Sari direct la conținut

Kremlinul amenință Statele Unite cu „consecințe”, după lovitura efectuată de ucraineni în Crimeea. „Omoară copii ruși” / Răspunsul SUA

HotNews.ro
Kremlinul amenință Statele Unite cu „consecințe”, după lovitura efectuată de ucraineni în Crimeea. „Omoară copii ruși” / Răspunsul SUA
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului (FOTO: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia)

Kremlinul a amenințat luni Statele Unite cu represalii, acuzând SUA că „omoară copii ruși”, la o zi după o lovitură ucraineană în Crimeea, ce ar fi fost efectuată, potrivit Moscovei, cu rachete americane ATACMS – o nouă escaladare între cele două țări rivale pe tema Ucrainei, după cum punctează AFP.

Moscova consideră că Washingtonul a devenit parte a conflictului autorizând Kievul să folosească rachete cu rază lungă de acţiune împotriva unor regiuni ruseşti şi a Crimeei, peninsula ucraineană pe care Rusia a anexat-o în 2014 şi pe care o foloseşte ca bază, din spatele frontului, pentru armata sa.

„Este evident că implicarea Statelor Unite în lupte, implicarea lor directă, care duce la moartea unor cetățeni ruși, trebuie să aibă consecințe”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

El le-a cerut de asemenea jurnaliștilor să întrebe în Europa și în Statele Unite „de ce guvernele lor ucid copii ruși”.

Potrivit Moscovei, loviturile cu rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune – precum cea de duminică în Crimeea – nu pot fi efectuate de Ucraina singură, pentru că necesită specialişti, tehnologii şi date de la serviciile de informații americane.

Recent, atât americanii cât și europenii au început să autorizeze Kievul să utilizeze arme occidentale pentru a lovi – pe teritoriul rus – ţinte militare folosite la bombardarea Ucrainei.

Moscova consideră Crimeea ca fiind teritoriul său după anexarea din 2014. Această anexare a fost denunțată de majoritatea covârșitoare a comunității internaționale și nu este recunoscută nici de aliați ai Rusiei, precum China.

Ambasadoarea SUA, convocată la MAE rus. „Vor urma cu siguranţă măsuri de retorsiune”

Luni, Rusia a convocat-o pe ambasadoarea Statelor Unite la Moscova, Lynne Tracy, la Ministerul de Externe, unde i s-au prezentat acuzațiile că Washingtonul „duce un război hibrid împotriva Rusiei şi a devenit efectiv un participant la conflict”, relatează Reuters.

Rusia i-a transmis ambasadoarei americane că atacul „nu va rămâne nepedepsit” și că „vor urma cu siguranţă măsuri de retorsiune”.

Rusia a acuzat și duminică Statele Unite că sunt responsabile pentru atacul ucrainean asupra peninsulei Crimeea, cu cinci rachete ATACMS furnizate de SUA, care ar fi ucis patru persoane, inclusiv doi copii, și a rănit alte 150, potrivit autorităților locale instalate de Moscova.

Ministerul rus al Apărării a spus că patru dintre dintre rachetele ATACMS au fost doborâte de sistemele de apărare antiaeriană, iar muniția celei de-a cincea a explodat în aer. Potrivit autorităților locale, fragmente ale proiectilelor interceptate au căzut „în zone de coastă”.

Ministerul rus a susținut că specialiștii americani au stabilit coordonatele de zbor ale rachetelor pe baza informațiilor de la sateliții spion americani, ceea ce înseamnă că Washingtonul este direct responsabil.

„Responsabilitatea pentru atacul deliberat cu rachete asupra civililor din Sevastopol este purtată în primul rând de Washington, care a furnizat aceste arme Ucrainei, și de regimul de la Kiev, de pe teritoriul căruia a fost efectuată această lovitură”, a spus ministerul de la Moscova.

Statele Unite au început să furnizeze Ucrainei rachete ATACMS cu rază mai lungă de acțiune – o rază de acțiune de 300 km – la începutul acestui an.

Răspunsul Pentagonului după acuzaţiile Rusiei privind atacul din Crimeea

Pentagonul a transmis luni că Ucraina ia propriile decizii privind ţintele, după ce Kremlinul a acuzat direct Statele Unite pentru loviturile cu ATACMS asupra Crimeei, relatează Reuters.

„Ucraina îşi ia propriile decizii de ţintire şi îşi desfășoară propriile operaţiuni militare”, a declarat maiorul Charlie Dietz, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Totodată, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a transmis că orice pierdere de vieţi civile este o tragedie.

„Acest lucru include cu siguranţă mii de ucraineni nevinovaţi care au fost ucişi de forţele ruse de la începutul acestui război de agresiune”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Războiul din Ucraina a declanşat cea mai mare confruntare dintre Rusia şi Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962, iar, după cum susțin unii oficiali ruşi, conflictul intră în cea mai periculoasă fază de escaladare de până acum, notează Reuters.

Iar învinuirea directă a Statelor Unite pentru atacul asupra Crimeei – pe care Rusia a anexat-o în 2014 şi pe care acum o consideră teritoriu rusesc, chiar dacă majoritatea ţărilor lumii o consideră parte a Ucrainei – este încă un pas în acest sens.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro