Sari direct la conținut

„Teroristul pragmatic” ucis de o rachetă ghidată în Teheran. Cine a fost Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas

HotNews.ro
„Teroristul pragmatic” ucis de o rachetă ghidată în Teheran. Cine a fost Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas
Ismail Haniya. FOTO: AWAD AWAD / AFP / Profimedia

Catalogat drept terorist de SUA și Israel, considerat drept pragmatic și relativ moderat, în comparație cu alte figuri mai radicale ale Hamas, Ismail Haniyeh a avut un rol major în consolidarea capacității de luptă a organizației sale, în parte prin cultivarea relațiilor cu Iranul, scriu Reuters, BBC și The Guardian. În Iran a și murit, într-un atac atribuit Israelului.

Hamas a descris asasinarea liderului său politic, Ismail Haniyeh, a cărui locuință a fost lovită de o rachetă ghidată, potrivit primelor informații, drept o escaladare gravă care nu va rămâne fără răspuns. Uciderea acestuia, au avertizat oficiali și analiști, ar putea afecta negocierile privind încetarea focului în Gaza, într-un moment în care discuțiile mediate de SUA, Qatar și Egipt stagnează oricum, după luni de negocieri.

Ismail Haniyeh a fost mult vreme șeful Biroului Politic al Hamas și era considerat o figură moderată în cadrul mișcării, al cărei rol devenise vital în eforturile diplomatice pentru încetarea focului.

A fost ales șef al aripii politice în 2017, înainte de a părăsi Gaza pentru a se exila în Qatar, doi ani mai târziu. Din exil, a devenit imaginea diplomației internaționale a grupării palestiniene, făcând naveta între Turcia, Iran și Qatar, alăturându-se unui grup de lideri Hamas adăpostiți la Doha.

Haniyeh era considerat un intermediar potrivit în comunicarea cu figuri de linie dură precum Yahya Sinwar, din Gaza.

Diplomații și oficialii arabi l-au considerat a fi un personaj relativ pragmatic, în comparație cu alte voci mai militante din Gaza. Haniyeh a fost descris de unii experți drept liderul luptei politice al Hamas, scrie The Guardian.

Aliații și chiar foștii rivali ai lui Haniyeh au intervenit miercuri pentru a condamna asasinatul, pe fondul temerilor că moartea sa în timpul unei vizite la Teheran ar putea provoca o escaladare a conflictului.

Născut într-o tabără de refugiați din Gaza

Haniyeh s-a născut în 1963 în tabăra de refugiați Shati din Gaza. În timp ce se afla la universitate în Gaza, el s-a alăturat unui grup politic care a devenit precursorul Hamas, fiind activ în politica locală și la proteste.

S-a alăturat Hamas atunci când organizația a fost creată în prima intifadă palestiniană din 1987 și a fost arestat și închis de mai multe ori în Israel. A plecat în exil în 1992 împreună cu alți lideri Hamas, dar s-a întors în Gaza un an mai târziu.

Haniyeh a devenit un protejat al fondatorului Hamas, șeicul Ahmad Yassin, iar în 2003 era un colaborator de încredere al acestuia, fiind fotografiat în casa din Gaza a lui Yassin ținând un telefon la urechea fondatorului Hamas, aproape complet paralizat, pentru ca acesta să poată lua parte la o conversație.

Yassin a fost asasinat de Israel în 2004.

Prim-ministru palestinian pentru scurt timp

Haniyeh a fost unul dintre primii susținători ai agendei politice a grupării și, în 2006, a devenit prim-ministru palestinian după ce Hamas a câștigat cele mai multe locuri în alegerile parlamentare palestiniene. A fost însă demis de Abbas în 2007, după retragerea Israelului din Gaza, pe fondul conflictului cu Fatah.

În timpul deceniului în care Haniyeh a fost principalul lider al Hamas în Gaza, Israelul a acuzat echipa de conducere a acestuia că a ajutat la deturnarea ajutorului umanitar către aripa militară a grupării, acuzație negată de Hamas.

În 2007, Haniyeh a contribuit la eliberarea corespondentului BBC Alan Johnston, care a fost răpit în Gaza și deținut timp de 16 săptămâni de un grup islamist local.

El a condus Gaza până în 2017, când a fost ales șef al biroului politic al Hamas.

A consolidat capacitatea de luptă a Hamas

Haniyeh a avut un rol major în consolidarea capacității de luptă a Hamas, în parte prin cultivarea relațiilor cu Iranul. În 2022, el a declarat pentru Al Jazeera că Hamas a primit un ajutor militar de 70 de milioane de dolari din partea Iranului.

Când a părăsit Gaza în 2017, Haniyeh a fost succedat de Sinwar, un adept al liniei dure care a petrecut mai mult de două decenii în închisorile israeliene și pe care Haniyeh l-a primit înapoi în Gaza în 2011 după un schimb de prizonieri.

Experții spun că Sinwar are ultimul cuvânt cu privire la deciziile majore ale grupului. Atunci când, în timpul negocierilor recente, Sinwar a decis să întrerupă comunicațiile, negocierile s-au blocat.

„Acest lucru a subliniat destul de eficient cine este cel care ia deciziile”, a declarat o sursă diplomatică europeană pentru The Guardian.

Din 2017, Haniyeh a fost descris ca fiind frontul politic și diplomatic al Hamas. El s-a angajat în construirea de relații diplomatice cu alte puteri din Orientul Mijlociu.

SUA și Israelul l-au catalogat drept „terorist”

Israelul consideră că toți membrii conducerii Hamas sunt teroriști și l-a acuzat pe Haniyeh și pe alți lideri din afara Gaza că continuă să „tragă sforile organizației teroriste Hamas”.

În 2018, Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat pe Haniyeh drept terorist, afirmând că a fost un „susținător al luptei armate, inclusiv împotriva civililor” și că activitățile Hamas au fost responsabile pentru „moartea a aproximativ 17 americani în atacuri teroriste”.

Trei dintre fiii lui Haniyeh – Hazem, Amir și Mohammad – au fost uciși în Gaza pe 10 aprilie anul acesta, când un atac aerian israelian a lovit mașina în care se aflau. Patru dintre nepoții săi, trei fete și un băiat, au murit de asemenea în atac, a declarat Hamas.

La momentul respectiv, liderul Hamas a declarat că atacul nu va modifica revendicările grupului, care vizează o încetare permanentă a focului și întoarcerea palestinienilor strămutați.

„Tot poporul nostru și toate familiile din Gaza au plătit un preț greu în sânge, iar eu sunt unul dintre ei”, a declarat Haniyeh.

INTERVIURILE HotNews.ro