Sari direct la conținut

Prelata anti-turiști de la poalele muntelui Fuji a fost înlăturată. Un test pentru vizitatorii nedisciplinați

HotNews.ro
Prelata anti-turiști de la poalele muntelui Fuji a fost înlăturată. Un test pentru vizitatorii nedisciplinați
Muntele Fuji văzut din zona magazinului Lawson Foto: Hiro Komae / AP / Profimedia

O prelată instalată pentru a bloca o privelişte populară spre muntele Fuji a fost retrasă – cu titlu de test – după ce a reuşit să descurajeze turiştii indisciplinaţi, a declarat marţi un responsabil al oraşului japonez Fujikawaguchiko, informează AFP, citată de Agerpres.

Primăria acestui oraş, cunoscut pe reţelele sociale pentru priveliştea pe care o oferă asupra muntelui Fuji, instalase la sfârşitul lunii mai o prelată neagră de 20 de metri lungime şi 2,5 metri înălţime pe un trotuar.

O măsură provizorie

Aceasta a fost răspunsul la cererile locuitorilor care se plângeau de mulţimile de vizitatori lipsiţi de respect care încercau să facă fotografii cu faimosul vulcan japonez.

Primăria a înlăturat prelata pe 15 august înainte de trecerea unui taifun şi a decis să nu o mai monteze din nou. „Am vrut să vedem ce se va întâmpla”, a declarat responsabilul pentru AFP. „Încă mai sunt oameni care vin în acest loc. Dar nu mai vedem mulţi oameni care se grăbesc brusc să traverseze drumul”, a povestit el.

Fotografiile, realizate de pe acest trotuar îngust aflat de-a lungul unei şosele foarte circulate, deveniseră extrem de populare pe reţelele sociale, deoarece combinau o vedere a majestuosului vulcan cu un minimarket „Lawson” în prim-plan, un fel de simbol al Japoniei contemporane.

Lupta primăriei împotriva turiştilor indisciplinaţi a ţinut prima pagină a presei internaţionale. Oficialul din Fujikawaguchiko a explicat că primăria ar putea decide să reinstaleze prelata dacă turiştii vor reveni în număr mare şi se vor comporta din nou indisciplinat.

Turiștii ajunseseră o pacoste pentru localnici

Pentru localnici, numărul uriaș de vizitatori și refuzul unora de a se supune regulilor privind aruncarea gunoiului și parcarea deveniseră o pacoste și un pericol pentru trafic.

„Sunt foarte fericit că străinii vin în orașul nostru”, a spus Kikue Katsumata, în vârstă de 73 de ani, rezident de o viață în Fujikawaguchiko. „Dar când vine vorba de fotografii cu Lawson, drumul este puțin îngust și poate fi periculos atunci când oamenii traversează fără să folosească o trecere de pietoni.”

Lunile martie și aprilie au stabilit recorduri pentru sosiri de vizitatori, determinate de limitările impuse în pandemie. De asemenea, yenul s-a prăbușit la un minim al ultimelor 34 de ani ceea ce a făcut din Japonia o destinație irezistibilă.

Creșterea turismului a fost o veste bună pentru economie întrucât turiștii au înregistrat un record de 1,75 trilioane de yeni (11,2 miliarde de dolari) în primele trei luni ale anului 2024, potrivit agenției de turism.

Decizia drastică de a bloca vederea spre Muntele Fuji simbolizează tensiunile din întreaga țară, într-un moment în care Japonia ia în calcul consecințele boom-ului său turistic. Metropola Osaka și orașul balnear Hakone se numără printre municipalitățile care iau în considerare noi taxe pe turism pentru a face față numărului uriaș de vizitatori.

INTERVIURILE HotNews.ro