Sari direct la conținut

UPDATE Miscarea anti-sistem din Italia 5 Stele, condusa de Beppe Grillo, ia distanta de UKIP si se alatura grupului europarlamentar al liberalilor (ALDE)

HotNews.ro
Beppe Grillo ia distanta de Nigel Farage, Foto: beppegrillo.it
Beppe Grillo ia distanta de Nigel Farage, Foto: beppegrillo.it

Conducerea partidului italian Miscarea 5 Stele, cu declarate viziuni euro-sceptice si anti-sistem, a decis sa se alature familiei liberale din Parlamentul European (ALDE). Decizia a fost luata luni, 9 ianuarie, dupa ce fondatorul miscarii, Beppe Grillo, a lansat duminica un vot online pe blogul personal, adresat simpatizantilor si membrilor miscarii sale politice.

UPDATE

ALDE a respins solicitarea M5S. Guy Verhofstadt, liderul ALDE, a precizat ca exista un „teren comun insuficient” pentru a accepta solicitarea partidului italian, potrivit Reuters.

„Exista diferente fundamentale in probleme europene esentiale”, a spus acesta, citat intr-o declaratie, in care precizeaza ca cele doua partide vor continua sa lucreze impreuna in domenii de interes comun precum mediu sau transparenta.

––––––––

La vot au participat putin peste 40.000 de votanti inscrisi pe site-ul sau, dintre care o majoritate covarsitoare, 78,5% s-au exprimat in favoarea aderarii la ALDE.

Politico.eu a anticipat punctele principale ale unui acord semnat pe 4 ianuarie intre cei doi lideri, Grillo (M5S) si Guy Verhofstadt (ALDE) printre care: existenta valorilor comune ale democratiei directe, autonomie completa de vot, participarea cetatenilor la viata politica a institutiilor europene, simplificarea birocratiei europene, rezolvarea crizei imigrantilor printr-un sistem de recolocare permanenta, promovarea unei economii verzi (green economy), dezvoltarea sectoarelor digital si tehnologic.

Vot online

Duminica, Grillo si-a invitat sustinatorii sa aleaga aderarea la ALDE pentru a ¬nu sta cu mainile legate de fotoliul europarlamentului, fara a putea lucra concret¬. In pledoaria sa lansata pe blog, a enumerat avantajele aderarii la un grup numeros precum cel al Liberalilor condus de Guy Verhofstadt, printre care ¬accesarea la fondurile destinate cheltuielilor in teritoriu¬.

Grillo si Farage, prietenie terminata

Miscarea 5 Stele a intrat in Parlamentul european in 2014 cu 17 membri si s-a alaturat ulterior celor de la UKIP, formand impreuna curentul EFDD (Europe of Freedom and Direct Democracy). Cu cei de la UKIP, scrie Grillo pe blogul sau, Miscarea 5 Stele avea in comun ¬valorile unei democratii directe¬. Odata cu iesirea Marii Britanii din UE, UKIP si-a atins obiectivul politic cu succes, noteaza liderul italian.

¬Parlamentarii englezi, explica Grillo, nu vor mai fi prezenti in urmatoarea legislatura, si pana atunci vor fi implicati in concretizarea pasilor necesari iesirii din UE.(…) Avem de ales, a scris Grillo pe blogul sau, intre cateva posibilitati: ramanerea intr-un grup fara greutate parasit de englezii de la UKIP, mutarea in grupul neafiliatilor sau inscrierea in ALDE¬.

Liderul M5S a mai precizat ca au avut loc o serie de discutii preliminare cu conducerea ALDE, dupa ce miscarea Verzilor ar fi refuzat o aderare a italienilor, care ar fi ¬alterat echilibrul intern al grupului¬.

Reactii

Reactiile la votul lansat pe blogul M5S nu au intarziat sa apara. Liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, l-a acuzat pe Grillo ca ¬a coborat de pe baricade pentru a se aseza comod in fotoliu¬ si ca urmareste mai degraba interesul material pentru avantajele unei aliante cu cei de la ALDE.

Publicatia ¬Il Post¬ noteaza pozitia comuna intre UKIP si M5S in ceea ce priveste euroscepticismul sau moneda Euro, dar enumera si divergente intre cele doua formatiuni, cum ar fi chestiunile pe teme de mediu, fata de care cele doua grupuri ale EFDD au votat in mod opus.

Sustinatorii Miscarii 5 Stele isi aduc aminte, scrie ¬Il Giornale¬, de cate ori Grillo l-a criticat deschis pe Guy Verhofstadt, pe care l-a numit in 2015 ¬nefrecventabil¬. ¬Acum, Grillo si-a ridicat impotriva marea masa a electoratului sau, in ciuda votului online¬.

Intervievat de ¬La Repubblica¬, Farage a spus ca nu stia nimic de votul deschis de Grillo pe blogul sau pentru iesirea din alianta.

Pe de alta parte, noteaza ¬Il Post¬, de pe pagina lui Guy Verhofstadt a disparut o postare din 2014, prin care aprecia miscarea lui Grillo ca fiind ¬incompatibila¬ cu programul pro- european al ALDE.

Alianta tactica

Alianta cu Grillo ar fi una tactica: ALDE devine al treilea grup europarlamentar, beneficiind de resurse financiare proportionale si de functii la nivel inalt in comisii. In plus, mai noteaza Il Post, pe 17 ianuarie va fi ales presedintele Parlamentului European. Desi in mod traditional presedintia apartine unuia din primele doua grupuri (Populari si Social Democratici), inca nu s-a ajuns la un acord si nu se exclude candidatura cu succes a lui Verhofstadt, sustinut tocmai de noii aliati.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro