TerminatorulOmul care distruge tot ce atinge
Performanta managerului Banu – Falimentul Agribac
Una dintre cele mai puternice ferme agrozootehnice din judet a fost Agribac. A fost pana ce-a bagat-o in faliment Mihai Banu. De la bun inceput trebuie spus ca nu Banu a ridicat Agribac, ci mai degraba invers. Mostenita de pe vremea lui Ceausescu cu tot cu pamanturi, dotari si animale, Agribac a avut o perioada scurta de plutire, dupa care a inceput declinul.
Explicatia: un management catastrofal. Ce s-a intamplat de fapt? Conducerea Agribac, adica Mihai Banu, a imprumutat de la Bancorex si de la Banca Agricola mari sume de bani, ipotecand bunurile societatii (ferme, animale, spatii comerciale si administrative).
Banii nu au fost chibzuiti dupa regulile elementare ale economiei de piata, iar in unele cazuri s-a constat ca au fost incheiate contracte total nefavorabile Agribac. |
Ce a pierdut Agribac: – 10 magazine cu vad in Bacau, Onesti si Moinesti – Fermele de la Radomiresti si Scurta – Peste 780 capete de animale – Fabrica de lapte – Complexul Barati – Minihotelul din Bacau – Sediul administrativ |
De fiecare data, semnatura era Banu. Cand a venit vremea scadentelor, bineinteles ca imprumuturile si dobanzile nu au putut fi achitate. Atunci, creditorii au trecut la executarea societatii ale carei bunuri s-au risipit in sapte zari. Trebuie sa spunem ca dezastrul s-a petrecut pe vremea cand la guvernare se afla PNL (fostul partid al lui Mihai Banu) si PD (actualul sau suport politic).
Un exemplu de contract dubios
Un exemplu de stil falimentar de conducere este contractul de cumparare a unei vechi instalatii de prelucrare a laptelui. Vanzatorul nu era altul decat… asociatul olandez care, la aceea vreme, detinea actiuni la Agribac.
Pretul de 1,2 milioane marci germane era exagerat fara indoiala, insa Mihai Banu si-a pus semnatura. Dar cel mai suspect este sirul de clauze acceptate senin de conducatorul Agribac.
Astfel, vanzatorul olandez nu-si asuma nici o responsabilitate pentru buna functionare a echipamentului vandut, insa impunea achizitionarea de piese de schimb, bineinteles tot pe filiera olandeza.
Asta n-a contat pentru Mihai Banu, cum n-a contat nici absenta garantiilor de functionare… Tot de la partenerul olandez a cumparat Mihai Banu junici gestante si echipamente in valoare de peste 4 milioane de marci.
Practic, banii investiti de partenerul olandez s-au intors in Olanda, firma respectiva vanzandu-si in Romania echipamentele si instalatiile, multe uzate, in conditii mai mult decat suspecte. De fapt, intr-un interval scurt, Agribac a facut „cumparaturi” bine directionate in valoare de 1,8 milioane de dolari. Adica exact aportul de capital olandez.
Cum a pus mana clanul Banu pe cinci magazine Agribac
La inceputul lunii februarie 2000, am reusit sa identificam investitia pe care a facut-o Mihai Banu pentru a-si asigura o paine pe perioada cat se va implica direct in politica. De fapt, investitia… acestuia este tot in perimetrul AGRIBAC, dar au facut-o rudele sale apropiate, sotia si fratele.
Am aflat, deci, despre o firma infiintata (atentie!) la 01.10.1999, sub denumirea AGRIBAC COM SA (obiect principal de activitate: comert cu amanuntul al carnii si al produselor din carne), la care actionar majoritar era SC AGRIBAC SA, cu 99,6 la suta din actiuni.
Ceilalti actionari la data de 1 octombrie, cu cate 0,1 la suta din actiuni, erau Andronic Laurentiu Sorin, SC SAND VAS COM SRL (reprezentata prin Vasile Banu), SC MASOMI COM SRL si SC AMBASADOR SRL. Insa finalul este cel mai interesant pentru ca, printr-un act aditional smechereste intocmit, Mihai Banu transforma proprietatea Agribac in proprietatea familiei sale.
Magazinele AGRIBAC au devenit o afacere de familie
In concluzie, societatea AGRIBAC SA a cesionat sotiei si, respectiv, fratelui lui Mihai Banu cate 30 de procente din actiunile pe care le detinea la firma AGRIBAC COM.
Un prim aspect il reprezinta acel total foarte confortabil de 60 la suta din profiturile si voturile in AGA apartinand noii firme AGRIBAC COM, care scoate profit din magazinele AGRIBAC, o parte ceva mai rentabila a Grupului de firme cu acelasi nume.
Pe de alta parte, se vorbeste despre cesionare, fara a se mentiona daca aceasta s-a facut cu plata sau… pe gratis, chiar daca acest lucru se precizeaza de obicei in fata notarului, pentru a scuti eventuale neplaceri (in acest caz, probabil, nu se pune problema, fiind vorba de rude, dar mai stii?!).
In al treilea rand, verificand prezenta actului aditional la Oficiul Registrului Comertului Bacau, am aflat ca acesta exista, e atasat la dosarul firmei, insa nu este insotit si de o hotarare AGA a societatii AGRIBAC SA, care, in calitate de actionar majoritar la AGRIBAC COM, trebuia sa aprobe cesionarea catre persoanele fizice mentionate, motiv pentru care actul aditional nu a fost inscris
oficial la dosarul firmei.
E si firesc. Doar reprezentantul AGRIBAC SA (cine altul, decat Mihai Banu?!) in AGA firmei AGRIBAC COM poate vota cesionarea de actiuni, sau este nevoie de o hotarare AGA a SC AGRIBAC SA in acest sens?!
Raspunsurile am incercat sa le aflam de la insusi Mihai Banu, care s-a marginit sa ne explice telefonic ca toata treaba asta a fost o strategie pentru a se evita o eventuala schimbare a numelui magazinelor AGRIBAC, in situatia in care, urmare a intentiei atragerii unui aport de capital din exterior pentru AGRIBAC (astfel ca firma sa-si achite datoriile la banci), un nou actionar devenit majoritar
ar dori sa schimbe sigla magazinelor.
Si pentru ca firma AGRIBAC nu are o situatie financiara de invidiat, „cine sa cumpere actiunile?” – ne-a raspuns retoric Mihai Banu. „E vreo problema daca sotia si fratele meu au avut banii astia? V-am spus ca am investit in actiunile unei firme” – a insistat domnul Mihai Banu in a nu-si mai aduce aminte ca in octombrie 1999 a refuzat sa spuna numele respectivei firme…
Terenul fusese pregatit dinainte
De fapt, inca din iunie 1999 era hotarata infiintarea firmei AGRIBAC COM S.A., in temeiul mandatului dat de AGA AGRIBAC in sedinta extraordinara din 28.05.1999.
Astfel, la data de 6 august 1999, Consiliul de Administratie AGRIBAC, prezidat de nimeni altul decat Mihai Banu, il imputerniceste, prin Hotararea nr. 7 chiar pe… Mihai Banu sa aduca la indeplinire urmatoarele:
Art. 1. Constituirea unei societati pe actiuni in care Agribac sa participe la capitalul social cu un aport in natura (99,5 la suta la constituire), cu valoarea utilajelor din magazinele in colaborare nr.
1, 2, 11, 12 si 16, urmand ca, intr-o a doua etapa sa fie instrainat un pachet de actiuni reprezentand 70 la suta din valoarea capitalului social al societatii nou infiintate, adica 350 milioane lei”.
Mai departe urmeaza o fraza cat se poate de ciudata: „Societatea se va constitui numai dupa ce actionarii noii societati vor vira in contul Agribac suma totala de 350 milioane lei reprezentand valoarea actiunilor pe care actionarul principal le va scoate in vanzare dupa constituirea societatii.”…
Si uite-asa, alambicat si nu neaparat, Mihai Banu, pe motiv ca pleaca in politica, a avut un bun prilej sa… investeasca ceva in bunastarea propriului clan.
Bile negre
FALIMENT AGRIBAC – A falimentat SC Agribac SA, una dintre cele mai puternice societati cu profil zootehnic din judetul Bacau.
Potrivit raportului lichidatorului judiciar, falimentul Agribac a avut drept cauza „gestionarea imprudenta a patrimoniului societatii prin implementarea unui program de investitii cu mult peste posibilitatile reale ale societatii, pe fondul unei economii hiperinflationiste, cu o piata agroalimentara fluctuanta si nesubventionata de catre guvern”.
Trebuie precizat ca in perioada 1996-2000, in perioada cand PNL si PD erau la guvernare, Agribac a intrat in faliment.
– in 1999, sotia si fratele lui Mihai Banu sunt improprietariti cu 5 spatii comerciale ale Agribac din Bacau. In timp ce Agribac nu putea sa-si plateasca datoriile catre banci, familia Banu a scos de sub urmarirea creditorilor spatii comerciale infiintand o firma capusa, Agribac Com.
– Agribac Fortuna este o alta firma capusa prin care Mihai Banu a scos din patrimoniul Agribac spatii (de exemplu Complexul Barati). Banu este acum angajat la Agribac Fortuna.
VANZARE AVAB – Statul a vandut la licitatie bunurile Agribac prin licitatii publice. Unele ferme zootehnice erau atat de ruinate incat au fost organizate 4-5 licitatii pentru a fi vandute.
DATORII – Firmele in care au fost implicati Mihai Banu si familia sa au datorii de peste 25 de miliarde de lei la bugetul statului
ACCIDENT – Fiul lui Mihai Banu, Lucian Banu, a fost implicat in 1998 intr-un grav accident rutier, soldat cu moartea unui tanar de 18 ani. Masina pe care o conducea Lucian Banu s-a izbit cu atata putere de un stalp din beton incat l-a rupt. Nici pana la aceasta data nu s-a facut lumina in acest caz.