Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Soarta Ciprului, in mainile unei romance. Cine este Delia Velculescu, seful misiunii FMI la Nicosia. Geostrategul Serghei Konoplyov: Rusia nu va face niciun pas inapoi in privinta scutului antiracheta; Sondaj: Ponta l-ar invinge pe Antonescu la prezidentiale

HotNews.ro
subiecte, Foto: Colaj foto
subiecte, Foto: Colaj foto

Soarta Ciprului, in mainile unei romance. Cine este Delia Velculescu, seful misiunii FMI la Nicosia. Delia Velculescu este seful misiunii Fondului Monetar International la Nicosia si a participat, chiar in urma cu cateva ore, la inca o intalnire cu Nicos Anastasiades, presedintele Ciprului. Delia Velculescu ocupa in prezent functia de economist-senior in cadrul departamentului pentru Europa al FMI. Velculescu este unul dintre cei mai vechi oameni din FMI, lucreaza acolo de cel putin 10 ani. Este foarte bine vazuta din punct de vedere profesional si a publicat numeroase analize si studi, scrie Adevarul.

Interviu cu presedintele Bosniei si Hertegovinei: „Balcanii nu mai sunt, pentru moment, butoiul cu pulbere al Europei.” Nebojsa Radmanovic, 64 de ani, a fost ales pentru prima data in 2006, pentru patru ani reprezentant al populatiei sarbe in cadrul presedintiei tripartite a Bosniei si Hertegovinei si reales in aceeasi functie in 2010. „UE, in intregime, este un proiect pasnic, Romania si alte tari balcanice sunt membre UE, fapt care reprezinta un pas catre o pace durabila. Noi toti ceilalti din Balcanii de Vest dorim sa fim parte a UE, fapt care in sine inseamna ca suntem sustinatori ai pacii. Toate acestea ne indica faptul ca in Balcani ar putea fi o pace durabila. Desigur, asta nu inseamna ca trebuie sa dormim si sa permitem ca mici grupuri militante apropiate de terorism eventual sa dezvolte retele in tarile noastre si impotriva acestei posibilitati trebuie sa luptam permanent.”, a declarat presedintele Bosniei si Hertegovinei, Nebojsa Radmanovi, scrie Romania Libera.

Garantia Comisiei de la Venetia. Comparatia cu Ungaria, tot mai apasatoare pentru premierul roman Victor Ponta, il determina sa solicite opinia Comisiei de la Venetia in procesul de modificare a Constitutiei. Primul ministru Victor Ponta a convenit miercuri cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, care se afla intr-o vizita la Bucuresti, sa solicite oficial Comisiei de la Venetia opinia cu privire la procesul de revizuire a Constitutiei. Din pricina analogiei pripite care se face cu Ungaria, anuntul privitor la modificarea Constitutiei la Bucuresti a produs imediat o stare de alerta. In realitate situatia din Ungaria si cea din Romania nu seamana deloc, in ciuda persistentei cu care continua sa fie evocata. Dar circumspectia aceasta odata creata este mai greu de combatut si, de aceea, primul ministru Victor Ponta a fost usor de convins ca are nevoie de garantiile unei institutii internationale unanim recunoscute, informeaza Deutsche Welle.

Ministerul Educatiei a albit pe sest cazierul universitar al lui Victor Ponta. De ce nu au fost luate in seama doua verdicte de plagiat. Ministerul Educatiei a decis definitiv ca Victor Ponta nu a plagiat in teza de doctorat, cu toate ca Universitatea Bucuresti si Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare au adus probe consistente ca premierul a copiat masiv fara semnele citarii. Ministerul a ignorat deciziile celor doua institutii si a luat in calcul doar concluziile Comisiei Nationale de Etica, institutie din subordinea sa, care a constat anul trecut ca lucrarea lui Ponta nu contine elemente de plagiat. Ministerul a respins si cererea Universitatii Bucuresti de a-i retrage titlul de doctor in drept penal obtinut de Ponta in 2003 cu lucrarea „Curtea Penala Internationala” care a fost coordonata de fostul premier Adrian Nastase, informeaza Gandul.

Belgia vrea sa depuna plangere impotriva Germaniei la CE pentru „practici scandaloase” vizand romani. Doi ministri belgieni au anuntat ca depun plangere la CE impotriva Germaniei din cauza conditiilor de munca precare si a salariilor extrem de mici cu care sunt platiti imigranti romani si bulgari care lucreaza in abatoare germane, potrivit Le Soir. Cei doi ministri, al Economiei Johan Vande Lanotte si al Muncii Monica De Coninck, au decis sa depuna plangere impotriva autoritatilor germane la Comisia Europeana (CE), in baza unor marturii ale muncitorilor, sindicatelor si ministrilor regionali germani. „Vom scrie CE pentru a-i cere sa puna capat acestor practici. Nu cautam confruntarea cu alta tara, ci este vorba despre a denunta practici scandaloase”, au anuntat Vande Lanotte si De Coninck, scrie Euractiv

Cel mai bine platit politist din Romania: Peste 5000 de euro pe luna. In ultimul tabel cu veniturile salariale nete achitate personalului din IGPR pe luna ianuarie a acestui an, figureaza un agent care a luat in prima luna a anului nu mai putin de 24.374 de lei, echivalentul a peste 5.000 de euro la un curs de 4,5 lei. Agentul cu pricina a incasat un salariu de peste doua ori mai mare decat seful IGPR. Inspectorul general a incasat in ianuarie suma de 9.228 de lei. Un agent obisnuit are un venit de aproximativ 2.000 de lei, informeaza Capital.

Interviu cu geostrategul Serghei Konoplyov: Rusia nu va face niciun pas inapoi in privinta scutului antiracheta. Konoplyov este directorul Programului de Securitate la Marea Neagra al Universitatii Harvard, un proiect de cooperare intre tarile riverane Marii Negre, demarat in anul 1997. Pentru Moscova, sistemul defensiv american din estul Europei nu este doar o provocare de natura politica, ci si una psihologica, avertizeaza analistul ucrainean Serghei Konoplyov. Am evoluat de la statutul de tara aspiranta la NATO si Uniunea Europeana, la tara membra a NATO si UE. Programul Black Sea Security Program (BSSP) a evoluat odata cu pregatirea noastra pentru aderare si cu primii ani de apartenenta la aceste doua organizatii. Lucrurile bune si mai putin bune? Intr-un proces de cooperare majoritatea lucrurilor sunt bune. Asta este o intrebare pe care trebuie sa ne-o punem: ce a obtinut Romania dupa toti acesti ani de cooperare foarte buna cu Universitatea Harvard, cea mai buna universitate din lume, potrivit tuturor topurilor? Am colaborat 15 ani cu cea mai buna universitate din lume, ceea ce este un lucru remarcabil, informeaza EVZ.

Statele Unite intaresc scutul antiracheta cu un nou satelit geostationar. 19 martie US Air Force a trimis pe orbita Pamantului satelitul geostationar SBIRS 2. Lansarea a avut loc de la Cape Canaveral la ora 21:21 GMT. Zborul a avut in prim plan racheta Atlas 5 operata de ULA (United Launch Alliance), in versiunea sa 401. A fost al treilea zbor ULA al anului, al 69-lea din istoria companiei si a 37-a lansare a unei rachete Atlas 5. Atlas 5 face parte alaturi de Delta 4, din programul EELV-„Evolved Expendable Launch Vehicles” al US Army si este considerata astazi una dintre cele mai bune rachete de pe piata. Rachetele de tip Atlas 5 au doua variante constructive (heavy si light) si ajung la lungimi de pana la 58.3 m si diametre de 3.8 m, fiind lansate fie de la Cape Canaveral (hangarul 41) cum a fost cazul de fata, fie de la baza Vandenberg (hangarul 3C). Primul satelit lansat de Atlas 5 a fost HotBird 6 pe 21 august 2002 insa de atunci au fost folosite opt configuratii diferite : 401,411.421,431,501,521,531 si 551- versiunea cea mai puternica ce a lansat misiunile interplanetare New Horizons in 2006 si Juno in 2011, scrie Space Alliance.

Victor Ponta l-ar invinge pe Crin Antonescu la prezidentiale. Potrivit Inscop, care a testat o serie de ipoteze pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale, Victor Ponta ar fi favorit in toate combinatiile, daca ar candida si daca alegerile ar avea loc duminica. Victor Ponta ar iesi invingator indiferent de candidatul impotriva caruia ar concura pentru functia de presedinte al Romaniei, daca ar candida si daca alegerile ar avea loc duminica, releva sondajul „Barometrul de opinie publica- Adevarul despre Romania” realizat de INSCOP Research la comanda „Adevarul”. Acesta ar invinge toti candidatii ale caror nume au fost vehiculate in media, inclusiv pe candidatul oficial al USL, liberalul Crin Antonescu, cu 60% la 40%. Crin Antonescu l-ar invinge pe Mihai Razvan Ungureanu cu 59% la 41%,scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro