Sari direct la conținut

VIDEO Veteranii germani solicita o placa comemorativa in Polonia langa lagarul care a inspirat filmul "Marea evadare"

HotNews.ro
The Great Escape, Foto: Captura Youtube.com
The Great Escape, Foto: Captura Youtube.com

Veteranii germani ai celui de-al Doilea Razboi Mondial solicita autoritatilor locale din Poznan, Polonia, instalarea unei placi comemorative la Old Garrison Cemetery pentru a cinsti memoria camarazilor lor cazuti in anul 1944 in timpul retragerii din calea trupelor sovietice, informeaza Daily Mail.

Tot in acelasi cimitir se afla si osemintele ca 50 de prizonieri britanici care au evadat dintr-un lagar nazist si au fost executati imediat dupa capturare. Aceast episod a fost sursa de inspiratie a filmului „Marea evadare” produs in anul 1963.

Langa cei 50 de britanici se afla si ramasitele soldatilor polonezi si ale aliatilor lor sovietici. Astfel, solicitarea veteranilor germani a starnit furia polonezilor, dar si a supravietuitorilor care au avut de suferit de pe urma Gestapoului.

Autoritatile poloneze au informat partea germana ca pentru a da curs solicitarii trebuie sa se consulte mai intai cu comunitatea locala si ca nu se grabesc sa solutioneze in nici un fel problema, luand in considerare starea emotionala a cetatenilor si natura delicata a situatiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro