Sari direct la conținut

„În fața aliaților”. SUA vor da cu prioritate Ucrainei rachete antiaeriene

HotNews.ro
Statele Unite „au luat decizia dificilă, dar necesară” de a acorda Ucrainei prioritate în fața altor aliați în ceea ce privește livrarea de rachete de apărare antiaeriană, a declarat joi un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de AFP.
Sistemul NASAMS cu rachete AMRAAM, Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia
Sistemul NASAMS cu rachete AMRAAM, Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

„Îi sunt profund recunoscător (președintelui american Joe) Biden pentru că a acordat prioritate Ucrainei în livrarea de sisteme de apărare aeriană atât de necesare pentru a răspunde la atacurile rusești”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe rețeaua de socializare X.

În consecință, exporturile către alte țări, în special de rachete Patriot și NASAMS, vor fi „întârziate”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, fără a da prea multe detalii despre țările vizate.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt a dat asigurări că această decizie „nu va afecta Taiwanul”.

Acest anunț american survine după un nou atac rusesc, calificat drept „masiv” de Kiev, împotriva infrastructurilor energetice ucrainene.

Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, Rusia a distrus jumătate din capacitatea energetică a Ucrainei prin intensificarea atacurilor sale.

Decizia SUA de a accelera furnizarea de muniții către Ucraina va permite Kievului „să își mărească stocurile mai rapid, astfel încât să poată continua să protejeze această infrastructură strategică (energetică) și populația sa civilă pe măsură ce se apropie iarna”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Pat Ryder.

INTERVIURILE HotNews.ro