Sari direct la conținut

Cine sunt oamenii cheie din Noul Front Popular, alianța de stânga care a câștigat alegerile parlamentare din Franța, aruncând Adunarea Națională pe locul 3

HotNews.ro
Jean-Luc Melenchon / Franța Nesupusă / FOTO: Michael Baucher / imago stock&people / Profimedia
Jean-Luc Melenchon / Franța Nesupusă / FOTO: Michael Baucher / imago stock&people / Profimedia

Alianța stângii Noul Front Popular, realizată în grabă după ce președintele Emmanuel Macron a șocat cu anunțul convocării alegerilor parlamentare anticipate, este pe cale să obțină o victorie surprinzătoare duminică, în al doilea dur de scrutin, în timp ce dimineață partidul de extremă-dreapta Adunarea Națională, a lui Marine Le Pen, era dat ca favorită.

Dacă estimările inițiale vor fi confirmate, Macron va trebui să numească un prim-ministru din acest bloc de stânga. Estimările inițiale sunt de obicei exacte, notează Reuters.

NFP – alcătuit din Partidul Comunist, Franța Nesupusă (LFI – stânga radicală), Partidul Verzilor și Partidul Socialist – nu a spus cine va fi alegerea sa pentru prim-ministru, însă Reuters realizează o scurtă prezentare a principalelor persoane care formează această Alianță de stânga.

Așadar, acestea  sunt cele mai cunoscute persoane cheie ale Noului Front Popular:

Jean-Luc Melenchon, Franța Nesupusă (stânga radicală)

Jean-Luc Melenchon, în vârstă de 72 de ani, a fost un punct fix ​​în politica de stânga franceză timp de decenii și a ocupat posturi ministeriale în guvernele trecute, când era membru al Partidului Socialist.

A candidat la alegerile prezidențiale în 2012, 2017 și 2022, îmbunătățindu-și de fiecare dată scorul. El a ajuns pe locul al treilea în 2022, chiar în spatele liderului de extremă dreapta Marine Le Pen. Macron a câștigat acele alegeri.

Un orator înfocat, Melenchon este una dintre cele mai divizive figuri din politica franceză, entuziasmându-i pe unii alegători, în timp ce îi îngrozește pe alții cu propunerile sale nestăpânite cu privire la taxe și cheltuieli, retorica războiului de clasă și pozițiile controversate de politică externă, în special în Gaza. Criticii îl acuză de antisemitism, lucru pe care îl neagă.

Marine Tondelier, lidera Verzilor

Tondelier, în vârstă de 37 de ani, a crescut în Henin-Beaumont, un oraș din nordul Franței, care este binecunoscut ca bastion al Adunării Naționale (RN), de extremă dreapta, și al liderei sale, Le Pen.

Tondelier are un istoric îndelungat cu privire la opoziția față de RN.

Ea a fost aleasă ca membru al opoziției în consiliul municipal al orașului în 2014. Ea și-a documentat experiențele de lucru sub un primar RN și ceea ce a descris ca fiind atmosfera opresivă generată de administrația de extremă-dreapta într-o carte din 2017 intitulată „Știri de la front”. 

Tondelier a fost, de asemenea, aleasă într-un consiliu regional nordic în 2021, iar în anul următor a devenit liderul celui mai cunoscut partid ecologist al Franței, Verzii.

Lidera Verzilor, Marine Tondelier, a declarat anterior că o prioritate principală a alianței va fi eliminarea reformei foarte nepopulare a pensiilor, inițiată de Macron. Alte măsuri ar include creșterea salariului minim, introducerea unui impozit pe avere, stimularea măsurilor de combatere a schimbărilor climatice și reformarea politicii agricole a Uniunii Europene.

Pe dosarul ultrasensibil al conflictului din Orientul Mijulociu, care a divizat alianța, partidele s-au înțeles să califice atacul din 7 octombrie 2023 drept „masacru terorist al Hamas” și au subliniat că vor „să acționeze pentru eliberarea ostaticilor”.

Coaliția a cerut de asemenea „încetarea imediată a focului în Gaza și să respectarea deciziei Curții Internaționale de Justiție (CIJ) care evocă, fără echivoc, un risc de genocid”.

Raphael Glucksmann, Partidul Socialist

Raphael Glucksmann, în vârstă de 44 de ani, a fost în fruntea listei socialiste a candidaților la alegerile europene de la începutul lunii iunie. A obținut aproape 14% din voturi, imediat după tabăra lui Macron. Acest lucru a fost considerat un semn al renașterii pentru un partid care a guvernat Franța în ultimele decenii, dar a căzut recent în uitarea electorală.

Glucksmann a urmat școli prestigioase și a avut o carieră în jurnalism și radiodifuziune înainte de a avea activități într-o varietate de direcții, fiind inclusiv consilier al președintelui georgian de atunci, Miheil Saakașvili.

El susține un sprijin european puternic pentru Ucraina pentru a ține piept invaziei Rusiei.

Laurent Berger, fost lider sindical

Laurent Berger, 55 de ani, este fostul șef al unuia dintre principalele sindicate din Franța, moderatul CFDT . Are un istoric de opoziție puternică față de RN.

Berger a spus că nu vrea să fie prim-ministru, dar alții din blocul stânga i-au pronunțat numele, spunând că ar putea fi o figură unificatoare și o alternativă populară la Melenchon.

INTERVIURILE HotNews.ro