Sari direct la conținut

„Sanex” Cluj pierde teren in fata competitorilor

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Fabrica de ceramica „Sanex” din Cluj-Napoca a pierdut din cota de piata pe care o detinea pana la preluarea sa de catre grupul austriac „Lasselsberger”. Acesta este cel de-al doilea an in care continua declinul fabricii.

In primul trimestru din 2006, cifra de afaceri a societatii a scazut fata de perioada similara din 2005 cu 55 la suta, pana la 11,7 milioane RON. In toata aceasta perioada, profitul „Sanex” a fost de peste patru ori mai mic.

Cifra de afaceri a producatorului de gresie si faianta, in perioada ianuarie-martie 2005 a fost de 18,2 milioane RON. Profitul brut s-a ridicat la 1,8 milioane RON.

In primele trei luni ale lui 2006, conform unui raport oficial al companiei, remis Bursei din Bucuresti, profitul a scazut la 430.637 RON, in conditiile in care veniturile totale ale companiei au scazut cu peste cinci milioane RON, la 20,6 milioane RON.

In anul 2005, „Sanex” a raportat „Rasdaq” o cifra de afaceri de 75,2 milioane RON, in scadere cu 66,6 la suta fata de 2004. Odata cu diminuarea vanzarilor, profitul net al companiei a scazut de la 11,1 milioane RON, in 2004, la 4,1 milioane RON.

De asemenea, „Sanex” a pierdut total cota sa de pe piata obiectelor sanitare. „Lasselsberger” a preluat, in 2004, principalii producatori de gresie si faianta de pe piata interna, companiile „Sanex” Cluj-Napoca si „Cesarom” Bucuresti, dupa ce ultima societate achizitionase sectia de placi ceramice din cadrul „Mondial” Lugoj (judetul Timis), al treilea jucator de pe piata.

Cele trei fabrici au o capacitate de productie de peste 13 milioane de metri patrati, din care 6,6 milioane metri patrati la „Sanex”, 4,5 milioane metri patrati la fabrica din Bucuresti si 2,1 milioane metri patrati la Lugoj.

Preluare cu rezultate proaste

Tranzactia nu a fost de bun augur pentru companie, care a intrat intr-un declin accentuat in acest an, sub presiunea importurilor. „Sanex” a mai fost intr-o situatie asemanatoare, dupa ce a trecut printr-o provatizare prin metoda MEBO, in urma careia fostii directori au ajuns sa detina controlul total asupra companiei.

Dupa o serie de restructurari dureroase, „Sanex” a fost redresata cu ajutorul investitiilor dirijate de un fond olandez controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu. Acesta a vandut in cele din urma pachetul majoritar de actiuni concernului austriac.

Grupul austriac „Lasselsberger”, unul dintre principalii producatori de placi ceramice la nivel mondial, detine fabrici in Ungaria, Croatia, Cehia, Slovacia, Romania si Italia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro