Sari direct la conținut

Reprezinta emigrarea singura solutie pentru un trai mai bun?

HotNews.ro

Aud tot mai des ca Romania este condamnata la subdezvoltare, ca nu o mai putem schimba si ca daca vrem sa traim mai bine, nu putem decat sa emigram. In SUA, Canada, Germania, UK, Italia, Spania, Australia sau oriunde lumea este mai civilizata, oriunde poti avea un salariu decent iar autoritatile iti ofera servicii de calitate in schimbul banilor pe care ii platesti sub forma de taxe si impozite, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Trebuie sa spun ca desi am de pe vremea lui Ceausescu rude in strainatate, nu am plecat. La inceputul anilor `90 nu am plecat pentru ca eram prea mic pentru a lua astfel de decizii, iar acum nu plec pentru ca sunt prea “batran” pentru a o lua de la capat. Si mai am un motiv pentru care nu plec – cred ca ma pot realiza in Romania mai usor decat in Vest.

Pe toti ne deranjeaza faptul ca la 20 de ani de la Revolutie, ne conduc aceiasi comunisti din esalonul doi al PCR (ei sau rudele/prietenii lor), ca nu avem autostrazi, ca sanatatea si invatamantul sunt la pamant, ca avem una dintre cele mai corupte clase politice din Europa, ca statul cheltuie prost banii nostri, ca micile afaceri sunt condamnate din start la faliment sau sunt fortate sa traga statul in piept datorita birocratiei si coruptiei din administratie, ca traim intr-o tara manelizata, otevizata, intr-o tara in care intalnesti nesimtirea pe toate drumurile.

Ii inteleg pe cei care au plecat deja, pe cei care doresc sa plece sau pe cei care s-au saturat de Romania si privesc Vestul drept singura solutie pentru un trai decent. Acesti oameni nu sunt de condamnat pentru ca nu au mai vrut sau nu mai vor sa astepte inca 20-30 de ani pentru a ajunge la un anumit grad de civilizatie.

Nu inteleg insa un alt lucru: de ce unii dintre romanii care pleaca in Germania spre exemplu, in momentul in care trec granita devin nemti? Cum pot deveni brusc civilizati, cum pot respecta regulile de circulatie, de ce nu mai arunca hartii sau chistoace pe strada? De ce nu “se fac ca lucreaza” ci chiar pun osul la treaba? Pentru ca intr-o tara civilizata, trebuie sa te comporti si tu in mod civilizat.

De ce in momentul in care se intorc in Romania, uita de bunul simt de care au dat dovada ACOLO si o iau de la inceput? Pentru ca Romania este o tara necivilizata, pentru ca aici oricum toata lumea se comporta la fel.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro