Sari direct la conținut

Statul isi va recupera integral datoriile de la CUG Cluj-Napoca

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Vanzarea activelor fostului Combinat de Utilaj Greu (CUG) din Cluj-Napoca a provocat un nou scandal. Bunurile societatii au fost cumparate de o companie din concernul german „Max Aicher”.

Societatea, inregistrata in Cluj-Napoca sub numele de „S&MG”, ar fi trebuit sa plateasca o noua transa din pretul stipulat in contract pana ieri, insa reprezentantii companiei au cerut o prelungire a termenului de plata cu 20 de zile, din cauza unor formalitati birocratice care nu le-a permis sa primeasca suma integrala, reprezentand a doua rata, de aproximativ 12 milioane de euro, in timp util, de la concernul-mama din Germania.

Compania straina a acceptat, practic, conditia ca, in cazul neplatii intregii sume, reprezentand transa a doua, stipulate in contract, pana in data de 29 martie, sa piarda in favoarea Statului roman garantia suplimentata, care ajunge la aproximativ 1,4 milioane de euro.

Lichidatorul voluntar, „Euroconsult”, a acceptat situatia cu conditia ca firma germana sa mareasca imediat garantiile financiare referitoare la executarea contractului, garantii cifrate initial de 800.000 de euro, cu inca 20 de miliarde lei vechi.

Conducerea „Euroconsult” s-a ocupat, in ultimele sapte luni, de lichidarea CUG si a vandut cea mai mare parte a platformei industriale a combinatului.

CUG avea datorii de 1.000 de miliarde lei, iar firma desemnata initial drept lichidator, SC „Lichidator Grup” Iasi, a vandut bunuri in valoare de 227 de miliarde, iar datoriile combinatului care au ramas neachitate insumeaza 732 de miliarde lei. Suma de 227 de miliarde a fost obtinuta din vanzarea pe bucati a unor cladiri, terenuri si utilaje.

Batalie pe „ramasitele” CUG

SC „Euroconsult” a schimbat, insa, strategia de vanzare si a decis sa ofere la pachet toate bunurile ramase pe platforma industriala. Initial, au fost 33 de scrisori de intentie. In final, au fost formulate 13 oferte de cumparare. Dupa negocierile directe au ramas patru investitori interesati de ramasitele combinatului siderurgic. Castigatorul final a fost stabilit in data de 2 martie.

Este vorba de „S&MG”, care a oferit 16,1 milioane de euro plus TVA si a oferit garantii de executare a contractului de 800.000 de euro. Firma clasata pe locul doi – „World Metal” – a oferit cu 2,4 milioane de euro mai putin si garantii finale de noua milioane de euro.

Acum, reprezentantii acestei societati cer ca ei sa fie declarati castigatorii licitatiei si anularea prelungirii termenului de plata, dar, in acelasi timp, refuza majorarea pretului de cumparare a combinatului astfel incat oferta lor sa o depaseasca pe cea a „S&MG”, reprezentant „Max Aicher”.

Reprezentantii „Euroconsult” au respins pentru moment contestatia „World Metal”, dar raspunsul final va fi dat de judecatorul sindic. Ambele firme vor sa deschida pe platforma CUG combinate siderurgice. Preturile oferite de cei de la „Max Aicher” acopera creantele garantate cu ipoteci in favoarea „Electrica” si AVAS, precum si datoriile la bugetul de stat. In total, ar fi vorba de 474 de miliarde lei.

In schimb, creditorii care nu au garantii nu vor fi despagubiti decat partial. Dupa finalizarea contractului de vanzare a platformei industriale, lichidatorii vor mai vinde o serie de active mai mici, precum si de actiuni detinute de CUG la alte companii, evaluate la 150 de miliarde lei.

Combinatul de Utilaj Greu era considerat emblema industriei siderurgice socialiste din Cluj-Napoca. Dupa Revolutie, combinatul a fost divizat in cinci societati.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro