasperati de atitudinea aroganta a conducerii institutiei culturale.

Reprezentantii bibliotecii afirmasera ca nu se vor muta din Palatul Episcopal nici daca li s-ar oferi la schimb cladirea Bibliotecii Congresului SUA ori Palatul Dogilor din Venetia.

Biblioteca Juudeteana a fost notificata in repetate randuri ca proprietarul cladirii doreste sa reintre in posesia spatiilor respective, unde potrivit avizului cu numarul 2.754/2005, emis de Ministerul Culturii si Cultelor, ar urma sa functioneze un muzeu eparhial. Evacuarea bibliotecii din sediul Palatului Episcopal a fost declarata ca fiind legala de catre instantele de judecata.

Mai mult, Episcopia Greco-Catolica a oferit un spatiu alternativ pentru mutarea cartilor, aflat intr-o cladire care apartine Bisericii Romane Unite cu Roma. Si asta, desi Episcopia Greco-Catolica de Oradea nu are vreo obligatie fata de conducerea institutiei de cultura, aflata in subordonarea Consiliului Judetean.

Mutarea in spatiul respectiv a fost, insa, refuzata de conducerea Bibliotecii Judetene, la fel cum a fost refuzata si mutarea in sediul oferit de CJ pentru sectia de copii a institutiei culturale.

Aceasta ocupa abuziv de mai mult de un deceniu sediul Palatului Episcopal, unde a fost instalata de autoritatile comuniste, care au decis in anul 1948 interzicerea Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica.

Ramona Jula a declarat ca va contesta in instanta decizia de concediere. Ea a spus ca aceasta hotarare a conducerii bibliotecii este ilegala din mai multe motive. In primul rand, printre atributiile sale de serviciu nu intra opunerea la evacuari. Apoi, instanta de judecata a declarat aceeasta procedura ca fiind legala, iar daca s-ar fi opus unei actiuni legale, ar fi comis o infractiune.

Totodata, fosta angajata a institutiei de cultura va solicita despagubiri din partea directorului care a dispus concedierea abuziva a acesteia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro