Sari direct la conținut

Marea Britanie numește un fost secretar general al NATO să îi inspecteze forțele armate / „Cvartetul mortal” care îngrijorează Londra

HotNews.ro
Marea Britanie numește un fost secretar general al NATO să îi inspecteze forțele armate / „Cvartetul mortal” care îngrijorează Londra
George Robertson a fost secretar general al NATO între 1999 și 2004, FOTO: Benoit Doppagne / AFP / Profimedia

Marea Britanie l-a numit pe baronul George Robertson, un fost secretar general al NATO, să conducă o revizuire amplă a forțelor armate ale țării pentru ca acestea să fie pregătite în fața amenințărilor reprezentate de „cvartetul mortal” alcătuit din Rusia, China, Iran și Coreea de Nord, relatează Reuters.

Decizia a fost anunțată marți de guvernul de la Londra, Robertson fiind o figură arhicunoscută publicului din Marea Britanie în condițiile în care a fost ministrul britanic al apărării între 1997 și 1999, înainte de a fi numit secretar general al NATO.

El a ocupat această funcție între 1999 și 2004. Robertson este un membru al Partidului Laburist de stânga care a câștigat detașat alegerile parlamentare de la începutul acestei luni, punând capăt astfel la 14 ani de guvernare a conservatorilor. Regina Elisabeta a II-a i-a conferit lui Robertson titlul de baron în 1999.

„Ne confruntăm cu un cvartet mortal de națiuni care lucrează tot mai mult împreună iar noi în această țară, precum și alianța NATO care s-a reunit cu atâta succes săptămâna trecută (n.r. o referință la summitul de la Washington) trebuie să putem să confruntăm acest cvartet specific, dar și alte probleme”, a declarat Robertson, în vârstă de 78 de ani, presei britanice.

Marea Britanie vrea să ajungă la 2,5% din PIB cheltuit pe apărare

Comentariile sale vin după ce noul premier laburist Sir Keir Starmer a reconfirmat angajamentul țării sale de a majora la echivalentul a 2,5% din PIB cheltuielile cu apărarea asumate de guvernul său. El a declarat acest lucru la summitul de la Washington, organizat la doar câteva zile după învestirea sa în funcție, fără a preciza însă când Marea Britanie va atinge această țintă de cheltuieli militare.

Ultimele estimări publicate de NATO prevăd că Marea Britanie va cheltui echivalentul a 2,3% din Produsul său Intern Brut pe apărare anul acesta.

Starmer a declarat marți, la anunțarea reviziei ce va fi desfășurată de Robertson, că forțele armate ale țării au fost „găurite” și că dorește ca nivelul cheltuielilor cu apărarea să crească în mod responsabil pentru a garanta reziliența pe termen lung a Marii Britanii.

„Summitul NATO de la Washington de săptămâna trecută a arătat cât se poate de clar că provocarea reprezentată de China este ceva ce trebuie luat într-adevăr foarte, foarte în serios”, a adăugat baronul George Robertson.

Revizuirea va fi condusă de acesta cu ajutorul Fionei Hill, o fostă consilieră prezidențială din SUA și expertă în politici externe, precum și generalul Richard Barrons, un fost șef de Stat Major al forțelor armate britanice, acum în retragere.

Concluziile reviziei vor fi prezentate guvernului condus de Sir Keir Starmer în prima jumătate a anului viitor.

INTERVIURILE HotNews.ro