Sari direct la conținut

UE anunță închiderea „celei mai mari portițe” prin care Rusia evita sancțiunile împotriva sa

HotNews.ro
UE anunță închiderea „celei mai mari portițe” prin care Rusia evita sancțiunile împotriva sa
Discurs al președintelui Vladimir Putin urmărit pe un laptop (FOTO: Adrien Fillon / Zuma Press / Profimedia)

Țările membre ale UE au ajuns miercuri la un acord privind un nou pachet de sancțiuni împotriva Belarus pentru a închide „cea mai mare portiță” prin care Rusia putea ocoli penalitățile occidentale împotriva sa, au anunțat oficiali europeni citați de Reuters.

Măsura vine după ce săptămâna trecută UE a impus al 14-lea său pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, unul al cărui obiectiv principal a fost să elimine căile prin care Rusia a reușit să evite penalitățile deja impuse împotriva sa.

Noile sancțiuni împotriva Belarusului au fost anunțate miercuri de Belgia, care exercită președinția rotativă a blocului comunitar.

„Acest pachet va consolida măsurile noastre luate ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, inclusiv combaterea eludării sancțiunilor”, a declarat președinția belgiană a UE într-un mesaj publicat pe platforma social media „X”.

„Cu acest pachet tocmai am închis cea mai mare portiță din regimul nostru de sancțiuni”, a mai transmis sursa citată într-un comunicat separat remis presei.

UE a impus sancțiuni împotriva regimului lui Lukașenko încă de dinaintea izbucnirii războiului din Ucraina

Eforturile de a închide breșele din măsurile luate împotriva Rusiei s-au intensificat de anul trecut, diplomați europeni afirmând acum pentru Reuters că noile sancțiuni ce vor fi impuse împotriva Belarus reprezintă unul dintre cele mai mari eforturi în acest sens.

Comisia Europeană a început să lucreze în ianuarie la alinierea sancțiunilor impuse împotriva Belarusului încă de dinaintea războiului din Ucraina, din cauza reprimării brutale a manifestațiilor pro-democrație din 2020, însă unul dintre impedimente l-au reprezentat exporturile importante de potasă (carbonat de potasiu) ale țării conduse de dictatorul Alexandr Lukașenko.

Noul pachet de sancțiuni a renunțat la o prevedere dorită de unele state membre ale UE, care voiau ca exporturile de potasă și produse agricole ale Belarus să fie permise în blocul comunitar în eventualitatea unor creșteri importante ale prețurilor pe piețele europene.

Un diplomat a precizat pentru Reuters că textul adoptat acum armonizează măsurile luate de UE împotriva exportării în Belarus a așa-ziselor bunuri cu scop dual, ale căror componente pot fi folosite atât în sectorul civil, cât și în industria de armament.

Urmărește ultimele evoluții din a 854-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro