Sari direct la conținut

Sezonul gay continua in forta, de la Ierusalim in Manhattan

La cateva saptamani distanta de violentele de la Moscova si numai cateva zile de la arestarile de la Ierusalim, New York- ul se pregateste de cea mai mare parada gay din lume, in Manhattan. Parada Gay made in USA este una mai glam si mai putin tulburata de agresiuni din partea grupurilor ultraconservatoare.

Zeci de mii de membri ai comunitatii gay din New York si din alte orase americane sunt asteptati sa participe, duminica, la parada anuala ce va avea loc pe Fifth Avenue din Manhattan si care este considerata cea mai mare manifestatie de acest gen din lume.

Parada, cunoscuta sub numele de “Gay Pride March“, se va desfasura pe parcursul a cinci ore si reprezinta punctul culminant al unei saptamani dedicata miscarii homosexuale din metropola americana.

Parada homosexualilor, lesbienelor, bisexualilor si transsexualilor din New York se afla la cea de-a 38-a editie, iar tema din acest an o reprezinta toleranta religioasa.

Rabinul Sharon Kleinbaum si reverendul Troy Perry vor fi, de altfel, maestrii de ceremonii ai marsului, iar una dintre cela mai importante receptii organizate dupa parada va avea loc la Biserica St.Luke din Manhattan. In timpul paradei, va fi pastrat un moment de reculegere in memoria membrilor comunitatii gay care au murit din cauza SIDA si a violentelor impotriva homosexualilor.

La fel ca si pana acum, parada gay va trece prin fata barului Stonewall Inn, situat pe Strada Christopher, locul unde, in 1969, au avut loc ciocnirile dintre politisti si membri ai comunitatii gay din New York. Incidentele din urma cu aproape 40 de ani sunt considerate inceputul miscarii pentru drepturile homosexualilor si lesbienelor din Statele Unite.

Un banner anunta parada gay din NY
Foto: Adrian Novac

Demonstratia de duminica va incheia o saptamana ce a fost martora a sute de evenimente dedicate comunitatii homosexuale din New York si care a inclus spectacole de teatru, filme, concerte de muzica (sustinute, printre altii, de k.d. lang si Lyle Lovett), o defilare a barcilor pe raul Hudson sau un maraton in Central Park.

Parada kaki la Ierusalim

Gay Pride Parde nu are insa aceeasi conotatie in toate orasele lumii. Dupa recentele proteste de la Moscova, unde au avut loc cele mai violente ciocniri de pana acum dintre homosexuali – contramanifestanti si politie, la Ierusalim arestarile au inceput chiar inainte de ziua paradei de joi, 21 iunie.

Politia Ierusalimului s-a pregait intens pentru proteste violente din partea gruparilor religioase pentru parada Gay Pride de joi, care s-a desfasurat pe cateva strazi din centrul orasului. Violentele ultraordotocsilor au inceput cu o saptamana in urma, odata cu aflarea vestii despre acest mars. Potrivit The Guardian, peste o suta de persoane au fost arestate.

Cu o zi inainte de mars, Curtea Suprema a Israelului a dat aprobarea formala pentru aceasta manifestare, respingand astfel apelurile formulate de gruparuile religioase.

Peste 5000 de persoane au fost asteptate sa ia parte la marsul Gay Pride, care s-a desfasurat de-a lungul a 500 de metri de la Hotelul Regele David pana la intrarea unui parc. Peste 7000 de politisti au strajuit acest eveniment.

Gay Pride, varianta Ierusalim, este un eveniment de o mai mica amploare in comparatie cu sarbatoarea de la Tel Aviv, fara costumatii care sa aduca cu ceea ce se intampla in Europa si Statele Unite ale Americii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro