Sari direct la conținut

Vladimir Putin anunță că Rusia își va dezvolta în continuare arsenalul nuclear, pentru menținerea „echilibrului puterii” la nivel mondial

HotNews.ro
Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va continua să își dezvolte arsenalul de arme nucleare, cel mai mare din lume, ca mijloc de descurajare și că statul va furniza armatei care luptă în Ucraina armament de ultimă generație și drone, informează Reuters.
Vladimir Putin anunță că Rusia își va dezvolta în continuare arsenalul nuclear, pentru menținerea „echilibrului puterii” la nivel mondial
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, în vizită la Institutul pentru Cercetare Nucleară din Dubna, în regiunea Moscovei, pe 13 iunie 2024. Sursa Foto: Alexander KAZAKOV / AFP / Profimedia

Liderul rus a făcut acest anunț la Kremlin, în cadrul unei ceremonii la care au participat absolvenții academiilor militare, de poliție și ai serviciilor de informații.

„Intenționăm să dezvoltăm în continuare triada nucleară ca o garanție a descurajării strategice și pentru a păstra echilibrul puterii în lume”, a afirmat Putin.

„Triada nucleară” a Rusiei se referă la rachetele nucleare care pot fi lansate de pe uscat, de pe mare și din aer.

Anterior, în cursul zilei de joi, Vladimir Putin a spus că Rusia se gândește la posibile schimbări ale doctrinei sale privind utilizarea armelor nucleare.

Doctrina existentă prevede că Rusia poate folosi astfel de arme ca răspuns la un atac nuclear sau în cazul unui atac convențional care reprezintă o amenințare existențială pentru stat.

După începutul războiului din Ucraina, unii analiști militari ruși au susținut că Moscova ar trebui să își relaxeze termenii privind utilizarea armelor nucleare sugerând un atac nuclear tactic preventiv.

Cu toate acestea, Putin a susținut că nu este nevoie ca Rusia să efectueze un astfel de atac.

Declarația de joi a fost făcută în fața reporterilor la o zi după ce președintele rus a vizitat Coreea de Nord, țară înarmată nuclear, pentru un summit cu liderul acesteia, Kim Jong Un. Cei doi lideri au semnat un tratat în baza căruia fiecare parte a promis să ofere asistență militară imediată celeilalte în cazul unei agresiuni armate împotriva uneia dintre ele.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro