Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 859: Rusia a atacat cu rachete balistice orașul Dnipro / Volodimir Zelenski acuză SUA că nu vrea Ucraina în NATO / Raportul pierderilor de pe front ar fi ajuns la 6 la 1 / Moscova anunță că a preluat controlul asupra două localități

Război în Ucraina, ziua 859: Rusia a atacat cu rachete balistice orașul Dnipro / Volodimir Zelenski acuză SUA că nu vrea Ucraina în NATO / Raportul pierderilor de pe front ar fi ajuns la 6 la 1 / Moscova anunță că a preluat controlul asupra două localități
Atac rusesc asupra orașului Harkov Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus luni dimineață 36 de drone lansate de Ucraina asupra a trei regiuni limitrofe Ucrainei. Un atac cu rachete balistice rusești asupra orașului ucrainean Dnipro a rănit șapte persoane, inclusiv un băiat de 15 ani, și a avariat zeci de clădiri rezidențiale. Rusia afirmă luni că a preluat contactul asupra a două localități din estul Ucrainei. Potrivit unui anunț făcut luni de ministerul Apărării de la Moscova, armata rusă a preluat controlul asupra Stepova Novoselivka din regiunea Harkov și Novopokrovske din regiunea Donețk.

SINTEZA ZILEI:

  • Președintele Volodimir Zelenski a afirmat că raportul între pierderile de efective militare ucrainene și cele înregistrate de ruși în această etapă a războiului este de unu la șase.
  • Tot Zelenski a anunțat, în discursul său de seară, că Ucraina s-ar putea întări și mai mult în luna iulie, în principal în ceea ce privește apărarea sa antiaeriană.
  • Mai multe explozii au fost auzite în Balaklava, o așezare din orașul Sevastopol din peninsula anexată Crimeea, după ce o alertă de raid aerian a fost declanșată. Guvernatorul portului Sevastopol, Mihail Razvozhayev, a anunțat ulterior că antiaeriana rusă a doborât cinci ținte aeriene deasupra peninsulei Crimeea.
  • Misiunea comună constituită de Bulgaria, România şi Turcia pentru curăţarea Mării Negre de mine şi asigurarea astfel a siguranţei transportului maritim, inclusiv pentru navele care transportă cereale ucrainene, a început, cu o ceremonie la Istanbul.
  • Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat destructurarea unui grup subversiv care convocase un eveniment public în capitala Kiev cu scopul de a răsturna autorităţile civile şi militare şi de a prelua controlul asupra clădirii Radei Supreme (Parlamentul ţării).
  • Moscova afirmă că a preluat contactul asupra a două localități din estul Ucrainei. Potrivit unui anunț făcut de ministerul Apărării de la Moscova, armata rusă a preluat controlul asupra Stepova Novoselivka din regiunea Harkov și Novopokrovske din regiunea Donețk.
  • Statele Unite nu sunt gata să invite Ucraina să adere la NATO, a acuzat Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat presei americane.
  • Forțele ruse au pierdut trei avioane militare, 350 de tancuri și peste 58 de sisteme de apărare antiaeriană în luna iunie, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, peste 33.700 de soldați ruși ar fi fost uciși în ultimele treizeci de zile.
  • Rusia a lansat din greșeală cel puțin 38 de bombe neghidate asupra propriului teritoriu între aprilie 2023 și aprilie 2024, a scris The Washington Post, citând documente interne privind curățarea și evacuarea bombelor pe care le-a obținut de la serviciile de informații ucrainene.
  • Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 36 de drone lansate de Kiev asupra a trei regiuni limitrofe Ucrainei, a mai anunțat luni Ministerul rus al Apărării.
  • Un atac cu rachete balistice rusești asupra orașului ucrainean Dnipro a rănit șapte persoane și a avariat zeci de clădiri rezidențiale, a declarat Serhi Lisak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk.

Apărătorii ucraineni din cadrul Brigăzii a 3-a de Asalt susțin că au ucis 500 de soldați ruși și au distrus un tanc și un echipament de artilerie de 152 mm pe frontul de la Harkov pe parcursul ultimelor șapte zile, scrie Ukrainska Pravda.

„500 de ocupanți uciși, un tanc și un echipament de artilerie de 152 mm distruse sunt rezultatele activității Brigăzii a 3-a de Asalt în regiunea Harkov. Acestea sunt cele mai recente date privind pierderile inamice din ultima săptămână în regiunea Harkov. Ocupanții desfășoară în mod activ operațiuni de asalt, iar unitățile brigăzii îi înving”, a transmis Brigada, într-un mesaj pe Facebook.

Apărătorii ucraineni mai afirmă că aproape un întreg batalion al trupelor Federației Ruse a fost eliminat în această zonă a liniei de contact: 301 soldați au fost răniți, iar 154 au fost uciși.

Antiaeriana rusă a doborât cinci ținte aeriene deasupra peninsulei Crimeea, afirmă guvernatorul Sevastopolului

Rusia a doborât luni cinci ținte aeriene deasupra peninsulei Crimeea, a afirmat guvernatorul portului Sevastopol, Mihail Razvozhayev, instalat de Moscova, pe canalul său de Telegram, potrivit Reuters.

Fragmente ale țintelor doborâte au căzut în zona de coastă și în apropiere de Balaklava, o așezare care face parte din orașul Sevastopol.

Razvozhayev, care a anunțat inițial patru ținte doborâte, a declarat că nu au existat răniți. El a precizat că au fost raportate o serie de incendii în zone împădurite și deschise și că au fost sparte ferestrele unei clădiri.

Zelenski: Apărarea antiaeriană a Ucrainei ar putea fi consolidată în luna iulie

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni seară că Ucraina s-ar putea întări și mai mult în luna iulie, în principal în ceea ce privește apărarea sa antiaeriană, scrie Ukrainska Pravda.

„Am avut mai multe întâlniri cu cei responsabili de afacerile internaționale: Biroul Președintelui Ucrainei, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei. Am discutat în detaliu planurile noastre pentru luna iulie. Această lună poate face Ucraina și mai puternică, în principal în ceea ce privește apărarea antiaeriană și facilitarea securității reale a țării noastre. Putem vedea clar ce ar trebui să discutăm cu partenerii noștri, în primul rând cu SUA”, a declarat Zelenski, în discursul său video de seară, adresat națiunii.

El a precizat că s-a întâlnit cu delegația Congresului SUA și că a mulțumit tuturor prietenilor americani ai Ucrainei.

„Convingerea permanentă că viața trebuie să câștige în războiul declanșat de Rusia și să învingă toate ambițiile lui Putin este foarte importantă. Acest lucru este absolut posibil. Dar va fi posibil doar dacă atât noi, cât și partenerii noștri rămânem curajoși.

Armele cu rază lungă de acțiune, avioanele de luptă de calitate satisfăcătoare și în cantitate suficientă pentru Ucraina, mai multe sisteme de apărare antiaeriană – acestea sunt echipamentele care afectează cursul acestui război și trebuie să îl afecteze doar în favoarea noastră, în favoarea tuturor națiunilor care prețuiesc viața și caută pacea globală. Și acest lucru va fi realizat”, a mai afirmat Zelenski, în mesajul său video.

Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, a estimat în luna februarie că primele avioane de luptă F-16 vor apărea pe cerul Ucrainei în iunie 2024.

Explozii raportate în Crimeea

Mai multe explozii au fost auzite în Balaklava, o așezare din orașul Sevastopol din peninsula anexată Crimeea, după ce o alertă de raid aerian a fost declanșată luni, scrie canalul de Telegram Crimean Wind, potrivit The Kyiv Indepednent.

Mikhail Razvozhayev, liderul din Sevastopol instalat de Moscova, a anunțat că apărarea antiaeriană a intrat în funcțiune în oraș.

Crimean Wind a distribuit o fotografie care ar fi fost făcută de localnici și care arată o coloană înaltă de fum care se ridică deasupra Balaklava, probabil în apropierea termocentralei orașului.

Razvozhayev a susținut că, potrivit datelor preliminare, patru ținte aeriene au fost distruse în apropiere de Balaklava, „dar resturile au căzut în zona de coastă”. Informațiile privind amploarea posibilelor pagube sunt în curs de verificare, a adăugat el.

Explozii au fost raportate, de asemenea, în zona Capului Fiolent (o rezervație naturală situată în sudul Sevastopolului), scrie publicația independentă Krym Realii.

The Kyiv Independent notează că nu a putut verifica în mod independent aceste relatări, iar armata ucraineană nu a comentat până acum informațiile.

Ucraina a efectuat mai multe atacuri de succes împotriva obiectivelor rusești din Crimeea și din vecinătatea peninsulei, afectând puternic Flota rusă din Marea Neagră.

Garry Kasparov, devenit una dintre cele mai critice voci ale regimului de la Kremlin, a explicat luni, la Bucureşti, de ce crede că ameninţarea Moscovei cu folosirea armei nucleare este doar o cacealma a propagandei ruse în capcana căreia au căzut unii politicieni din America şi Europa. Potrivit marelui maestru, președintele rus nu are de gând în realitate să recurgă la o asemenea mişcare, pentru că pierderile interne şi geopolitice ar fi prea mari, iar războiul va continua atât timp cât Vladimir Putin va rămâne la putere.

Rusia a doborât luni patru ținte aeriene deasupra Crimeei, a declarat guvernatorul rus din al Sevastopolului, Mihail Razvojaiev, pe canalul său Telegram, relatează Reuters.
Fragmente ale țintelor doborâte au căzut în zona de coastă și lângă Balaklava, un cartier din Sevastopol.

Legendarul şahist Garry Kasparov, devenit în ultimii ani unul dintre cele mai acerbi critici „în viaţă” ai lui Vladimir Putin, crede că România nu este atât de vulnerabilă la încercările liderului rus de a interfera în situaţia politică, în special când este vorba de alegeri, deși consideră, în schimb, că Republica Moldova reprezintă o „ţintă naturală”, scrie News.ro.

Forțele ruse de ocupație ruse au bombardat luni districtele Volnovakha și Pokrovsk din regiunea Donețk, în urma atacurilor un civil fiind ucis, iar alți șapte fiind răniți, a anunțat procuratura ucraineană regională, potrivit Ukrainska Pravda.

Procurorul regional din Donețk afirmă că armata rusă a atacat luni satul Komar din districtul Volnovakha. Un tânăr în vârstă de 19 ani a fost rănit și spitalizat.

Forțele ruse au atacat orașul Selydove. O localnică în vârstă de 55 de ani a fost ucisă și un bărbat din aceeași casă a fost rănit. Potrivit primelor informații, rușii au folosit bombe aeriene UMPB D-30SN în atacul asupra civililor.

De asemenea, rușii au lansat un atac repetat asupra orașului Ukrainsk, folosind – conform informațiilor preliminare – un sistem de rachete cu lansare multiplă Uragan. În urma bombardamentelor, cinci localnici au fost răniți – trei femei și doi bărbați. Aceștia au primit îngrijiri medicale.

Misiunea comună româno-bulgaro-turcă pentru operaţiuni de deminare în Marea Neagră a fost lansată

Misiunea comună constituită de Bulgaria, România şi Turcia pentru curăţarea Mării Negre de mine şi asigurarea astfel a siguranţei transportului maritim, inclusiv pentru navele care transportă cereale ucrainene, a început luni cu o ceremonie la Istanbul, scriu agențiile EFE și Agerpres.

„Acest grup operativ nu doar va combate ameninţarea minelor, dar de asemenea va consolida prietenia şi cooperarea dintre ţările noastre”, a declarat comandantul Marinei Turce, amiralul Ercument Tatlioglu, în cadrul unei ceremonii cu înalţi oficiali ai forţelor navale bulgare şi române.

Navele care participă la această operaţiune vor pleca în această după-amiază din portul militar Beykoz Umuryeri, de pe coasta turcă a Mării Negre, potrivit agenţiei oficiale turce de presă Anadolu.

Memorandumul de Înţelegere româno-bulgaro-turc privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră – MCM Black Sea a fost semnat pe 11 ianuarie la Istanbul.

Această operaţiune are ca scop detectarea şi neutralizarea minelor care plutesc în derivă pe Marea Neagră şi pun în pericol traficul maritim.

Viceamiralul român Mihai Panait a asigurat că această iniţiativă a celor trei ţări aliate în cadrul NATO este crucială pentru combaterea ameninţării în creştere a minelor maritime şi garantarea trecerii în siguranţă a navelor.

Cele trei ţări vor contribui fiecare la această iniţiativă cu o navă de deminare şi cu o navă de comandă şi control, care vor naviga pentru cel puţin două perioade de 15 zile.

După aflarea veștii că rapperul Kanye West s-a aflat duminică la Moscova, utilizatorii vorbitori de limbă rusă au „inundat” internetul cu o avalanșă de meme-uri, cu ironii și glume la adresa cunoscutului artist american, scrie luni The Moscow Times.

Forțele ruse au capturat un sistem de ghidare intact de la o rachetă ATACMS cu rază lungă de acțiune fabricată în SUA și studiază tehnologia militară americană, a anunțat luni agenția de presă de stat rusă RIA, potrivit Reuters.

Raportul pierderilor între forțele ruse și cele ucrainene a ajuns la 6 la 1, spune Zelenski

Raportul între pierderile de efective militare ucrainene și cele înregistrate de ruși în această etapă a războiului este de unu la șase, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat publicației americane The Philadelphia Inquirer, scrie luni The Kyiv Independent.

Membrii mișcării ucrainene de gherilă Atesh susțin că armata rusă a amplasat un sistem de rachete sol-aer (SAM) Tor M2KM în apropierea plajei din orașul-port Sevatopol, din peninsula anexată Crimeea, scrie luni Ukrainska Pravda.

„De data aceasta, naziștii (referire la ruși, n.r.) au ales un alt loc «perfect» pentru a-și desfășura sistemul de rachete antiaeriene. Acesta a fost amplasat chiar lângă plajă, punând din nou în pericol populația locală”, a scris această grupare de rezistență, într-un mesaj publicat pe Telegram, alături de fotografii cu sistemele antiaeriene amplasate de forțele ruse în peninsula anexată încă din 2014.

Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia a afirmat luni, într-un comunicat, că un civil a fost ucis în urma unor bombardamente ucrainene care au lovit o facilitate agricolă, informează Reuters.

Moscova spune că regiunea Belgorod, care se învecinează cu regiunea ucraineană Harkov, este atacată în mod regulat de forțele Kievului de la începutul războiului.

Un grup subversiv ce intenţiona să preia controlul asupra clădirii Parlamentului din Kiev, desființat de SBU

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat luni destructurarea unui grup subversiv care convocase un eveniment public în capitala Kiev cu scopul de a răsturna autorităţile civile şi militare şi de a prelua controlul asupra clădirii Radei Supreme (Parlamentul ţării), scrie agenția spaniolă de presă EFE.

Un număr necunoscut de persoane au fost arestate pentru implicarea în conspiraţie.

„Conform anchetei, în mai şi iunie 2024 un grup de persoane a distribuit pe reţelele de socializare mesaje ce discreditau actuala conducere a statului, cerând schimbări în ordinea constituţională şi preluarea puterii în Ucraina”, a transmis, într-un comunicat, Parchetul ucrainean, care a informat că această grupare a fost desfiinţată.

Potrivit Procuraturii, liderii grupării au convocat mai multe evenimente publice pentru data de 30 iunie, zi în care în Ucraina se sărbătoreşte Ziua Constituţiei. Organizatorii nu şi-au dezvăluit intenţiile de lovitură de stat în aceste apeluri, notează Agerpres.

Pe lângă preluarea controlului asupra clădirii Parlamentului, aceste evenimente publice vizau şi alegerea unui nou „guvern interimar”.

Principalul organizator este, potrivit Parchetului, liderul unei organizaţii care „are experienţă în participarea la acte provocatoare, care nu au dat rezultate”. Parchetul nu oferă însă mai multe detalii despre identitatea acestei persoane sau organizaţia pe care o conduce.

„Închiriase o sală cu o capacitate de două mii de persoane şi căutase, de asemenea, cadre militare şi gardieni înarmaţi din structuri private pentru a efectua preluarea puterii”, a precizat Parchetul despre modul în care a fost pregătită presupusa tentativă de lovitură de stat. Procurorii mai susțin că organizatorul avea complici în regiunile Dnipropetrovsk şi Kiev şi încercase fără succes să atragă în pregătiri un ONG din regiunea Ivano-Frankivsk.

Rusia a lansat din greșeală cel puțin 38 de bombe neghidate asupra propriului teritoriu între aprilie 2023 și aprilie 2024, a relatat luni The Washington Post, citând documente interne privind curățarea și evacuarea bombelor pe care le-a obținut de la serviciile de informații ucrainene.

Bombele FAB-500, care transportă o încărcătură utilă de 500 de kilograme, au căzut în regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a relatat ziarul american. Rusia a început să desfășoare FAB-500 modificate din era sovietică, cu o aripă atașată și un kit de navigație, la începutul anului 2023, ca o alternativă la rachete ghidate cu precizie.

Astra, un canal independent de știri pe Telegram care a relatat în mod regulat despre incidente începând cu aprilie 2023, estimează că Rusia a lansat accidental peste 100 de bombe asupra regiunii Belgorod între martie și iunie 2024.

Rusia afirmă că a preluat contactul asupra a două localități din estul Ucrainei. Potrivit unui anunț făcut luni de ministerul Apărării de la Moscova, armata rusă a preluat controlul asupra Stepova Novoselivka din regiunea Harkov și Novopokrovske din regiunea Donețk.

Ucraina a respins acuzațiile că masează trupe la granița cu Belarus. Poliția de frontieră ucraineană a catalogat acuzațiile drept „o operațiune de informații” derulată de Belarus cu sprijinul Moscovei, potrivit Reuters.

„Nu este pentru prima dată când Belarus oferă informații care prezintă Ucraina drept un pericol cu scopul de a se întări. Este o altă dovadă a operațiunii de informații derulată de Belarus cu sprijinul Rusiei”, a declarat Andri Demchenko, purtător de cuvânt a poliției de frontieră, citat de televiziunea de stat ucraineană.

Zelenski: SUA nu vor Ucraina în NATO

Statele Unite nu sunt gata să invite Ucraina să adere la NATO, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat pentru The Philadelphia Inquirer.

„Ei (nr. SUA) vorbesc deschis despre asta. Președintele Biden vorbește despre asta. Și Trump spune că dacă nu era NATO, războiul poate nu ar fi început”, a declarat liderul de la Kiev.

„Am auzit ambele opinii ale celor două partide. Sugerează că nimeni nu vede astăzi Ucraina în NATO, din păcate”, a completat Zelenski.

Armata ucraineană a anunțat că a respins atacuri rusești în apropiere de localitățile Novooleksandrivka și Spirne, din estul țării, la o zi după ce Rusia a revendicat cucerirea celor două, relatează Reuters.

Frontul estic Pokrovsk, care include Novooleksandrivka, rămâne cea mai activă zonă de luptă cu 42 de asalturi respinse dintr-un total de 142 de ciocniri care s-au produs în ultima zi, a precizat armata.

Armata rusă încearcă o nouă abordare pentru a ataca capitala Kiev, a declarat Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, pe 30 iunie, potrivit Kyiv Independent.

„Agresorul încearcă noi tactici – caută momentul, metodele și mijloacele potrivite pentru a lovi Kievul. Deoarece capitala Ucrainei a fost întotdeauna și va fi una dintre țintele prioritare pentru invadatori”, a scris Popko pe Telegram.

Rusia a pierdut 3 avioane și 350 de tancuri

Forțele ruse au pierdut trei avioane militare, 350 de tancuri și peste 58 de sisteme de apărare antiaeriană în luna iunie, a anunțat luni Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, peste 33,700 de soldați ruși ar fi fost uciși în ultimele treizeci de zile, potrivit Kyiv Independent.

Armata ucraineană a lovit peste 330 de zone de concentrare a personalului și echipamentelor militare, cinci baze și 20 de depozite de muniții.

Un atac cu rachete balistice rusești asupra orașului ucrainean Dnipro a rănit șapte persoane, inclusiv un băiat de 15 ani, și a avariat zeci de clădiri rezidențiale, a declarat luni Serhi Lisak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk.

Unul dintre răniți a fost spitalizat, a precizat Lisak pe Telegram.

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 36 de drone lansate de Ucraina asupra a trei regiuni limitrofe Ucrainei, a declarat luni Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

Optsprezece drone au fost doborâte deasupra regiunii Briansk din vestul Rusiei, nouă au fost distruse în regiunea Kursk la sud de Briansk și nouă deasupra regiunii Belgorod mai la sud, a anunțat ministerul pe Telegram.

Guvernatorii regiunilor Briansk și Kursk au precizat pe Telegram că nu au existat răniți sau pagube importante ca urmare a atacurilor. Adesea, oficialii ruși nu dezvăluie întreaga amploare a pagubelor provocate de atacurile ucrainene.

Sinteza celor mai recente evenimente:

  • Polițiștii de frontieră din vestul Ucrainei au fost nevoiți să deschidă focul după ce au fost atacați de doi indivizi înarmați, unul dintre atacatori fiind ucis iar celălalt rănit,
  • O persoană a fost ucisă, iar alte nouă – între care și un bebeluş – au fost rănite duminică într-un atac lansat de Rusia și care a lovit un oficiu poştal din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina
  • Mitropolitul Daniil de Vidin, cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse, a fost ales patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare
  • Fragmente de rachetă au căzut duminică într-o suburbie din nordul Kievului, avariind un bloc de apartamente
  • Analiză CNN: De ce Europa și NATO sunt atât de alarmate de prestația lui Joe Biden la dezbaterea cu Trump
  • Rusia lansat peste 800 de bombe aeriene ghidate împotriva Ucrainei în această săptămâna, între care sâmbătă asupra oraşului Vilniansk în Zaporojie
  • Rusia revendică cucerirea a două noi localităţi în estul Ucrainei. Ministerul rus al Apărării a indicat în raportul său zilnic că trupele ruse au cucerit localitatea Spirne, în apropierea oraşului Lugansk, aflat deja sub controlul Moscovei, şi a aşezării Novoaleksandrovka, situat în apropiere de Oceretino.

_________

Cele mai importante informații de duminică privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro