Sari direct la conținut

Vaclav Klaus, presedintele eurosceptic al Cehiei: Criza economica e ca gripa, trece de la sine

HotNews.ro

Criza economica mondiala va fi folosita pentru a mina institutiile de baza ale capitalismului si ale pietei libere, a spus joi presedintele ceh Vaclav Klaus, prezent la Bucuresti. El crede ca economia mondiala va reveni la normal in cativa ani, chiar daca „domnul Sarkozy zboara sau nu de 5 ori pe saptamana peste Ocean”, la americani, in ciuda reuniunilor G20 sau a „pachetelor de salvare gandite de domnii Paulson si Bernanke”. El a comparat criza cu gripa, care trece de la sine: „iti ia o saptamana sa te vindeci daca mergi la doctor si sapte zile daca nu faci nimic”, a spus Klaus.

Prezent la Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, unde i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, presedintele ceh Vaclav Klaus a avut un discurs profund antieuropean, deloc surprinzator cunoscand aceasta atitudine a liderului de la Praga. Numai ca Cehia va prelua presedintia UE la 1 ianuarie 2009, o perioada dificila in care Europa se va confrunta cu efectele crizei economice.

O criza economica despre care presedintele Klaus crede ca va trece de la sine si ca Cehia va reusi sa evite a fi victima ei. Sistemul bancar si sectorul financiar sunt linistite, intrucat nu au fost expuse in ultimii 10 ani unor imprumuturi toxice. „In plus, suntem norocosi ca nu avem euro. Coroana ceha ne izoleaza de economia mondiala”, a spus liderul de la Praga, care observa o reducere a cresterii economice. Insa, crede el, economia mondiala isi va reveni in cativa ani, in cazul in care „nu va fi afectata pentru totdeauna de acceptarea dogmei irationale a militantilor pentru mediu potrivit careia oamul a produs incalzirea globala”.

El se asteapta ca economia mondiala sa revina la o crestere normala la momentul potrivit, de la sine, fie ca „domnul Sarkozy zboara sau nu de 5 ori pe saptamana peste Ocean”, a reuniunilor G20 sau a planurilor de salvare ale liderilor financiari americani. „Este ca atunci cand ai gripa. Avem o vorba in tara mea: iti ia o saptamna sa te vindeci daca mergi la doctor si sapte zile daca nu faci nimic”, a spus plastic Vaclav Klaus, care se declara un economist devenit politician.

Si tocmai in aceasta calitate, cea mai mare temere a sa este ca aceasta criza „va fi folosita (si gresit folosita) – cum a fost intotdeauna cazul – pentru a mina institutiile de baza ale capitalismului, ale pietei libere, dereglementarea lui Ronald Reagan si Margaret Thacher si schimbarile institutionale ale erei post-comuniste care au fost bazate pe liberalizare radicala, dereglementare si privatizare”. „Acesta este pericolul real pe care il avem de infruntat”, a spus Klaus.

Presedintele ceh vorbeste la Bucuresti despre criza economica, in conditiile in care la Bruxelles, liderii de stat si de guvern ai tarilor UE se reunesc sa aprobe planul de relansare economica al Comisiei Europene. Este clar dezacordul lui Vaclav Klaus fata de acest plan si masurile propuse, gesturi populiste promovate astazi precum „banii contribuabililor care sa finanteze sectoare care nu ar trebui finantate”, sau „masuri radicale de nationalizare a bancilor”.

„Sa dai bani bancilor nu va rezolva problema, nu s-a intamplat asta nici in trecut. In ultimii ani s-au facut multe greseli si daca vom continua asa ne adancim in recesiune. Cheltuielile bugetare trebuie facute intr-un mod rational”, spune Klaus.

Sugestia UE de investitii in cercetare si inovatie comparata cu revolutia tehnologica comunista

Nici macar ideea alocarii unor miliarde bune de euro – 6,5 la nivelul UE – pentru cercetare, inovatie, investitie in tehnologii verzi nu este vazuta cu ochi buni de liderul de la Praga. „Ma opun ei ca economist, nu trebuie sa existe o interventie guvernamentala in acest sens, pentru ca aduce mai multe necazuri decat beneficii”, crede liderul ceh.

El nu crede ca pot fi acum inventate solutii noi benefice pentru economie, iar pe de alta parte, investitiile in inovatie si tehnologii verzi sunt pasul firesc si inevitabil care trebuie facut, asa ca nu este nevoie sa fie o reglementare in acest sens.

Klaus a mai comparat aceasta sugestie a UE cu revolutia tehnologica comunista, unde tot de la stat – sau de la nivel central – venea ideea, pe cand ea ar trebui sa fie o initiativa a mediului de business.

Presedintia ceha a UE trebuie sa gestioneze criza europeana

Atitudinea profund impotriva UE a presedintelui ceh este cunsocuta, insa Praga va avea de gestionat o perioada dificila, intrucat va prelua presedintia UE de la 1 ianuarie 2009. In mod cert, printre prioritatile cehe nu se vor afla – potrivit lui Vaclav Klaus – pachetul climatic si criza financiara, „masurile populiste”.

Pe pachetul climatic se asteapta joi-vineri un acord al statelor membre, la Consiliul European de la Bruxelles. Presedintia franceza a UE a avut acest pachet de masuri o prioritate, a facut presiuni ca el sa fie adoptat in Parlamentul European si acum vrea sa obtina un acord inainte de terminarea mandatului sau.

Klaus nu crede in incalzirea globala si crede ca tot acest concept pune in pericol conceptul de libertate in Europa. „Clima Pamantului a fost ca in prezent in ultimii zece mii de ani si ca actuala incalzire este in media a ceea ce a fost o fluctuatie naturala a perioadei respective”, spune el. „Poate ca in prezent este o incalzire usoara, dar o catastrofa climatica iminenta este exclusa”, spune el, indemnand generatiile viitoare sa nu se ingrojoreze in aceasta privinta.

Insa in ultimii ani a avut loc o propaganda care pune in pericol libertatea si prosperitatea. In cartea sa „Planeta albastra, nu verde”, el isi pune intrebarea ce e in pericol: clima sau libertatea, iar raspunsul lui e clar.

In ceea ce priveste criza economica si masurile propuse de Comisie, daca ele vor fi adoptate zilele acestea, planul trebuie pus in aplicare in timpul presedintiei cehe. Si in martie 2009 implementarea acestuia va fi verificata si se va decide daca se vor lua masuri suplimentare.

Klaus e izolat la Praga

Klaus este oarecum izolat la Praga, el insusi incercand la Bucuresti sa linisteasca temerile privind modul in care va decurge presedintia ceha a UE.

„Republica Ceha este o tara foarte democratica si, in structura pluralista a societatii cehe, vocea presedintelui este una din multime. Noi nu avem un regim dictatorial sau autoritar, asa ca vocea mea va fi reprezentata proportional in aceste 6 luni de presedintie'”, a spus Vaclav Klaus.

Presedintele ceh n-a putut numi un aliat european care ii impartaseste opiniile si nu a recunoscut ca este o voce singuratica. El crede ca promoveaza opinia unei majoritati tacute, pentru ca in Europa a avut loc o ruptura intre elite si cetateni, iar el este vocea cetatenilor, neavand niciun motiv sa fie de partea elitelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro