Sari direct la conținut

VIDEO Ceremonia de inmormantare a marelui ayatollah dizident Montazeri s-a transformat intr-un protest impotriva lui Ahmadinejad

HotNews.ro

Marele ayatolah dizident Hossein Ali Montazeri a fost inhumat luni la Qom, in sudul Teheranului, in prezenta unei multimi imense de oameni, funeraliile devenind o manifestatie impotriva presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, relateaza AFP. Fortele de ordine nu au ezitat insa sa intervina in forta impotriva protestatarilor.

Zeci de mii de partizani ai fostului Delfin al imamului Khomeiny, respectiv cateva sute de mii, potrivit site-urilor de internet ale opozitiei, au insotit ramasitele pamentesti ale lui Montazeri pana la mausoleul Masoumeh, important sanctuar al islamului siit iranian, unde a fost inhumat in aceasta dimineata.

Doi dintre liderii opozitiei, Mir Hossein Moussavi si Mehdi Karoubi, prezenti la ceremonie, au facut apel la o zi de doliu public.

„Montazeri nu a murit, guvernul este mort”, a scandat multimea, care a arborat fulare si esarfe verzi, culoare devenita simbol al miscarii de opozitie impotriva presedintelui Ahmadinejad.

Opozitia sustine ca participantii au scandat sloganuri ostile „dictatorului” – numele dat presedintelui Ahmadinejad din momentul contestatei sale realegeri, in 12 iunie 2009.

Presa straina nu a fost autorizata sa participe la funeraliile ayatolahului Montazeri, decedat sambata la varsta de 87 de ani.

Militiile au intervenit in forta

Incidentele au izbucnit dupa ceremoniile de inhumare, cand politia a intervenit impotriva manifestantilor care scandau sloganuri ostile guvernului in fata casei ayatolahului, potrivit site-ului de opozitie Kaleme.org.

Cateva sute de bassidji – militiile regimului islamic – s-au grupat in fata casei, smulgand steagurile de doliu cu care era decorata, potrivit site-ului reformator Rahesabz.

In timpul funeraliilor, potrivit Rahesabz, mai multe incidente au avut loc intre multimea care dorea sa aduca un ultim omagiu ayatolahului si militienii care incercau sa acopere sloganurile ustile cu ajutorul portavocelor.

Presa oficiala s-a marginit sa relateze ca ramasitele ayatolahului Montazeri au fost ingropate „in prezenta partizanilor sai”. Site-ul televiziunii de stat a recunoscut totusi ca „unii” protestatari „au incercat sa creeze tensiuni strigand sloganuri extremiste si controversate”.

Cine a fost Montazeri

Teolog si jurist respectat, ayatolahul Montazeri a fost unul dintre teoreticienii revolutiei din 1979 si unul dintre artizanii Republicii islamice.

Apropiat al imamului Khomeiny, a fost delfinul lui oficial timp de mai multi ani dar, dupa ce a denuntat repetatele excese ale regimului, a fost condamnat la un exil fortat la Qom.

In ultimii ani, a devenit o figura emblematica a opozitiei reformiste. Foarte critic la adresa presedintelui Ahmadinejad, a denuntat in mai multe randuri represiunea manifestatiilor care au urmat realegerii liderului iranian.

Cu trei zile inaintea mortii sale, Montazeri a denuntat din nou „moartea unor oameni nevinovati”, „arestarea militantilor politici care cereau libertatea” si „procesele-spectacol ilegale” orchestrate opozantilor puterii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro