Sari direct la conținut

Programul Rabla pentru tractoare: Fermierii își vor putea cumpăra utilaje agricole noi în valoare de maximum 55.000 de euro / Care sunt condițiile

HotNews.ro
Tractor pe un teren agrar din Suceava, Foto: Inquam Photos / Casian Mitu
Tractor pe un teren agrar din Suceava, Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Fermierii vor putea achiziționa tractoare și utilaje agricole noi în valoare de cel mult 55.000 de euro cu sprijin de la stat, în schimbul casării tractorului vechi. Printre condițiile impuse fermierilor este ca, la trei ani de la primirea finanțării, să se transforme din persoane fizice într-o formă de organizare juridică.

Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu au lansat joi în dezbatere publică ghidul de finanțare, însă nu au stabilit deocamdată când va demara programul.

„Este un program-pilot, pentru că nu am mai finanțat până acum tractoare sau mașini agricole autopropulsate. Finanțăm inclusiv accesorii auto noi, nepoluante”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, într-o conferință de presă.

Bugetul programului de înnoire a parcului național de tractoare este de 500 de milioane de lei.

La rândul său, Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a precizat că, prin acest program, se pot achiziționa un tractor nou, cu utilajele aferente, în valore de maximum 55.000 de euro cu TVA inclus.

  • „Este vorba de tractoare de capacități mici.
  • Intensitatea sprijinului este între 65 și 80%. Dacă discutăm despre tineri fermieri, care au până la 40 de ani, putem deconta 80%, dacă discutăm de alte categorii putem finanța maximum 65%.
  • Una dintre condiții este este ca fermierul să fie persoană fizică și să dețină atestat de producător.
  • O altă condiție de participare la acest program este ca, după trei ani de la primirea acestei finanțări, fermierul persoană fizică să se transforme într-o formă de organizare juridică: persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală. Dacă nu se conformează, îi luăm banii înapoi.
  • Scopul este de a fiscaliza agricultura”.

„Fermierul va casa un tractor vechi, va primi un voucher, iar cu acel voucher se va duce la dealer, își va achiziționa un tractor și utilaje aferente tractorului respectiv până la valoarea maximă de 55.000 de euro. Ulterior, dealerul va depune decontul la AFM”, a mai spus Neculaescu.

Vor fi eligibile în cadrul acestui program doar tractoarele cele mai puțin poluante care există astăzi în piață, cu norme Stage 5.

„Bucuria mea personală este că, spre deosebire de programul privind finanțarea panourilor fotovoltaice pe care le importăm din piețele asiatice de cele mai multe ori, avem în România producători de tractoare și utilaje agricole și sper ca un număr cât mai mare din aceste echipamente să fie produse în România”, a subliniat ministrul Mediului.

INTERVIURILE HotNews.ro