Sari direct la conținut

Nici roz, nici albastru. Ultimul război cultural din Italia a pornit de la uniformele unei grădinițe

HotNews.ro
clasa de grădiniță / FOTO: ID 53423801 © Fedecandoniphoto | Dreamstime.com
clasa de grădiniță / FOTO: ID 53423801 © Fedecandoniphoto | Dreamstime.com

Cel mai nou război cultural din Italia a izbucnit după ce o grădiniță a decis să introducă o politică de uniformă școlară unisex, în locul tradiționalelor culori roz pentru fete, respectiv albastru pentru băieți, cu scopul promovării egalității de gen și a incluziunii, relatează Reuters. 

Grădinița din Salice Salentino, o comună din regiunea de sud-est a Pugliei, a declarat că va cere elevilor din primul an să poarte uniforme verzi.

Scopul măsurii, adoptată la sfârșitul lunii iulie, este „de a cultiva o mentalitate mai deschisă și incluzivă” prin a crește cetățeni sensibili la problema de gen, a spus școala pe site-ul său.

Decizia i-a înfuriat pe membrii partidului de dreapta Frații Italiei al premierului Giorgia Meloni, care critică drepturile LGBT și a făcut campanie împotriva a ceea ce numește „lobby LGBT”.

„Ajunge cu aceste nebunii! LUAȚI-VĂ MÂINILE DE PE COPII NOȘTRI! ȚINEȚI TEORIA GENULUI ÎN AFARA ȘCOLILOR NOASTRE”, a scris adjunctul ministrului Transporturilor Galeazzo Bignami pe Facebook săptămâna aceasta, mesajul său parțial cu majuscule pentru a-și sublinia furia.

Termenul „teoria genului” este adesea folosit pentru a discredita studiile academice sau politicile care contestă noțiunile tradiționale de masculinitate și feminitate.

Partidul Democrat (PD) de centru-stânga, de opoziție, a acuzat partidul guvernamental că „începe încă o cruciada fără rost” asupra uniformelor și că a încălcat libertatea școlilor de a-și stabili politicile. Uniformele școlare nu sunt obligatorii în Italia, iar școlile sunt libere să decidă dacă le adoptă.

„Într-o țară normală, alegerea culorii uniformelor de grădiniță cu siguranță nu ar trebui să fie o știre. Dar a noastră în mod clar nu este o țară „normală””, au declarat parlamentarii PD Ilenia Malavasi și Claudio Stefanazzi într-un comunicat.

Directorul școlii, Michele Serra, a minimizat disputa, spunând că a avea o dezbatere despre educație și incluziune, în orice fel, este ceva pozitiv.

FOTO 53423801 © Fedecandoniphoto | Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro