Sari direct la conținut

Ucraina cere interzicerea sportivilor ruși la Jocurile Olimpice pe motiv că au dat dovezi că nu sunt neutri privind războiul

HotNews.ro
Ucraina cere interzicerea sportivilor ruși la Jocurile Olimpice pe motiv că au dat dovezi că nu sunt neutri privind războiul
Jocurile Olimpice de la Paris 2024 Foto: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

Comitetul Național Olimpic și Ministerul Sportului din Ucraina au solicitat vineri ca sportivilor ruși să li se interzică participarea la viitoarele Jocuri Olimpice de la Paris din cauza dovezilor privind sprijinul lor pentru armata rusă, încălcând astfel normele de neutralitate, relatează Kyiv Independent.

Comitetul Executiv al Comitetului Internațional Olimpic (CIO) a decis în decembrie 2023 că sportivilor ruși și bieloruși li se va permite să concureze în calitate de atleți individuali neutri (AIN) cu „condiții stricte de eligibilitate”.

Conform regulilor, sportivii ruși și belaruși nu vor putea participa ca echipe și nici nu vor putea afișa steaguri sau alte elemente oficiale de identificare cu una dintre țări.

Regulile stipulează, de asemenea, că sportivii sau membrii echipei lor care au sprijinit în mod deschis războiul sau au fost afiliați organizațiilor militare sau de securitate din Rusia sau Belarus sunt excluși.

Ucraina a găsit dovezi că unii ruși care s-au calificat la Jocurile Olimpice ca AIN susțin războiul din Ucraina și politicile președintelui rus Vladimir Putin, au declarat președintele CNO al Ucrainei, Vadim Gutzeit, și ministrul interimar al Sportului, Matvii Bidni, într-o scrisoare către CIO.

Acești sportivi „nu îndeplinesc suficiente criterii pentru a primi statutul de atlet neutru individual”, se arată în scrisoare.

Ucraina a găsit dovezi pe rețelele de socializare că acești sportivi au apreciat sau au împărtășit conținut care chema la agresiune împotriva Ucrainei și glorifica participanții la războiul Rusiei. De asemenea, unii sportivi au luat parte la turnee de propagandă care au glorificat armata rusă.

Luptătoarea rusă Natalia Malisheva, de exemplu, a apreciat o postare pe rețelele de socializare a unui alt luptător rus, Roman Vlasov, care susținea că atacul terorist mortal asupra sălii Crocus din Moscova de către Statul Islamic a fost un act de „răzbunare” pentru acțiunile Rusiei în regiunea Donbas din Ucraina.

Un alt luptător, Abdula Kurbanov, a participat la un turneu comemorativ pentru un ofițer militar rus care a murit luptând în Ucraina în martie 2022, se arată în scrisoare.

Alți sportivi au avut o legătură directă cu armata rusă, cum ar fi canoistul Alexei Korovashkov, care se numără printre „reprezentanții Clubului sportiv central al armatei ruse și ofițeri ai armatei ruse”, potrivit scrisorii.

Aceasta este o „încălcare gravă a cerințelor stabilite de Comisia individuală a sportivilor neutri a CIO”, se arată în scrisoare.

Ucraina a solicitat anterior excluderea totală a sportivilor ruși și belaruși de la Jocurile de la Paris, chiar și sub un steag neutru, din cauza faptului că acești „sportivi reprezintă destul de des organizații sportive legate de forțele armate ruse”.

INTERVIURILE HotNews.ro