Sari direct la conținut

Volodimir Zelenski anunță că Ucraina vrea să-și dubleze capacitățile de apărare antiaeriană pe parcursul verii: „Începem să vedem rezultatele”

HotNews.ro
Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că dorește să dubleze capacitatea de apărare antiaeriană a Ucrainei pe parcursul verii, după ce a primit cel de-al treilea sistem Patriot furnizat de Germania ca răspuns la cererile Kievului pentru echipamente menite să protejeze țara de bombardamentele aeriene constante ale rușilor, relatează Reuters.
Volodimir Zelenski anunță că Ucraina vrea să-și dubleze capacitățile de apărare antiaeriană pe parcursul verii: „Începem să vedem rezultatele”
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, și Boris Pistorius, ministrul german al apărării, discută cu militari germani și ucraineni despre instruirea soldaților pe sistemul antirachetă „Patriot”, într-o zonă de antrenament militar, 11 iunie 2024, Mecklenburg-Pomerania de Vest, Germania. Sursa foto: Jens Büttner / DPA / Profimedia

Moscova și-a reluat atacurile aeriene asupra rețelei energetice naționale a Ucrainei în primăvară, provocând pene de curent extinse. Zelenski a spus că țara sa are nevoie de cel puțin șapte sisteme Patriot suplimentare pentru a se proteja.

„Am stabilit o sarcină, pentru echipa noastră, de a ne dubla capacitățile de apărare în această vară, în primul rând (sisteme) Patriot și altele”, le-a spus Zelenski liderilor regionali, referindu-se și la sistemele Hawk din SUA și Iris din Germania.

„Și acum începem să vedem rezultatele”, a adăugat liderul ucrainean.

În aceste comentarii, publicate pe canalul său de Telegram, Zelenski a mai spus că Ucraina a primit vineri și „sprijin suplimentar”, din partea Statelor Unite, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Anterior, în discursul său video adresat națiunii, președintele ucrainean și-a exprimat recunoștința față de Germania pentru furnizarea celui de-al treilea sistem Patriot.

Ambasadorul Germaniei la Kiev, Martin Jaeger, a adăugat, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X, că noul sistem furnizat va proteja și mai mult civilii și infrastructura critică din Ucraina.

„Echipa ucraineană a finalizat cu succes antrenamentul corespunzător din Germania”, a precizat ambasadorul.

Kievul a indicat că speră să se înregistreze progrese în ceea ce privește livrările de sisteme de apărare antiaeriană la summitul NATO de la Washington, care va avea loc săptămâna viitoare. Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat că, cel mai probabil, Kievul va primi „vești bune” la summit.

4 morţi şi 23 de răniţi în cele mai noi bombardemente rusești asupra regiunii Doneţk

Patru persoane au fost ucise şi alte 23 au fost rănite în urma bombardamentelor lansate vineri de forţele ruse în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, au anunţat autorităţile locale, potrivit agențiilor AFP și Agerpres.

Armata rusă şi-a concentrat atacurile asupra acestei zone industriale, anexată de Moscova în septembrie 2022, dar pe care nici astăzi nu o controlează integral.

Guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, Vadim Filaşkin, a declarat că o femeie de 32 de ani a fost ucisă şi alte 20 de persoane au fost rănite de tirurile de artilerie ruse asupra oraşului Komar, în care locuinţe, magazine şi o clădire administrativă au fost avariate.

Vadim Filaşkin a declarat că un atac cu rachetă a provocat moartea unei persoane şi rănirea alteia în oraşul Ukraiinsk.

„Este periculos să rămâneţi aici, la fel ca în restul regiunii Doneţk”, a scris guvernatorul, pe reţelele de socializare.

Alte două persoane au murit şi două au fost rănite în oraşul Selîdove, situat în apropierea unui sector al liniei frontului în care forţele ruse avansează, a precizat guvernatorul ucrainean.

Mai la nord, în Ceasiv Iar, oraş spre care trupele ruse înaintează, imaginile difuzate de armata ucraineană arată clădiri din epoca sovietică distruse, din care se ridică coloane de fum.

Cu o zi înainte, armata ucraineană a confirmat retragerea sa dintr-un cartier al acestei localităţi strategice, după anunţul de miercuri al Moscovei privind cucerirea orașului.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro