Sari direct la conținut

Cum recrutează Rusia pentru război: suspecții de comiterea unor infracțiuni sunt invitați în Ucraina în schimbul renunțării la urmărirea penală

HotNews.ro
Camion al armatei ruse in Ucraina, Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia
Camion al armatei ruse in Ucraina, Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Angajați ai Comitetului de Investigații, Ministerului Afacerilor Interne, FSB, Ministerului Situațiilor de Urgență, Serviciului Federal Vamal și chiar executorii judecătorești au început să recruteze suspecți și inculpați în unități militare care participă la războiul din Ucraina.

Toți au fost instruiți de autorități să stabilească o interacțiune activă cu birourile militare de înregistrare și înrolare și să invite să servească în armată inculpați din dosare penale. Condiția este ca ei să fie apți fizici și să aibă între 18 și 65 de ani iar în schimb primesc promisiunea că li se va suspenda și ulterior închide dosarul penal, iar fapta va fi ștearsă din cazierului lor judiciar.

Anchetatorilor au fost informați că sunt obligați ca în timpul cercetărilor cauzelor penale să explice suspecților și acuzaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani că au dreptul de a încheia un contract cu Ministerul Apărării și de a primi o scutire de răspundere penală garantată legal.

De asemenea, ei trebuie să trimită „de îndată” cererile celor interesați spre examinare către birourile militare de înmatriculare de la sediul autorităților teritoriale. Pentru controlul mobilizării persoanelor implicate în dosare penale, trebuie întocmite liste ale acestora cu indicarea faptelor incriminate și trebuie desemnat un angajat responsabil cu această activitate.

În același timp, ofițerii responsabili, precum și colegii lor, conform documentelor, trebuie să efectueze o analiză lunară a stării de interacțiune cu birourile militare de înregistrare și înrolare și să „asigure” rezolvarea promptă a problemelor care apar. Potrivit modificărilor adoptate

Rusia a modificat, în această primăvară, Codul penal și Codul de procedură penală pentru ca învinuiții și suspecții să poată fi recrutați pentru serviciul militar, cu excepția celor implicați în dosare penale cu caracter terorist, cauze legate de trădare sau spionaj, precum și pedofilie.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro