Sari direct la conținut

S-a descoperit motivul pentru care unele picturi ale lui Vincent van Gogh se degradeaza

HotNews.ro

Oamenii de stiinta au descoperit motivul pentru care culoarea galbena din anumite picturi ale lui Vincent van Gogh s-a transformat in maro. O reactie chimica complexa se afla in spatele procesului de degradare a acestor lucrari, scrie BBC.

Descoperirea marcheaza primul pas catre intelegerea modalitatii in care o parte dintre cele mai importante lucrari ale pictorului olandez vor putea fi salvate de la degradare.

Desi lumina soarelui nu poate patrunde decat cativa microni din vopseaua picturii, cercetatorii au descoperit ca in aceste conditii poate fi declansata o reactie chimica necunoscuta pana acum care transforma galbenul crom in pigmenti bruni, modificand compozitia originala.

Noii pigmenti industriali precum galbenul crom i-au permis lui van Gogh sa obtina intensitatea culorii din seria sa de picturi „Floarea soarelui”.

Van Gogh a inceput sa picteze cu aceste culori vii dupa ce a parasit Olanda pentru a se stabili in Franta, unde s-a imprietenit cu artisti cu care impartasea idei comune referitoare la modul de intrebuintare al culorilor. ​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro