Sari direct la conținut

Va reuși Nicolae Ciucă să intre în turul 2? Strategia liderilor PNL din teritoriu pentru a strânge voturi: „Iubește țara” şi „Fiind oltean, lucrurile sunt mai simple” / A fost lansarea cărții o mutare bună?

Va reuși Nicolae Ciucă să intre în turul 2? Strategia liderilor PNL din teritoriu pentru a strânge voturi: „Iubește țara” şi „Fiind oltean, lucrurile sunt mai simple” / A fost lansarea cărții o mutare bună?
Şedinţa Consiliului Naţional al PNL prin care se desemnează candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului din București, 15 septembrie 2024. Inquam Photos / George Călin

„Proiectul de țară” al lui Nicolae Ciucă – care vrea voturile românilor pentru cea mai importantă funcție din stat – va fi făcut public la jumătatea lunii octombrie a anunţat, în premieră pentru cititorii HotNews.ro, președintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur. Reporterii HotNews.ro i-au întrebat pe principalii lideri liberali din teritoriu cum îi vor convinge pe alegători că Nicolae Ciucă e cea mai bună variantă pentru Palatul Cotroceni. Dar și dacă cred că lansarea volumului autobiografic „În slujba țării” a fost o strategie bună.

Aproape niciunul dintre liderii PNL cu care au discutat reporterii HotNews nu a spus nimic concret despre strategia pentru campania prezidențială. În schimb, toți s-au întrecut în laude la adresa președintelui de partid. La fel cum s-a întâmplat și la Consiliul Național al PNL la care Nicolae Ciucă a fost votat în unanimitate candidat la prezidențiale.

Şedinţa Consiliului Naţional al PNL prin care se desemnează candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului din București, 15 septembrie 2024. Inquam Photos / George Călin

„Specificul zonei”

Fiecare filială va aborba campania de la prezidenţiale în funcţie de „specificul zonei”, susţine preşedintele PNL Olt, Gigel Ştirbu, într-un dialog pentru publicul HotNews.ro. El nu a spus însă cum se va și întâmpla asta.

„Ciucă, fiind oltean de-al nostru cred că lucrurile sunt mult mai simple. Oamenii își doresc un om de-al locului, care cunoaște problemele, să vină în întâmpinarea lor. Un om pe care ei îl cunosc așa cum este în realitate: un om săritor, un om care e aproape de oameni. Intră în turul doi și va fi președintele României”, este convins Gigel Știrbu.

„Deci, păstraţi înregistrarea asta şi vă rog să mă sunaţi pe 8 decembrie, la orele 22.00, da?”, îi spune Ştirbu reporterului HotNews.ro.

Ce-l recomandă pe Ciucă, în viziunea oltenilor: „Iubeşte ţara” şi „Nu se teme de muncă”

„Atunci când ai un candidat puternic este foarte ușor să strângi voturi”, susţine Mario de Mezzo, primarul ales al municipiului Slatina, dându-se pe sine drept exemplu, pentru că a câștigat alegerile „în, poate, cel mai corupt și dificil fief PSD”. 

Mario de Mezzo spune că îi va fi ușor să obțină voturi pentru Nicolae Ciucă, pentru că îl știe „la nivel personal”. Cariera militară a lui Ciucă este principalul lucru care îi va convinge pe români să îl voteze, este de părere primarul ales din Slatina. 

„Este un om care iubește țara, care a avut cele mai bune intenții în PNL și lucrul acesta s-a văzut în modul în care a avut o renaștere din punct de vedere interior. Va fi un președinte al tuturor românilor, care va fi în slujba românilor. Este unul dintre cei mai harnici politicieni. Nu se teme de muncă”, dă asigurări Mario de Mezzo. 

Ce atrage electoratul bucovinean: „Cariera militară”

Unul dintre cei mai importanți lideri din PNL, Gheorghe Flutur, spune că el însuşi îi va face campanie lui Nicolae Ciucă în stradă. De ce să îl voteze românii pe Ciucă? Pentru cariera sa militară, explică Flutur. 

„Strategia noastră este să stăm de vorbă cu oamenii în teritoriu. PNL asta face. Și nu face brusc, a făcut-o și până acum, o vom intensifica. Nicolae Ciucă este un om care își asumă responsabilitatea. El vine cu o carieră parcurgând toate etapele în cariera militară, până la șef al Statului Major al Armatei, ministru al Apărării, prim-ministru al României, șef al Senatului României, omul doi în stat, și își asumă această mare responsabillitate de președinte de țară”, susține Gheorghe Flutur. 

El îl descrie pe Nicolae Ciucă drept un om „extrem de echilibrat, calculat, pragmatic, neconflictual, constructiv, cu o viziune liberală”. 

Provocarea lui Ciucă în Moldova: „Trecerea în turul doi este mai importantă decât turul doi în sine”

Nelu Tătaru, lider PNL de la Vaslui, nu vorbește despre o strategie de campanie, ci despre calitățile lui Ciucă – „a fost un „soldat care a mers drept, fără compromisuri”.

„Trecerea în turul doi este mai importantă decât turul doi în sine”, susține Tătaru, întrebat despre cum vor îi convinge liderii din teritoriu pe oameni să îl voteze pe Nicolae Ciucă. 

Liderul PNL din Iași Alexandru Muraru promite că în teritoriu partidul va face o „campanie activă”. 

„Avem 61 de primari din 98 de localități la nivelul județului, plus președinția Consiliului Județean, toate municipiile și orașele, cu excepția unuia singur, pe care l-am pierdut la 100 de voturi. Dar oamenii sunt mobilizați și nu luăm în considerare sub nicio formă să nu câștigăm alegerile prezidențiale sau parlamentare”, susţine Muraru. 

Imaginea lui Ciucă în Vestul ţării: „Este ardeleanul oltenilor”

Și liderul PNL de la Cluj Daniel Buda spune că în teritoriu campania va putea fi axată pe faptul că Nicolae Ciucă și-a construit o carieră parcurgând „toate etapele profesionale”. 

„Este o carieră profesională în primul rând, pe urmă vine și cea militară. Dar cariera sa profesională este ceea ce îl recomandă și îl diferențiază major față de toți ceilalți candidați. Este un om care a parcurs etapă cu etapă și nu s-a dat în spate să meargă în teatrele de război, în timp ce unii, care astăzi nici nu pun virgulă, maxim au fost în teatrele de război în cafenelele de pe Dorobanți, ca să ne înțelegem”, a spus Daniel Buda, într-un dialog cu HotNews.ro. 

„Domnul Ciucă este ardeleanul oltenilor, pentru că la felul în care domnia sa se poziționează, eu l-aș califica ca fiind un ardelean și ca fiind un om care simte și empatizează cu oamenii. Un om de care românii au nevoie în perioada următoare”, a adăugat el. 

Mircea Hava, europarlamentar și lider PNL Alba, a spus că în campania din țară pentru Ciucă sunt foarte importanți primarii, pentru că ei pot mobiliza oamenii să iasă la vot. 

„Mergem pe ceea ce am făcut de atâtea ori cu foarte mulți președinți (…). Prin noi. O să mizăm pe faptul că a fost în război, că este general. Noi știm și toată lumea trebuie să știe ce a fost până aici. Despre alții (n. red.- alți candidați), avem o perioadă de întuneric și acum s-a aprins becul”, a explicat Hava strategia PNL. 

Vedere de la Braşov: „E o persoană onestă”

Liderul PNL din Brașov, Adrian Veștea, care este și ministru al Dezvoltării, e convins că activul de partid se va mobiliza să strângă voturi pentru Nicolae Ciucă astfel încât acesta să ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale și să câștige președinția României.

„Nicolae Ciucă este o persoană onestă, o persoană care din punct de vedere al pregătirii profesionale știm cu toții că are un parcurs foarte serios. A luptat în teatrele de operațiuni, este o persoană care și-a demonstrat eficiența ca prim-ministru”, a declarat Veștea. 

Se întrece în laude și Monica Anisie, fost ministru al Educației în timpul pandemiei și actual președinte al PNL Sector 2: „Sunt convinsă că oamenii vor alege un președinte de dreapta, așa cum s-a mai întâmplat. Din punctul meu de vedere, Nicolae Ciucă este un om integru, în primul rând. Un om care se ocupă de problemele oamenilor, este alături de oameni, este un lider adevărat și consider că merită să fie președintele României”. 

A fost o mutare bună lansarea cărții?

I-am întrebat pe liderii de filiale și dacă consideră o strategie bună lansarea volumului autobiografic „În slujba țării” și dacă au citit cartea lui Ciucă.

„O carte nu are de ce să strice”

  • „Promovarea cărții în sine a fost o strategie proastă. Dar cartea în sine a fost bună, pentru că o faci într-un moment în care vrei să îl cunoască lumea așa cum este el” – Nelu Tătaru. 
  • „Strategia de comunicare a decis-o împreună cu o echipă din care eu nu am făcut parte. Am văzut controversele născute la nivel național. Eu cred că o carte nu are de ce să strice” – Mario de Mezzo. 
  • „Consider că această carte ne ajută pe fiecare dintre noi, nu doar politicieni, să aflăm mai multe lucruri despre omul Nicolae Ciucă și cred că este important să o și citim. Le recomand oamenilor să citească, pentru că vor descoperi o altă față a lui Nicolae Ciucă, decât cea pe care o vedem la televizor” – Monica Anisie. 

„Depinde pe cine asculți”

  • „A fost o idee bună (n.red.: lansarea cărții), pentru că Nicolae Ciucă este relativ nou în politică. Multă lume nu știa cine este sau de ce vrea să candideze la președinția României. A fost un exercițiu de sinceritate, o radiografie a omului care a avut o carieră militară, care a intrat în politică și acum vrea să fie președintele României. Acolo veți găsi niște linii de forță de care vrea să se țină Nicolae Ciucă (…). Am citit cartea, sigur că da” – Gheorghe Flutur. 
  • „Este o strategie bună, orice strategie trebuie să o luăm ca atare. Important este că această carte este doar o mică parte din ceea ce urmează în toată această campanie electorală. Sunt foarte multe lucruri pe care le vom derula în cadrul acestui program pentru candidatură, atât în precampanie cât și în perioada campaniei” – Adrian Veștea.
  • „A fost o chestiune de a ieși ca să discutăm. (…) S-a vorbit foarte mult. Depinde pe cine ascultați. Părerile sunt împărțite, pentru că toată discuția s-a dus la cât s-a cheltuit” – Mircea Hava.
INTERVIURILE HotNews.ro