Sari direct la conținut

Sentinta in cazul Rubygate: Berlusconi si echilibrul puterilor in Italia

HotNews.ro

Sentinta – soc in Peninsula: marti, Silvio Berlusconi, fost premier al Italiei, a fost condamnat de Tribunalul din Milano la sapte ani de inchisoare pentru trafic de influenta si relatii intime cu o prostituata minora. Sentinta nu este definitiva, iar avocatii lui Berlusconi au anuntat deja ca vor face recurs la Curtea de Apel. Mult mai grave si imediate ar putea fi, potrivit presei italiene, efectele asupra vietii politice din Peninsula. Sentinta ar putea submina stabilitatea actualului guvern de mare coalitie, care a beneficiat pana acum de sustinerea din umbra a fostului premier.

Despre consecintele condamnarii si despre tensiunile latente de pe scena politica italiana am discutat cu doi exponenti de marca ai principalelor forte politice: senatorul Carlo Giovanardi, fost ministru in guvernul Berlusconi, de profesie avocat, si Luigi Manconi, reprezentant al Partidului Democratic (PD), membru in Comisia Juridica a Senatului italian.

„Proces politic”

Senatorul Carlo Giovanardi a declarat pentru HotNews.ro ca sentinta in cazul „Rubygate” este una politica, iar Berlusconi este victima unui sistem judiciar imperfect: „E o sentinta conditionata de factori politici si nu e prima de acest gen din Italia. Deci, nu e vorba doar de sentinta de ieri. Traim intr-o tara in care toti stim ca un alt fost premier, Giulio Andreotti, a fost condamnat la 24 de ani de inchisoare pentru complicitate la omor. De 20 de ani in Italia avem de-a face cu procese politice”.

In legatura cu desfasurarea procesului de la Milano, Giovanardi a mai precizat: „Silvio Berlusconi a fost condamnat la sapte ani de inchisoare pentru un delict a carui victima nu se cunoaste. Am fost mai mult decat surprinsi la aflarea sentintei, mai ales pentru ca nu s-a tinut cont de declaratiile a peste 30 de martori. Perplexitatile se inmultesc daca avem in vedere faptul ca martorii ar putea fi acuzati de fals in declaratii. Printre ei se numara un vice-ministru si un politist. Cum este posibil sa crezi ca toate aceste persoane s-ar fi pus de acord pentru a povesti lucruri diferite de realitate?”

„Sentinta a unui tribunal independent”

De cu totul alta parere este senatorul Luigi Manconi, profesor de sociologie politica si exponent al Partidului Democrat.

„Nu, nu sunt de acord cu faptul ca ar fi o sentinta politica. E vorba de condamnarea unui personaj politic de marca, decisa de un tribunal independent, in conformitate cu legile italiene in vigoare. Au fost respectate si garantate pe deplin drepturile condamnatului. A fost o sentinta foarte severa, care a depasit chiar cererile procurorilor”, a declarat, pentru HotNews.ro, senatorul Manconi.

„Daune enorme de imagine”

L-am intrebat pe senatorul Giovanardi ce risca Berlusconi si daca este plauzibil un scenariu cu fostul premier dupa gratii.

„Da, risca o condamnare definitiva la inchisoarea. Chiar daca e vorba de un scenariu indepartat, pentru ca mai sunt inca doua trepte de judecata. Dar, intre timp, daunele, enorme, deja au fost facute. Este vorba despre imaginea omului politic Berlusconi, grav compromisa, asa cum am vazut, in intreaga lume de o condamnare la sapte ani plus interzicerea pe viata a exercitarii oricarei functii publice”.

Stabilitatea guvernului, sub semnul intrebarii

Potrivit presei din Italia, sentinta ar putea avea efecte imediate si complexe la nivel politic national. Ar fi in pericol viitorul guvernului de coalitie. Potrivit acestei teorii, Berlusconi, care s-ar fi simtit tradat de fortele de centru stanga, ar putea decide retragerea sprijinului acordat cabinetului condus de Enrico Letta.

Un sfarsit prematur al guvernului Letta? Ipoteza, sugerata in termeni voalati, nu este exclusa de senatorul Manconi : „Inainte de sentinta de ieri, Partidul Popolo della Liberta’ si insusi Berlusconi au sustinut cu tarie ca cele doua chestiuni – cea juridica si soarta guvernului – sunt independente una de alta. Acum, trebuie sa vedem daca sentinta va avea repercusiuni asupra stabilitatii guvernului sau va fi prioritar sentimentul de responsabilitate. Repet, nu era asteptata o sentinta atat de dura. Severitatea sentintei ar putea duce la crearea unor tensiuni care sa aiba ca efect depasirea premizei potrivit careia cele doua chestiuni sunt separate”.

Politica si magistratura

Despre o „fragilitate” a guvernului ne-a vorbit si senatorul Carlo Giovanardi: „Fragilitate? Guvernul actual a fost constituit in cadrul unui sistem fragil – cel italian. Avem acest sistem din anii ’90, in urma scandalurilor care au devastat buna parte din clasa politica italiana. De atunci dateaza dezechilibrul intre cele doua forte, intre magistratura si politica – un dezechilibru care apare doar in Italia. Solutia ar fi separarea neta dintre cele doua forte. Spre exemplu, sa nu fie posibil ca un magistrat – spre exemplu Antonio Di Pietro sau Antonio Ingroia – sa poata sa-si faca propriul partid politic si sa inceapa o cariera politica”.

L-am intrebat pe senatorul Giovanardi daca este optimist in ceea ce priveste viitorul clasei politice din Peninsula: „Sono italiano, devo essere ottimista!” (Sunt italian, trebuie sa fiu optimist), ne-a raspus politicianul.

Dincolo de sentinta in cazul Ruby, Silvio Berlusconi asteapta o alta sentinta, de aceasta data definitiva, in dosarul Mediaset, unde a fost deja condamnat pentru frauda fiscala, la patru ani de inchisoare. Sentinta Curtii de Casatie este asteptata la sfarsitul anului 2013.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro