Sari direct la conținut

Sondaj CURS: PSD creste la 39%, Alianta scade la 34%

Cotidianul

Potrivit unui sondaj realizat de CURS si comandat de agentia C&C Advertising, fara notorietate in mediile jurnalistice, aproape jumatate din electoratul Aliantei PNL-PD nu stie pe cine ar trebui sa desemneze Alianta premier in cazul in care ar castiga alegerile.

Nici macar la nivelul Bucurestiului, unde Alianta a castigat majoritatea in Consiliul General, la fel si la sectoare, in urma unui vot politic, situatia nu este mai buna. Astfel, potrivit rezultatelor sondajului, la nivel national, 47% dintre cei intervievati au spus ca „nu stiu“ sau „nu raspund“, in cazul Capitalei procentul celor care nu au dat un raspuns fiind 40.

Cea mai mare parte a electoratului Aliantei, dintre cei care au dat un raspuns, opteaza pentru Calin Popescu Tariceanu in functia de premier, 16% la nivel national si 24% in Bucuresti.

Tariceanu nu s-a exprimat niciodata public in acest sens, dar este de presupus ca nu ar spune NU. Mai departe, persoana cotata ca avand cea mai mare sansa sa fie desemnata in aceasta functie, vicepresedintele PD Adriean Videanu, este vazuta in aceasta functie de doar 6% dintre cei intervievati si care au un raspuns la nivel national si de 7% pe Bucuresti.

Videanu corespunde, pe de o parte, portretului robot creionat public de copresedintii Aliantei, Theodor Stolojan si Traian Basescu, iar la randul lui a confirmat ca numele sau este luat in calcul. La egalitate de procente cu Videanu, se situeaza un alt vicepresedinte PD, din vechea garda, Radu Berceanu.

El intruneste tot 6 procente pe tara si 7 pe Capitala, dar, ieri, incerca sa sugereze ca nu il intereseaza aceasta pozitie. Surprinzator, urmatorul pe lista preferintelor este Adrian Cioroianu, cu 6% pe tara si 4% pe Bucuresti.

In continuare, sondajul il ia in calcul pe Viorel Catarama, 4% la nivel national si 5% pe Bucuresti, desi acesta este considerat un lider cu imaginea sifonata si nu a fost trecut pe listele pentru Parlament. Mai sunt luati in calcul Sorin Frunzaverde, Ionut Popescu si Vasile Blaga.

In cazul PSD, lucrurile par mult mai clare. La nivel national, cei mai multi dintre cei chestionati l-au indicat pe Mircea Geoana – 64%. Acesta este urmat de Nicolae Vacaroiu – 5%, Ioan Rus – 4%, Ioan Mircea Pascu, Dan Ioan Popescu, Octav Cozmanca – 2%, cate un procent intrunind Mihai Tanasescu si Florin Georgescu.

In cazul PSD, la nivel national, numai 18% dintre alegatorii PSD „nu stiu“ sau „nu raspund“. In cazul Capitalei, raspunsurile date de cei care au afirmat ca voteaza cu PSD releva ca Mircea Geoana se mentine pe primul loc in preferintele electoratului, el intrunind chiar un procent mai mare decat la nivel national, respectiv 75%.

Totodata, 5% dintre votantii PSD din Capitala l-au indicat pe Florin Georgescu, 4% pe Dan Ioan Popescu si 2% pe Nicolae Vacaroiu.

La votul pe preferinte de vot, Alianta este cotata cu a doua sansa la nivel national. Adrian Nastase, candidatul PSD la alegerile prezidentiale, ar obtine 40% din voturi daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale, iar Theodor Stolojan ar intruni 34%.

Raspunsurile date de electoratul de la nivelul municipiului Bucuresti la aceeasi intrebare schimba, insa, ierarhia: Theodor Stolojan este creditat de electoratul din Capitala cu 42% din voturi, in timp ce Adrian Nastase ar obtine 36%.

La nivel national, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, ar intruni 14% din optiunile electoratului, cate trei procente avand Lia Roberts (independent) si Codrut Seres (PUR). 6 procente ar fi obtinute de alti candidati. 28% dintre subiecti nu au raspuns sau au indicat ca nu voteaza.

Si la nivelul Capitalei, locul trei in preferintele electoratului este ocupat de Corneliu Vadim Tudor – 12%, urmat de Codrut Seres – 3%, Emil Constantinescu si Lia Roberts – cate 2%. In Bucuresti, proportia celor care nu raspund sau nu voteaza este mai mare, 31%.

In cazul alegerilor parlamentare, PSD ar obtine cele mai multe voturi la nivel national – 39% daca alegerile ar avea loc duminica viitoare, fiind urmat de Alianta PNL-PD, cu 34%. Si aici, situatia se inverseaza in municipiul Bucuresti. Alianta PNL-PD ar intruni 44% din optiunile electoratului, iar PSD – doar 34%.

Si la nivel national, si in municipiul Bucuresti, al treilea partid in preferintele electoratului ar fi PRM, care ar obtine 12%, respectiv 10%.

Ca argument in plus ca Alianta a tintit gresit pe candidatura lui Ion Iliescu la prezidentiale din partea PSD, care ar deschide calea reintoarcerii lui in partid, 34% dintre romani vad evenimentul ca pe unul pozitiv, 33% sunt indiferenti si doar 13% vad revenirea ca pe un fapt negativ.

20% dintre respondenti au indicat „nu stiu“ sau „nu raspund“, procentele fiind valabile la nivel national.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro