Slovacia a aprobat reformele judiciare care desființează biroul special anticorupţie, în ciuda protestelor
Parlamentul slovac a aprobat, joi, prin procedură accelerată reformele care desființează biroul procurorului special (USP), care se ocupă de infracțiuni la nivel înalt, și reduc pedepsele pentru infracțiunile financiare, în ciuda protestelor publice și a îngrijorărilor Comisiei Europene, relatează Reuters.
Guvernul prim-ministrului Robert Fico a susținut că schimbările sunt necesare pentru a pune capăt a ceea ce a numit excese ale Parchetului Special și a ceea ce a numit părtinire împotriva partidului aflat la guvernului în prezent, SMER-SSD.
„Guvernul trecut… a perturbat principiile statului de drept și a încălcat drepturile omului”, a declarat parlamentului deputatul SMER Tibor Gaspar, un fost președinte al poliției care este vizat de investigații în curs de desfășurare.
Guvernul a spus că modificările modernizează codul penal prin reducerea pedepselor lungi de închisoare și preferând pedepse alternative.
Președintele Zuzana Caputova a semnalat imediat că va încerca să oprească schimbările, eventual printr-un drept de veto sau o contestație judiciară.
Opoziția și zeci de mii de slovaci care au protestat la mitinguri în toată țara în ultimele săptămâni spun că schimbările îi vor proteja pe aliații politici și de afaceri ai lui Fico de investigații.
Legea este o „amnistie monstruoasă” pentru acel cerc, a spus deputatul Michal Sipos din partidul de opoziție Slovensko.
În decembrie, Comisia Europeană a cerut guvernului să nu accelereze schimbările și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la unele dintre reforme, inclusiv cu privire la continuitatea investigațiilor privind corupția la nivel înalt și protecția suficientă a fondurilor UE, potrivit unei scrisori trimise guvernului slovac și văzută de Reuters.
Un oficial al UE a declarat joi că preocupările comisiei au rămas, ceea ce ar putea duce la acțiuni legale și consecințe bugetare.
În ultimii ani, UE a luat măsuri similare împotriva Poloniei și Ungariei.
Guvernul susține că a consultat UE cu privire la reformă și a făcut câteva modificări de ultim moment propunerii sale, dar nu a fost clar dacă acest lucru va atenua îngrijorările.
Propunerea ar reduce pedepsele, de exemplu pentru utilizarea abuzivă a banilor din fondurile UE, corupție, fraudă fiscală, furt sau manipulare a licitațiilor publice.
Pedepsele pentru multe infracțiuni ar fi schimbate în pedepse cu suspendare sau arest la domiciliu, iar prescripțiile care fac infracțiunile nepedepsite după anumite perioade ar fi scurtate.