Sari direct la conținut

Tinerii social-democrati din Transilvania vizeaza patru posturi de vicepresedinte

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Grupul de la Cluj din PSD si-a facut o dublura in orga-nizatia de tineret. Liderul informal al acestei grupari este presedintele filialei TSD, Adina Abrudan. Ea este sora purtatoarei de cuvant a organizatiei judetene a seniorilor, Ancuta Abrudan, care este in prezent unul dintre specialistii Departamentului de Strategie si Reforma din partid, condus de senatorul Vasile Dancu.

Tinerii din filialele ardelene ale social-democratilor spera ca vor reusi sa decida la viitorul Congres, din 18 noiembrie, numele viitorului presedinte al organizatiei. In negocierile purtate cu candidatii la acest post, liderii ardeleni ai TSD au cerut nu mai putin de patru posturi de vicepresedinte in schimbul voturilor lor.

In aceste functii ar urma sa fie desemnati lideri ai filialelor TSD din Cluj, Maramures, Mures si Bistrita-Nasaud. Adina Abrudan a anuntat, insa, ca a refuzat oferta de a candida pentru postul de secretar general al organizatiei.

Candidati la alegerile locale

Liderii ardeleni ai TSD au anuntat ca nu vor cere posturi pe lista candidatilor pentru alegerile europene. Ei ar dori, insa, sa isi impuna reprezentantii in viitoarele alegeri locale. La Cluj, de pilda, se zvoneste ca fostul presedinte al filialei TSD, consilierul local Remus Lapusan, va fi viitorul candidat la Primaria Cluj-Napoca.

Lapusan este in prezent liderul organizatiei municipale a Partidului Social-Democrat si conduce sucursala clujeana a firmei de asigurari „Unita”.

Acesta a condus, inainte de anul 2004, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, iar pe plan politic a cumulat functiile de presedinte TSD Cluj, vicepresedinte al tinerilor social-democrati la nivel national si vicepresedinte al organizatiei judetene a partidului.

Initial, Remus Lapusan ar fi trebuit sa ocupe locul trei pe lista candidatilor partidului pentru Camera Deputatilor. El a cedat, insa, acest loc unui reprezentant al PUR (actualul Partid Conservator Ð n.r.). Este vorba de actualul deputat Gratiela Iordache, care a ajuns intre timp in PD.

Un alt lider provenit din TSD care ar putea fi aruncat in lupta pentru o primarie importanta este avocatul Ucu Faur. In prezent consilier local in orasul Turda, el a preluat conducerea organizatiei locale a partidului, dupa infrangerea in alegeri a fostului primar social-democrat Virgil Blasiu, care a pierdut in fata viceprimarului sau de pana atunci, democratul Tudor Stefanie.

Faur a ramas acum fara rival in PSD Turda, dupa ce Blasiu si-a anuntat demisia din partid.

Surorile Abrudan, specialiste in imagine

Pana la alegerile locale, liderii TSD pregatesc strategii de atragere a studentilor si a muncitorilor tineri din marile orase ardelenesti, chiar daca aceste categorii au votat la ultimele alegeri in mod constant cu partidele de dreapta.

Surorile Abrudan s-au facut remar-cate in campania electorala din anul 2004. Ancuta si Adina au fost in spatele multor actiuni de imagine ale PSD, care au adus o crestere semnificativa a acestui partid in preferintele electoratului, fara, insa, sa reuseasca sa castige alegerile.

Daca Adina Abrudan a intrat relativ recent in viata publica, sora sa, Ancuta, a mai fost purtator de cuvant al ex-prefectului PSD al judetului Cluj, Vasile Soporan, care este in prezent deputat. Ea a mai facut parte din conducerea nationala a Ligii Studentilor din PDSR si a fost presedinte al filialei Transilvania a Asociatiei Romane pentru Dezbateri, Oratorie si Retorica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro