Sari direct la conținut

Doi adolescenți britanici, arestați sub acuzația că pregăteau atacuri teroriste

HotNews.ro
Doi adolescenți britanici, arestați sub acuzația că pregăteau atacuri teroriste
Poliția britanică Foto: HENRY NICHOLLS / AFP / Profimedia

Arestările din Cheshunt, Hertfordshire sunt legate de o presupusă activitate de extremă dreaptă, dar nu au legătură cu revoltele recente care au cuprins Marea Britanie, a precizat vineri poliția metropolitană citată de The Guardian.

Rex William Henry Clark, în vârstă de 18 ani, și Sofija Vinogradova, în vârstă de 19 ani, au fost acuzați de pregătirea de acte teroriste. Vinogradova, care a fost arestată sub suspiciunea de deținere a unei arme de foc, a fost, de asemenea, acuzată de două capete de infracțiuni de colectarea de informații susceptibile de a fi utile unei persoane care comite sau pregătește un act de terorism.

Ambii urmau să fie prezentați vineri în fața judecătorilor de la tribunalul Westminster.

Poliția a declarat că ancheta privind cei doi adolescenți – care au fost arestați în Cheshunt, Hertfordshire – nu a fost determinată de revoltele de extremă dreaptă care au izbucnit în întreaga țară după ce trei fete au fost înjunghiate mortal în Southport.

„Acestea sunt acuzații extrem de grave, dar aș îndemna publicul să nu speculeze mai mult cu privire la acest caz în acest moment și să permită procesului de justiție penală să își urmeze cursul fără impedimente”, a declarat comandantul Dominic Murphy, șeful comandamentului antiterorism al Met.

„Deși nu suntem în măsură să comentăm în detaliu investigația acum că aceste acuzații au fost aduse, doresc să asigur publicul că, în acest moment, nu credem că există o amenințare mai amplă, deși ancheta noastră continuă”, a mai declarat oficialul.

Pe 4 august, ofițerii din cadrul comandamentului de combatere a terorismului au arestat-o pe femeia în vârstă de 19 ani, suspectată de deținere a unei arme de foc și de colectare de informații susceptibile de a fi utile unui terorist.

Detectivii au efectuat o percheziție la adresa respectivă, iar femeia a fost dusă la o secție de poliție din Londra înainte de a fi eliberată pe cauțiune în așteptarea continuării cercetărilor. Pe 10 august, femeia a fost arestată din nou la o adresă din Cheshunt. Un bărbat în vârstă de 18 ani a fost arestat la aceeași adresă.

Au fost efectuate percheziții suplimentare la adresa din Cheshunt, precum și la o altă adresă din Ilford. Detectivii au obținut ulterior un mandat de reținere suplimentară, cu o durată până sâmbătă, atât pentru bărbat, cât și pentru femeie.

INTERVIURILE HotNews.ro