Sari direct la conținut

Neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei, prin adoptarea proiectului aflat în Parlament. Coaliția vrea să evite viciile de neconstituționalitate ale unei OUG

HotNews.ro
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Coaliţia de guvernare a decis, joi, ca ridicarea pragului de impozitare de la 2.000 la 3.000 de lei să se facă prin proiectul de lege care se află deja în Parlament, la Camera Deputaţilor, for decizional, au precizat surse liberale, citate de News.ro. Iniţial, premierul Marcel Ciolacu anunţase că măsura va fi adoptată prin Ordonanţă de urgenţă, pentru că Parlamentul se află în vacanţă.

Coaliţia a decis în discuţiile de joi ca proiectul de lege iniţiat de PNL, privind ridicarea pragului de impozitare de la 2000 la 3000 să fie adoptat în Parlament. Acesta se află în prezent la comisii, în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. În Senat, proiectul a fost susţinut de toate partidele.

Coaliţia a convenit şi adoptarea prin ordonanţă de urgenţă a unui pachet de măsuri, care prevede între altele, actualizarea plafoanelor privind acordarea unor beneficii, ca urmare a creşterii pensiei pentru o mare majoritate a pensionarilor.

Potrivit surselor, în acest moment se discută despre vouchere de alimente de 250 lei, plătite odată la 2 luni, de care ar urma să beneficieze 2,4 miliioane de persoane şi plafonul pentru 90% din compensarea medicamentelor.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a spus joi în şedinţa conducerii PNL că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei, anunţat de premierul Ciolacu, are vicii de neconstituţionalitate.

Pentru a evita această problemă, se impune adoptarea proiectului PNL aflat în dezbaterea Camerei Deputațillor. Gorghiu a invocat articolul 115 din Constituție susținând că nu poate fi justificată adoptarea acestei măsuri în regim de urgență, prin ordonanță a Guvernului.

Și ministrul Culturii, Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, a declarat că ridicarea pragului pentru impozitarea pensiilor, anunţată de premierul Ciolacu, este proiect PNL în Parlament din 2022 şi ar putea trece în câteva ore de plenul Camerei Deputaţilor.

„Probabil că este o chestiune de competiţie politică”, a spus ea despre intenţia premierului de a adopta măsura prin ordonanţă de urgenţă.

INTERVIURILE HotNews.ro