Sari direct la conținut

Tariceanu si Granarul Europei  (de Florian Bichir)

Evenimentul Zilei

Aflat in vizita la Bacau, premierul Calin Popescu-Tariceanu le-a spus fermierilor si primarilor ca doreste ca Romania sa devina al doilea mare producator agricol din Europa, dupa Franta.

El i-a indemnat pe fermieri sa acceseze fondurile europene, dar a atentionat ca banii nu se dau la modul „Luati si faceti ce vreti cu ei“, ci pentru proiecte viabile de modernizare a agriculturii.

In timp ce Tariceanu le explica elegant fermierilor – un eufemism pentru tarani – la caminul cultural din comuna Blagesti (judetul Bacau) cum vor domina ei in Europa, iar in hambare le vor curge milioane de euro, la Bucuresti o suta de agricultori pichetau Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Sindicalistii sustineau ca, fara subventionarea domeniului, agricultura este „in colaps“. Si manifestau pentru niste lucruri „ridicole“ cand esti pus sa visezi cu ochii deschisi la trezoreria Uniunii Europene: pretul la motorina, subventiile pentru legumicultura, pomicultura si zootehnie, precum si neachitarea subventiilor restante din 2007. Potrivit liderului Agrostar, agricultura a fost falimentata deliberat pentru a fi trecuta „pe nimic“ in proprietatea diversilor investitori, caderea productiei agricole fiind rezultatul „otravit“ al incompetentei politicienilor de la Bucuresti.

Teoretic, premierul Tariceanu are dreptate, dar a inchide ochii la ce se intampla in agricultura romaneasca, cu speranta ca El Dorado-ul european va rezolva situatia, este o promisiune ieftina, politicianista. Ati vazut fermieri de rand sa stie cum sa acceseze programele europene? Cati au internet sau cati bani nu au fost returnati pentru ca nu au fost folositi?

In plus, primul-ministru a cazut in capcana populista care circula de la Primul Razboi Mondial incoace: „Romania a fost granarul Europei“. Ani intregi ne-a fost inoculata aceasta idee. In realitate, dupa cum a demonstrat prof. Dr. Victor Axenciuc, aceasta este o legenda: „Datele statistice ne arata clar ca atat datorita resurselor sale naturale – suprafata si populatie -, cat si datorita caracterului preponderent manual al procesului de productie cu randamente reduse, Romania nu a putut si nu putea sa fie o baza prioritara de aprovizionare cu cereale a Europei, sau cum a circulat legenda – granarul Europei“.

Iar ca sa pastram adevarul, cea care s-ar califica la acest titlu de granar al batranului continent ar fi mai curand Ucraina. Solutia premierului aduce mai mult cu cea a unui banc: „Declaram razboi Americii si ne predam“. Agricultura Romaniei a trecut de la paranoia lui Nicolae Ceausescu la paragina. Legea fondului funciar a faramitat marile culturi, iar distrugerea sistemului de irigatii a dus la producerea unor noi deserturi. Asa se face ca in tari unde precipitatiile nu sunt abundente, precum Grecia sau Turcia, agricultorii au recolte bune, iar la noi nu se face nimic. Tractorul Brasov a fost inchis, subventiile nu exista, iar supermarketurile nu primesc produse romanesti. Mai putem vorbi despre agricultura in aceste conditii? Sau apelam la UE?

Evenimentul Zilei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro