Solutia Stoica (de Florian Bichir)
Argumentele fostului ministru al justitiei, considerat drept unul dintre cei mai lucizi si cinici observatori politici din Romania, sunt pertinente, ca sa nu le spunem de bun-simt: „Institutia prezidentiala nu are resursele de una singura pentru a sustine reforma.
Daca nu exista o concertare intre puterea presedintelui, puterea parlamentului si puterea guvernului, reforma in Romania nu poate fi facuta. Iata de ce avem nevoie de o victorie in toate cele patru momente majore care urmeaza: la referendum, la europarlamentare, la alegerile locale si la alegerile parlamentare nationale”.
Stoica raspunde la o intrebare pe care si-o pun multi analisti. Bun, castiga Traian Basescu referendumul, dar ce se va intampla mai departe? Va fi Romania sfasiata inca ani buni de lupta unui presedinte izolat la Cotroceni si un guvern PNL-PSD?
Valeriu Stoica spune ca nu, daca dreapta se va unifica si va reusi sa transmita valul de simpatie al presedintelui Basescu imediat spre un partid puternic de dreapta, capabil sa castige alegerile europarlamentare care bat la usa.
Alegerile europarlamentare sunt intr-adevar importante pentru ca ele vor transmite un mesaj clar electoratului, iar cel care le va castiga va insufla forta, autoritate, or, se stie foarte bine ca multi electori romani voteaza cu cei de la putere sau cu cei puternici, dintr-un reflex autohton, al omului de sub vremuri, al functionarului care se pune bine cu stapanirea.
Cine va castiga alegerile europene va domina, chiar daca mental, spatiul public, putandu-se prezenta ca principala voce a tarii la Strasbourg. Desi pentru unii aceste alegeri par un moft, cine va avea majoritatea celor 35 de mandate europene va juca o carte mare la viitoarele alegeri locale si generale.
Fostul presedinte al PNL, azi lider in noul partid PLD, propune nici mai mult, nici mai putin unirea PLD cu PD, considerand ca vremea aliantelor traditionale a trecut.
„Alegatorii s-au saturat de aliante care sa castige, pentru ca apoi sa se certe”, spune el. Intr-adevar, romanului care a votat o alianta – astazi spulberata – ii este greu sa indentifice cine nu si-a facut treaba, nu si-a respectat votul, fiind dus in eroare de fumigenele politicianiste aruncate din ambele parti.
Un singur partid ar responsabiliza astfel nu doar pe politicieni, ci si pe alegatori, care ar sti pe cine sa traga la raspundere.
Ideea lui Stoica este generoasa, dar mai intampina greutati. Unii membri din PLD se considera „adevaratii liberali” si n-au de gand sa-si piarda „identitatea” si pe Bratianu, iar alti pedisti nu inteleg ce pot castiga prin fuziunea cu un partid care nu si-a masurat fortele in nicio batalie politica, existand doar in sondaje.
De multe ori ideile marete sunt distruse de orgolii meschine. Ideea lui Valeriu Stoica trebuie luata in serios, daca nu de noi, ziaristii, macar de cele doua partide pro-prezidentiale,PD si PLD.