Sari direct la conținut

Spectacol celest: Luna albastra

Evenimentul Zilei

In aceasta seara, la scurt timp dupa ora opt, toti ochii trebuie sa se indrepte spre cer, cautind la orizont Luna. Spectacolul astronomic din aceasta seara este unul rar pentru ca pe cer va aparea a doua Luna plina in interval de o luna calendaristica.

Astrul ceresc va fi cenusiu, rosu sau galben, insa aproape toata lumea cunoaste acest fenomen drept “Luna albastra”, releva “Il Messaggero”.

Fiecare ciclu lunar este de 29 de zile si jumatate. Deci, pentru a vedea doua Lune pline in aceeasi luna este necesar ca prima sa fie vazuta pe 1 sau 2, altfel nu se reuseste o vizualizare la timp. Este un lucru ce survine la citiva ani o data. In 1999 au existat doua “Luni albastre”, in ianuarie si martie.

Fenomenul nu se va mai repeta pina 2018, cind astrul noptii va aparea de doua ori in ianuarie si martie.

Denumirea de “Luna albastra” se trage din calendarele agricole americane din secolul trecut. Se pare ca termenul a aparut in anii ‘30, cind un editor de almanah agricol a avut o problema de rezolvat: in acel an, in aceeasi luna, era Luna plina de doua ori. Cum sa le evidentiezi grafic? Simplu: colorind a doua Luna in albastru.

Eroarea a fost repetata intr-o revista astronomica, “Sky&Telescope” care, in iulie 1943, care a scris ca “se numeste Luna albastra a doua Luna Plina a lunii”. La 31 ianuarie 1980, un program radiofonic american a repetat eroarea. De atunci, denumirea s-a propagat dincolo de coastele americane, iar Internetul a contribuit si el la raspindirea termenului.

Trebuie spus ca cel putin de trei ori a fost cu adevarat Luna albastra, atunci cind unele pulberi provenite de la cataclisme terestre au ramas in suspensie in atmosfera: in 1883, cind a avut loc gigantica eruptie a vulcanului Krakatoa, in 1927, din cauza unor musoni violenti dupa un anotimp deosebit de secetos si in 1951, din cauza unui enorm incendiu al padurii canadiene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro